'Machteloze' oud-voetballer Levchenko: "Dit is echt oorlog"

24 februari 2022, 11:02

Evgeniy Levchenko voelt zich 'machteloos' nu Rusland zijn geboorteland Oekraïne is binnengevallen. De oud-voetballer komt uit het gebied bij Donetsk. Vladimir Poetin leek zich eerst te richten op dat gebied, omdat daar veel pro-Russen wonen, maar inmiddels komt hij vanaf drie kanten Oekraïne binnen.

"Het is een hele slechte morgen, niemand had verwacht dat het zo snel zou gaan, zo heftig zou zijn. Er is chaos bij de Oekraïners, maar ook bij heel veel Russen. Ik werd platgebeld vanaf 5.00 uur door verschillende mensen. Het zijn vooral kennissen en vrienden", vertelt de oud-voetballer en huidig voorzitter van VVCS bij de NOS. "Mijn tante wordt eigenlijk gegijzeld in haar eigen huis, ze kan niet even naar de bakker, alle bruggen rond de stad zijn opgeblazen. Ze kan nergens heen."

Lees ook: Yaremchuk draagt treffer op aan Oekraïne: "Ik wil mijn land steunen"

Levchenko is bang voor alles wat nog komen gaat. "Ik heb meerdere malen geroepen dat Oekraïne de oorlog alleen aangaat. Europa zegt hulp toe, maar als het puntje bij paaltje komt en er moet echt gevochten worden, dan gaan ze niet meehelpen. Ze dreigen wel met sancties, maar Poetin heeft er lak aan. Hij noemt het een vredesmissie, maar dat is het niet. Dit is gewoon oorlog. Het is schaamteloos hoe Poetin zich gedraagt.

Bij alle Oekraïnse steden zijn inmiddels bommen gevallen, veel mensen proberen het land te ontvluchten. "Maar bij de grenzen staan files van veertig kilometer", aldus Levchenko, die al jaren in Nederland woont. "Ik ijsbeer door m'n kamer, omdat ik niet weet wat ik moet doen. We dachten dat het bij mijn geboortestreek zou blijven, maar Poetin lijkt meer te willen. Ik voel me machteloos, ben echt kapot."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen