Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

11 maart 2022 – De eerste wedstrijden in de achtste finale van de Conference League zitten erop. De Nederlandse clubs boekten wisselende resultaten, maar spektakel was er genoeg. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de wedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

1. Een gemiste kans voor Vitesse
Nee, aan de tactiek van Thomas Letsch lag het niet. En nee, aan de instelling van de spelers evenmin. De Arnhemmers voerden hun plan zelfs perfect uit, maar trokken toch aan het kortste eind. Als Vitesse een kans wilde hebben om door te stoten naar de laatste acht van de kwartfinale, dan had het gisteravond moeten gebeuren. En wel in de eerste helft, toen José Mourinho zijn zaakjes 45 minuten nog niet op orde had. Volgende week moet Vitesse in de Italiaanse hoofdstad winnen om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Conference League. Helemaal onmogelijk is dat niet, maar AS Roma laat zich ongetwijfeld niet nog een keer verrassen door de nummer zeven van de Eredivisie.

2. 'The good old' Toornstra doet het gewoon weer
Feyenoord zette dankzij een 2-5 overwinning op Partizan Belgrado een enorme stap richting de kwartfinale van de Conference League. Na afloop ging en zal het vooral nog gaan over de dribbels en het heerlijke doelpunt van Luis Sinisterra. Maar de grote uitblinker bij Feyenoord was misschien toch wel Jens Toornstra. De routinier is in de tweede seizoenshelft niet onomstreden en begon vaak op de bank, maar had in Servië weer een basisplaats. Hij verving de geschorste Guus Til en deed dat uitstekend. Toornstra maakte de belangrijke 1-1 en zorgde er na zeventig minuten met zijn tweede voor dat Feyenoord de volgende ronde al kan ruiken.

3. Ontbreken VAR in Conference League breekt AZ op
FK Bodø/Glimt was een lange tijd een onbekende naam in Europa. Maar na de 6-1 overwinning op AS Roma in de groepsfase van de Conference League kende iedereen de Noorse topclub. In de vorige ronde rekende Bodø/Glimt knap af en duidelijk met Celtic. AZ was dus gewaarschuwd. De ploeg van Pascal Jansen verkeert weliswaar in goede vorm, maar in Noorwegen kwam het niet sterk voor de dag. Desondanks stevenden de Alkmaarders af op een goed resultaat. In de blessuretijd ging het echter alsnog mis. Pantelis Hatzidiakos speelde duidelijk de bal, maar de scheidsrechter kende de Noren toch een strafschop toe. En de VAR dan? Die heb je niet in de Conference League. Daardoor begint AZ volgende week met een 2-1 achterstand aan de return.

4. PSV mag niet klagen met vier tegendoelpunten
Het was open huis in het Philips Stadion. Met name bij PSV ging er in verdedigend opzicht wel heel veel mis. FC Kopenhagen sloeg vier keer toe, maar had ook zomaar zes, zeven of acht doelpunten kunnen maken. Dat lag echt niet alleen aan de persoonlijke fouten die Joël Drommel, Joey Veerman en Ibrahim Sangaré maakten. Vanuit organisatorisch oogpunt was het namelijk een rommeltje bij de Eindhovenaren. Er is werk aan de winkel voor Roger Schmidt, zoveel is wel duidelijk. Wil PSV na volgende week nog steeds op drie fronten actief zijn, dan zal er wat moeten veranderen.

5. Feyenoord kan spelers sparen
Natuurlijk, in de Conference League kan er veel gebeuren, maar wie Feyenoord zag voetballen in Servië kan niet anders dan concluderen dat de Rotterdammers dikker hadden moeten winnen dan de 2-5 overwinning en dus echt met anderhalf been in de kwarfinale ronde hadden moeten staan. Trainer Arne Slot deelde die mening en beseft wellicht ook dat hij in de return, in een volle Kuip, wellicht iets kan rouleren tegen het zwakke Partizan Belgrado. Een paar dagen na die ontmoeting staat namelijk De Klassieker tegen Ajax op de rol. Guus Til is er volgende week nog altijd niet bij vanwege zijn schorsing en Fredrik Aursnes pakte zijn derde prent in de Conference League. Wie starten er in de return?

Reacties

PSV

gerelateerd