Waarom Schalke 04 onder vuur ligt na Russische inval in Oekraïne

24 februari 2022, 10:22

Schalke 04 ligt onder vuur in Duitsland. Reden is shirtsponsor Gazprom. Dat het bedrijf de grootste sponsor is van de Bundesligaclub ligt, zou volgens media en politici snel moeten stoppen. Zij willen dat de club het contract per direct verscheurd. 

Gazprom zou op dit moment negen miljoen euro overmaken aan de club uit Gelsenkirchen, dat momenteel uitkomt op het tweede niveau. Vorig jaar, toen de ploeg nog wel in de Bundesliga speelde, lag dat bedrag een stuk hoger. De hoofdsponsor is al vijftien jaar verbonden aan Schalke en eerder deze week liet de club nog weten niet te denken aan een beëindiging van het contract. 'Wel houden we de situatie in de gaten', was de reactie van de club. Op dat moment waren de Russen Oekraïne nog niet binnengevallen, wat nu dus wel gebeurd is.

'Wat kost moraliteit? Tien miljoen, honderd miljoen, of nog meer? Schalke moet meteen stoppen met Gazprom, ook al doet het pijn. Je kunt hier je ruggengraat laten zien. Het gaat ook om je principes, je visie en de normen en waarden van de club', schrijft journalist Thomas Kilchenstein in de Frankfurter Rundschau. Politicus Philip Krämer van De Groenen kwam met woorden van gelijke strekking: "Schalke moet staan voor vrede en dus ook tegen de Russische agressie. De club moet per direct afstand nemen van Gazprom."

Ook het grootste medium van Duitsland, BILD, komt met een statement. De club gaat geen foto's meer plaatsen van Schalke 04 met de naam van het russische bedrijf op de borst. Er wordt voor gekozen om de tekst 'Vrijheid voor Oekraïne' op het shirt te zetten. Der Tagesspiegel kan die actie wel waarderen. 'De bal rolt, maar inmiddels rollen de tanks ook. Het is horror.'

Kritiek op de samenwerking tussen Schalke en Gazprom is er overigens al jaren, maar niet alleen de Duitse club krijgt kritiek. Het Russische bedrijf is namelijk ook een van de grootste sponsoren van de Champions League. De finale van dat toernooi staat gepland in Sint-Petersburg, maar de UEFA heeft al gedreigd om de eindstrijd te verplaatsen naar een ander land.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen