Dapper Vitesse verzuimt zichzelf te belonen tegen AS Roma

10 maart 2022, 20:39   Bijgewerkt: 10 maart 2022, 20:51

Vitesse is donderdagavond met 0-1 onderuit gegaan tegen AS Roma in de achtste finale van de Conference League. Daarmee kreeg de ploeg van trainer Thomas Letsch niet wat het verdiende. Met name Loïs Openda zal zich nog wel even achter de oren krabben.

Net als vorige week tegen Sparta Rotterdam was er geen basisplaats voor Riechedly Bazoer. De libero kampte enkele weken met fitheidsklachten, maar behoort nu hij weer fit is niet meer tot de basiself van Letsch. In de aanval kreeg Adrian Grbic de voorkeur boven Nikolai Baden Frederiksen. De van FC Lorient gehuurde spits vormde voorin een koppel met Openda, die in de eerste helft een hoofdrol greep.

Vitesse troefde AS Roma voor rust op alle fronten af, maar verzuimde zichzelf te belonen. De beste kansen waren voor Openda, die na negen minuten de eerste mogelijkheid kreeg om de score te openen. Zijn inzet van dichtbij werd gekeerd door Rui Patrício. De doelman van AS Roma ging na een halfuur gruwelijk de fout in, wat tot een mega-kans voor Vitesse leidde. Openda kreeg de bal van Grbic op een presenteerblaadje, maar knalde hoog over. Het hielp niet mee dat de bal door het hobbelige veld opstuiterde.

Waar Vitesse de voorsprong verdiende, sloeg AS Roma vlak voor rust toe. Vlak nadat Jeroen Houwen een inzet van Tammy Abraham met zijn vingertoppen naast tikte, knalde Sérgio Oliveira de bal uit de draai in de kruising. Een vervelend einde van de eerste helft voor Vitesse, dat ruim veertig minuten helemaal niets te vrezen had van de formatie van José Mourinho. Dat de Portugese oefenmeester ondanks de voorsprong ontevreden was over zijn ploeg, bleek halverwege de wedstrijd wel. Met liefst drie nieuwe spelers, onder wie Rick Karsdorp, traden de Italianen aan in de tweede helft.

Het zorgde ervoor dat Roma na rust minder in de problemen kwam. Vitesse hanteerde naarmate de tweede helft vorderde steeds vaker de lange bal, maar slaagde er nauwelijks meer in om gevaarlijk te worden. De beste Arnhemse kans in het tweede bedrijf was voor Grbic, die zeven minuten voor tijd de bal in de handen van de Portugese doelman kopte. Vitesse stond op dat moment met een man meer op het veld omdat Oliveira even daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd had gekregen.

Het slotoffensief van Vitesse leverde niet het gewenste resultaat op, waardoor de Arnhemmers na het laatste fluitsignaal beteuterd van het veld stapten. Over een week valt de beslissing in het tweeluik tussen Vitesse en AS Roma. Dan staan de clubs in de Italiaanse hoofdstad tegenover elkaar.

Opstelling Vitesse en beoordelingen: Houwen 7, Dasa 7, Oroz 6.5 (83. Bazoer -), Doekhi 6.5, Rasmussen 6, Wittek 7, Tronstad 6.5, Bero 6.5, Domgjoni 6 (83. Buitink -), Grbic 6.5, Openda 6.5 (83. Baden Frederiksen -)

Lees hier het chronologische verslag terug!