Vitesse bijt van zich af en geeft vervolg aan bijzonder avontuur

24 februari 2022, 22:57

Vitesse heeft zich donderdagavond ten koste van Rapid Wien geplaatst voor de achtste finale van de Conference League. Waar de Arnhemmers in Oostenrijk nog met 2-1 onderuit gingen, kwamen ze in eigen huis geen moment in de problemen: 2-0. Adrian Grbic en Matus Bero schoten hun ploeg naar de volgende ronde.

Hoewel Vitesse een overwinning goed had kunnen gebruiken in de strijd om de vierde plek, voelde het gelijkspel bij FC Utrecht van afgelopen zondag wel degelijk als een overwinning. De 1-1 van Danilho Doekhi viel immers pas in de blessuretijd. De ontlading en opluchting waren enorm bij de Arnhemmers, die de vijf voorgaande wedstrijden allemaal verloren. Ook de eerste ontmoeting met Rapid Wien resulteerde in een nederlaag (2-1). Maar dankzij de belangrijke aansluitingstreffer van Loïs Openda was er nog geen reden tot paniek.

Thomas Letsch kon in de return tegen Rapid Wien echter geen beroep doen op Openda. De aanvaller liep in de slotfase van de heenwedstrijd tegen een oliedomme gele kaart aan. Daardoor moest hij de return aan zich voorbij laten gaan. Ook Riechedly Bazoer was wederom niet van de partij. Zonder de twee sterkhouders moest Vitesse met minstens twee doelpunten verschil winnen om zich alsnog te plaatsen voor de achtste finale. Bij afwezigheid van Bazoer en Openda moesten er natuurlijk andere spelers opstaan. Grbic, bijvoorbeeld.

In Oostenrijk werd er nog een doelpunt van Grbic afgekeurd, maar donderdagavond had de spits wel reden tot juichen. En dat al na drie minuten. Grbic schoot overtuigend raak op aangeven van Eli Dasa, waarmee hij Vitesse een geweldige start bezorgde. Die gaf de thuisploeg natuurlijk een enorme boost, terwijl het vertrouwen bij Rapid Wien, dat al niet heel hoog was, er steeds minder op werd. Maar het bleef oppassen geblazen voor Vitesse. Zeker nadat Robert Ljubicic een goede kans kreeg op de gelijkmaker. Hij stuitte echter op Jeroen Houwen.

Houwen die een bal wist te keren, dat is de laatste tijd ook wel eens anders geweest. Was het dan een avond waarop alles lukte voor Vitesse? Ja, want kort na de kans voor Ljubicic was het aan de andere kant voor een tweede keer raak. Dasa was wederom de aangever. Ditmaal stelde hij Bero in staat om te scoren. En dat deed de Slowaak: 2-0. Twee kansen, twee doelpunten. Vitesse was dodelijk effectief. Achterin gaf het in het restant van de eerste helft niets meer weg, waardoor de 2-0 ruststand geen moment in gevaar kwam.

Het heenduel in Oostenrijk heeft echter bewezen hoe groot het verschil tussen de eerste en tweede helft kan zijn. Maar hoe moeilijk Rapid Wien het vorige week na rust had met Vitesse, zo weinig hadden de Arnhemmers donderdagavond te duchten van de Oostenrijkers. Vitesse liet het initiatief in de tweede helft aan de bezoekers, maar zij wisten zich daar geen raad mee. Rapid Wien kwam niet in de buurt van Houwen. Vitesse vond het eigenlijk wel prima zo en bleef zelf in de omschakeling loeren op een derde treffer.

Mogelijkheden daarop waren er zeker. Zo kreeg Grbic de kans op zijn tweede, maar wist Niklas Hedl hem ditmaal wel van scoren te houden. In de rebound kon Dasa er alsnog 3-0 van maken, ware het niet dat hij op een verdediger van Rapid Wien mikte. Waar Vitesse in het verleden vaak de rekening kreeg gepresenteerd voor het onbenut laten van kansen, hoefde het daarvoor donderdagavond geen moment te vrezen. Zelfs niet nadat een doelpunt van Jacob Rasmussen werd afgekeurd wegens buitenspel.

Vitesse trok de 2-0 voorsprong over de streep en plaatst zich dus voor de volgende ronde van de Conference League. Eerder op de donderdagavond wist PSV zich ook al te verzekeren van een ticket voor de volgende ronde. Beide ploegen verdwijnen vrijdagmiddag om 13.00 uur in de koker voor de loting.

Opstelling en beoordelingen

Vitesse: Jeroen Houwen 6.5, Eli Dasa 8, Danilho Doekhi 7, Jacob Rasmussen 6.5, Maximilian Wittek 7, Sondre Tronstad 6.5, Alois Oroz 6, Matus Bero 6.5, Toni Domgjoni 7 (80. Patrick Vroegh -), Adrian Grbic 7 (91. Romaric Yapi -), Nikolai Baden Frederiksen 6.5 (69. Daan Huisman 6)

Man of the Match: Eli Dasa

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen