Oroz verdient heldenstatus na fraaie omhaal in Gelderse derby

27 februari 2022, 14:17

Met twee doelpunten in een 4-1 overwinning in de Gelderse derby heeft Alois Oroz zich onsterfelijk gemaakt in Arnhem. Na een teleurstellende eerste helft stond er kort na rust al snel 1-1 op het scorebord, waarna de Oostenrijkse verdediger zijn ploeg met een sterke kopbal op voorsprong bracht. Vervolgens breidde hij de voorsprong uit met een geweldige omhaal, waarna het laatste woord in de ultieme slotfase voor Thomas Buitink was.

Bij veel mensen zullen de beelden van de laatste Gelderse derby nog in het geheugen gegrift staan. Een deel van het uitvak in de Goffert bezweek onder de druk van vele hossende Vitesse-fans, waarbij gelukkig geen gewonden vielen. Na de wedstrijd werden er bij rellen van de NEC-supporters meer dan vijftig verdachten opgepakt, waardoor de Nijmeegse fans vandaag niet welkom waren in Arnhem. Daarnaast moest de ploeg van Rogier Meijer het doen zonder sterkhouder Lasse Schöne, die wegens een gele kaart in de wedstrijd tegen RKC (1-1) vandaag geschorst was.

Het gegroepeerd verdedigende NEC kwam ondertussen nauwelijks van eigen helft af en toonde zich erg slordig, iets waar coach Rogier Meijer duidelijk zijn ongenoegen over liet blijken. Een verdedigende miskleun leidde bijna tot een levensgrote kans voor de tegenstander, ware het niet dat Openda het overzicht miste. Hij was overigens niet de enige, want ook Sondre Tronstad en Nikolai Baden Frederiksen hielpen zo aardige mogelijkheden om zeep. De wedstrijd kabbelde zo kalm door, totdat invaller Mikkel Duelund NEC volledig tegen de verhouding in op voorsprong bracht. Rechtsback Eli Dasa verwerkte een Nijmeegse voorzet volledig verkeerd, waarna de Deen kalm de 1-0 binnenschoot.

Met een aanvallende wissel probeerde Rogier Meijer een gelijkmaker te forceren, maar vervolgens viel de treffer aan de andere zijde. Een vrije trap van Dasa werd niet goed verwerkt door de Nijmeegse verdediging, waarna Oroz met een omhaal de 3-1 achter de grabbelende Branderhorst schoot. Vervolgens ging NEC in de slotfase nog op zoek naar de 3-2, maar kreeg het door verdedigend geschutter zelfs nog de 4-1 van Thomas Buitink om de oren. Vitesse zet zo de goede lijn van de afgelopen week door, terwijl NEC een plekje zakt.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Jeroen Houwen 6,5; Jacob Rasmussen 6, Danilho Doekhi 7, Alois Oroz 7,5; Sondre Tronstad 6 ; Million Manhoef 6 (65. Tomas Hajek 6), Toni Domgjoni 6,5 (83. Patrick Vroegh -), Matus Bero 6,5, Eli Dasa 7; Nikolai Baden Frederiksen 6 (66. Thomas Buitink 6,5), Loïs Openda 6.

NEC: Mattijs Branderhorst 5,5; Cas Odenthal 5 (79. Ali Akman -), Ivan Márquez 5, Rodrigo Guth 5; Souffian El Karouani 5,5, Dirk Proper 5 (72. Javier Vet -), Edgar Barreto 5, Bart van Rooij 5,5; Magnus Mattson 5 (46. Mikkel Duelund 6), Jonathan Okita 5,5; Elayis Tavsan 5,5.

Man of the match: Alois Oroz

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.