Milde straf van UEFA voor Belarus: dilemma voor KNVB

3 maart 2022, 16:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voetbalteams uit Belarus - zowel clubs als nationale elftallen - mogen voorlopig geen wedstrijden meer spelen in eigen land. Die straf heeft de UEFA opgelegd vanwege de betrokkenheid van het land bij de Russische inval in Oekraïne. Het is een aanzienlijk mildere straf dan die voor de Russische ploegen, die helemaal werden uitgesloten van het internationale voetbal. 

Op de eigen website legde de Europese voetbalbond uit dat de nationale teams van Belarus hun thuiswedstrijd voortaan op neutraal terrein zullen moeten spelen, waarbij ook geen publiek welkom is. De straf is opgelegd vanwege de betrokkenheid van de oorlog in Oekraïne; het land steunt de Russische inval openlijk. 

Oranje Leeuwinnen

Het besluit heeft ook gevolgen voor het Nederlands vrouwenelftal, dat op 12 maart in Den Haag een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus op het programma heeft staan. Volgens de UEFA zou deze wedstrijd dus wél gewoon door moeten gaan, terwijl de KNVB deze week nog aankondigde niet tegen teams uit Rusland en Belarus te zullen spelen. 

Tegenover de NOS heeft de KNVB laten weten ondanks de mogelijke gevolgen vooralsnog achter het besluit te staan. "We hebben een duidelijk statement afgegeven: dat we tot nader order niet tegen Belarus spelen." Daarbij gaf de bond aan in contact te staan met de UEFA. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen