Officieel: Rusland en Russische clubs niet meer welkom in voetbal

28 februari 2022, 18:40   Bijgewerkt: 28 februari 2022, 18:58

De UEFA en de FIFA hebben officieel besloten dat Rusland en Russische ploegen niet meer deel mogen nemen aan het hedendaagse internationale voetbal. De FIFA brengt naar buiten dat Rusland geen kwalificatiewedstrijden meer zal spelen en dus ook niet naar het WK in Qatar gaat. De Russische clubs zijn daarnaast niet meer welkom in Europees verband.

Dat betekent dat Spartak Moskou direct geëlimineerd wordt uit de Europa League. De club zou het opnemen tegen RB Leipzig, maar wordt dus direct uit het toernooi gezet. Daarmee spelen de UEFA en de FIFA in op de situatie rondom Oekraïne, dat is binnengevallen door Rusland. De afgelopen dagen werd de druk op de voetbalbonden steeds groter en dus zagen zij geen andere mogelijkheid meer.

Momenteel staat Quincy Promes onder contract bij Spartak Moskou, maar zijn Europese avontuur zit erop. De UEFA maakt tevens bekend alle banden met oliegigant Gazprom te verbreken. Het Russische bedrijf was de laatste jaren één van de grootste sponsoren van de Champions League, maar zal niet meer verbonden zijn aan het miljardenbal. Het besluit houdt ook in dat de Russische vrouwen komende zomer niet mee zullen doen aan het EK.

Eerder liet de KNVB ook al weten geen interlands meer te willen spelen tegen Rusland of Wit-Rusland. Diverse nationale voetbalbonden gingen de KNVB al voor en aanvankelijk leek de FIFA niet zo rigoureus in te grijpen. Na de kritiek is het alsnog overstag gegaan, waardoor Rusland ook op sportgebied de negatieve gevolgen van hun oologsmisdaden ervaren.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen