Van Dijk viert Premier League-record met goal; stunt Weghorst

23 februari 2022, 23:58

Liverpool heeft woensdagavond zonder enkele moeite afgerekend met Leeds United. Met een 6-0 overwinning deed het goede zaken op de ranglijst, waar het verschil met koploper Manchester City nog maar drie punten is. Bovendien werd er een heel fraai Premier League-record neergezet door Virgil van Dijk, die die mijlpaal vierde met een treffer.

Van Dijk was - net als landgenoot Pascal Struijk aan de andere kant - basisspeler bij Liverpool. Dat was al een goed voorteken, want nog nooit verloren The Reds met de Nederlander in de basis een competitiewedstrijd. Diezelfde statistiek zette Lee Sharpe tussen 1988 en 1996 als speler van Manchester United neer. Hij was in al zijn 59 thuiswedstrijden voor die club ongeslagen. Won Liverpool vandaag van Leeds United, dan werd dat record door Van Dijk geëvenaard.

Dat dat ging gebeuren was al snel duidelijk. Al na 35 minuten spelen stond er een 3-0 tussenstand op het scorebord. Hoofdrolspeler daarbij was, zoals vaker, Mo Salah. De topscorer van de Premier League scoorde tot twee keer toe uit een strafschop en gaf daarnaast een bijzonder fraaie assist op de goal van Joel Matip. De verdediger speelde Salah in en kreeg de bal precies op het juiste moment terug om ook zijn doelpunt mee te pikken.

Na een eerste helft waarin geen enkele doelpoging genoteerd kon worden, had Leeds na rust iets meer te vertellen. Dat betekende echter niet dat de overwinning van Liverpool ook maar een moment in gevaar kwam. In de laatste tien minuten was het ook Sadio Mané die nog eens twee doelpunten meepikte, waarna Van Dijk de eer had om zijn recordwedstrijd met een doelpunt te bekronen. De aanvoerder kopte in de allerlaatste minuut uit een voorzet van Andy Robertson de 6-0 op het scorebord.

Burnley - Tottenham Hotspur 1-0

Wout Weghorst deed met zijn nieuwe club Burnley wederom goede zaken. De degradatiekandidaat boekte de afgelopen weken al goede resultaten tegen Manchester United (1-1) en Brighton (0-3) - beide wedstrijden met een hoofdrol voor Weghorst - en wist vandaag te stunten tegen Tottenham Hotspur. In eigen huis wonnen The Clarets met 1-0, waarmee het zich op plek achttien vestigde. De veilige plekken zijn daarmee plotseling in zicht.

Dat alles gebeurde terwijl Spurs afgelopen weekend nog een slechte reeks afsloot door verrassend met 2-3 van Manchester City te winnen. Dat werd vanavond teniet gedaan door een treffer van verdediger Ben Mee. Hij kopte uit een vrije trap in minuut 71 het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. Tottenham blijft daarmee de nummer acht van de Premier League.