Dit is de gemiddelde kans dat Ajax de Champions League wint

22 februari 2022, 16:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor de herstart van de Champions League kwamen er diverse modellen naar buiten met berekeningen wie de grote favoriet is om het prestigieuze toernooi te winnen. Ook werden de kansen voor Ajax berekend op de eindzege in het miljardenbal, maar die liepen nogal uiteen van 2,2 procent tot zelfs twaalf procent. Inmiddels is er ook een gemiddelde naar buiten gekomen. 

Voetbal International berekende derhalve een gemiddelde van 5,5 procent winkans van Ajax op de eindezege van de Champions League. Zij deden die berekening aan de hand van de voorspellingen van De Euro Club Index, Stats Perform en FiveThirtyEight. Laatstgenoemde zat met 12 procent by far het hoogst en deed die berekening grotendeels op basis van de Expected Goals-verhoudingen en de website Transfermarkt.

Bij de Euro Club Index is een voorspelling gedaan door Gracenote en Hypercube en daarbij wordt vooral gekeken naar de prestaties in de laatste drie seizoenen. Hoe recenter de uitslagen, hoe zwaarder ze bovendien meetellen in de ranking. Ajax kwam in die berekening tot een winkans van zo'n 2,2 procent.

Het laatste model, Stats Perform Predictor, wordt gedaan door Opta Sports. Zij kijken op basis van een berekend gemiddelde van een team (op basis van resultaten én Expected Goals-verhoudingen) naar de kansen ten opzichte van de andere ploegen. Daarbij zijn ook de recente prestaties van clubs volgens VI zwaarwegender dan prestaties uit het verleden. Ook deze voorspelling dichtte de Amsterdammers 2,2 procent winkans toe voor de eindzege.

Lees ookDatabureau schaart Ajax onder favorieten voor Champions League-titel

Gemiddeld komt dat volgens het weekblad dus uit op een winkans van 5,5 procent. Alle drie de voorspellingen gaan ervanuit dat Ajax in elk geval over twee duels afrekent met Benfica (83%, 69,8% en 70,6%), voor de rondes daarna nemen de kansen in elk geval flink af. Maar dat de Amsterdammers stiekem zullen hopen op misschien wel een evenaring van het seizoen 2018/19 - of meer - is op basis van de data in elk geval niet geheel ongegrond.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen