Vitesse-Sparta gestaakt na ongeregeldheden op het veld

4 maart 2022, 22:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Een opmerkelijke avond in Arnhem, waar Vitesse bezoek kreeg van Sparta. De bezoekers stevenden af op een 0-1 overwinning, maar scheidsrechter Rob Dieperink besloot om de wedstrijd na een lange afkoelingsperiode definitief te staken. Ongeregeldheden op de tribune én het veld waren hiervoor de reden. Een supporter betrad het veld, spelers van Sparta werden bekogeld en er werd ook nog eens vuurwerk afgestoken. Of de Rotterdammers drie punten mogen bijschrijven óf dat de wedstrijd alsnog wordt uitgespeeld, is aan de KNVB.

Dieperink stuurde de spelers van Vitesse en Sparta in de blessuretijd naar binnen. Na een afkoelingsperiode van ruim een half uur besloot de scheidsrechter om er definitief een einde aan te maken. De blessuretijd werd niet meer uitgespeeld. Of daar nog verandering in komt, zal moeten blijken. Mocht de voetbalbond besluiten om de overwinning aan Sparta toe te kennen, is de eerste verrassing van speelronde 25 in de Eredivisie direct een feit.

Vitesse leek de smaak juist weer te pakken te hebben. Het plaatste zich ten koste van Rapid Wien voor de achtste finales van de UEFA Conference League en boekte afgelopen zondag een overtuigende 4-1 overwinning op NEC. In de thuiswedstrijd tegen Sparta wilde de ploeg van Thomas Letsch nog meer vertrouwen tanken voor het treffen met AS Roma over zes dagen. Nog zonder Riechedly Bazoer. De sterkhouder zat eindelijk weer bij de selectie, maar begon op de bank.

Bazoer moest lijdzaam toezien hoe Vitesse al na vier minuten op achterstand kwam. Na goed werk van Joeri de Kamps en een fraaie pass van Jeremy van Mullem zette Mario Engels de vrijstaande Dalmau aan het werk. De Spanjaard vond in eerste instantie nog Jeroen Houwen op zijn weg, maar was er in de rebound als de kippen bij om de 0-1 binnen te tikken. Vitesse kwam in de Gelderse Derby tegen NEC óók al op achterstand. Toen toonde de ploeg van Letsch veerkracht. Dat werd tegen Sparta dus opnieuw van haar gevraagd. Bij Vitesse is het dit seizoen niet alleen een kwestie van kunnen, maar vooral ook van willen.

Voor wedstrijden in de UEFA Conference League of tegen NEC hoef je de Arnhemmers niet extra te motiveren. Maar in thuiswedstrijden tegen kwalitatief mindere tegenstanders wil het nog wel eens misgaan. Zo verloor Vitesse thuis onder meer al van Willem II en Go Ahead Eagles. Ook tegen Sparta had de ploeg van Letsch het dus lastig. Mogelijkheden op de gelijkmaker kreeg ze wel in de eerste helft. Maar een kopbal van Loïs Openda en een schot van Toni Domgjoni waren niet krachtig genoeg om Sparta-doelman Maduka Okoye in de problemen te brengen.

Aan de andere kant dacht Dalmau op fraaie wijze zijn tweede van de avond te maken. Maar dat deed de Spanjaard in buitenspelpositie. Pech voor Sparta en geluk voor Vitesse, dat in de tweede helft echt uit een ander vaatje moest tappen. Letsch nam bij aanvang van de tweede helft in ieder geval geen halve maatregelen. Hij wisselde maar liefst drie keer. Daan Huisman, Thomas Buitink én Bazoer maakten hun entree binnen de lijnen. Maar Bazoer zal een van zijn eerste verdedigende snel willen vergeten. Hij liet zich op de achterlijn voor schut zetten door Engels, wiens schot vervolgens niet krachtig genoeg was.

Dat gold ook voor de strafschop die Openda na ruim een uur mocht nemen. Na een licht duwtje van Tom Beugelsdijk in de rug van Buitink kreeg de topscorer van Vitesse de uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Maar Okoye bracht redding. De gemiste strafschop van Openda was veelzeggend voor het optreden van Vitesse, dat weinig indruk zal maken op AS Roma. In de slotfase liepen de gemoederen hoog op en lieten de Vitesse-supporters zich, niet voor het eerst dit seizoen, van hun slechtste kant zien. De Sparta-spelers werden bekogeld en er werd vuurwerk afgestoken. Scheidsrechter Rob Dieperink kon niets anders dan de wedstrijd stilleggen. Vitesse wilde nog wel verder spelen, maar dat was voor Sparta geen optie.

Opstellingen en beoordelingen

Vitesse: Jeroen Houwen 6, Eli Dasa 6, Alois Oroz 5 (46. Riechedly Bazoer 5.5), Danilho Doekhi 6, Jacob Rasmussen 6, Maximilian Wittek 6, Sondre Tronstad 6, Matus Bero 5.5, Toni Domgjoni 5 (46. Daan Huisman 6), Loïs Openda 5, Nikolai Baden Frederiksen 5 (46. Thomas Buitink 6)

Sparta: Maduka Odoye 7.5, Dirk Abels 6.5, Tom Beugelsdijk 6.5, Adil Auassar 6.5, Riza Durmisi 6, Sven Mijnans 5 (59. Laurent Jans 6), Jeremy van Mullem 6, Joeri de Kamps 6.5, Vito van Crooij 5.5 (59. Michael Pinto 6), Mario Engels 7, Adrián Dalmau 7 (79. Bart Vriends -)

Man of the Match: Maduka Odoye