Zes Nederlanders die Van Gaal de kans moet geven bij Oranje

2 maart 2022, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Eind maart staan er voor het Nederlands elftal twee oefenwedstrijden op het programma. Denemarken en Duitsland zijn dan de tegenstanders. Het is voor Louis van Gaal een van de laatste mogelijkheden om spelers van dichtbij aan het werk te zien in aanloop naar het wereldkampioenschap in Qatar. FCUpdate.nl heeft een aantal tips voor de bondscoach: spelers die nog nooit zijn opgeroepen of altijd op het randje zitten, maar wel heel nadrukkelijk op de deur kloppen voor een basisplaats.

{image[350613][left-half][]}

Jeremie Frimpong

Nederlands kon hij niet toen hij voor het eerst werd opgeroepen voor Jong Oranje, maar voetballen kan hij wel. Dat laat de vleugelverdediger al het hele seizoen zien bij Bayer Leverkusen, waar hij een vaste kracht is geworden. De rechtsback van de nummer drie in de Bundesliga is vooral aanvallend enorm sterk, iets wat voor Louis van Gaal goed uit kan komen. Het is geen geheim dat de bondscoach groot fan is van een systeem met vijf verdedigers, waarbij van de backs verwacht wordt dat ze ook aanvallend hun steentje kunnen bijdragen. Voor Frimpong is dat geen enkel probleem.

{image[343700][left-half][]}

Owen Wijndal

Aan de andere kant geldt voor Owen Wijndal hetzelfde. De vleugelverdediger is offensief sterk, maar staat ook zijn mannetje qua verdedigende arbeid. In de vorige interlandperiode gaf de bondscoach de voorkeur aan Tyrell Malacia en Daley Blind, maar het is de vraag of hij dat nu alsnog doet. AZ is na een slechte start opgekrabbeld naar de vierde plaats op de ranglijst en het is geen toeval dat Wijndal ook uit een vormdip is geklommen. Hij is een van de bepalende spelers in Alkmaar. Al acht assists heeft hij in de Eredivisie achter zijn naam staan dit seizoen.

{image[342272][left-half][]}

Teun Koopmeiners

Controleur of centrale verdediger, Teun Koopmeiners was bij AZ een perfect slot op de deur, de balansbewaker van het elftal. Sinds hij bij Atalanta Bergamo onder contract staat, laat hij zien ook aanvallend van ongekende waarde te kunnen zijn. Tegen Sampdoria was hij afgelopen weekend nog goed voor twee treffers als aanvallende middenvelder. 'Hij heeft een constante drang om te scoren en een geweldig linkerbeen. Het is een topspeler', was het lovende commentaar van Eurosport. Moet hij de kans krijgen op 'tien' nu Georginio Wijnaldum nauwelijks aan spelen toekomt bij Paris Saint-Germain?

{image[336508][left-half][]}

Justin Kluivert

Gaat hij te vroeg naar het buitenland? Dat was de vraag bij veel voetbalkenners toen de buitenspeler Ajax inruilde voor AS Roma. Inmiddels laat Justin Kluivert bij OGC Nice zien dat hij een volwassen aanvaller is geworden, die wekelijks een voldoende scoort. De aanvaller heeft drie assists en evenveel doelpunten achter zijn naam staan. Geen aantallen waarvan verdedigers wakker schrikken, maar toch kan hij in Frankrijk niet meer stuk. 'Kluivert is in 2022 een van de drijvende krachten bij Nice', liet L'Équipe onlangs lovend weten.

{image[342913][left-half][]}

Luuk de Jong

Vol verbazing werd er afgelopen zomer gereageerd op de komst van Luuk de Jong naar FC Barcelona. Ronald Koeman was overtuigd van de kopsterke spits en inmiddels lijkt ook Xavi onder de indruk te zijn van de doelpuntenmaker. Steeds vaker krijgt hij minuten en steeds vaker maakt hij dat vertrouwen waar met een treffer. In La Liga staat de teller op vijf goals. De Jong geeft een duidelijk signaal af: hij is en blijft een wapen, als invaller of als basisspeler.

{image[342948][left-half][]}

Joshua Zirkzee

Twaalf doelpunten en zes assists in 27 competitiewedstrijden. Joshua Zirkzee is uitgegroeid tot een doelpuntenmaker bij Anderlecht, dat hem huurt van Bayern München. Dat de spits talent heeft, is duidelijk. Als er iemand is die heeft bewezen met talenten om te kunnen gaan, is het Van Gaal. De aanvaller is misschien nog niet klaar voor het wereldkampioenschap in Qatar, maar het kan geen kwaad om de spits eens van dichtbij aan het werk te zien.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen