AZ krijgt deksel op de neus in Noorwegen na arbitrale dwaling

10 maart 2022, 23:11   Bijgewerkt: 10 maart 2022, 23:28

Met een 2-1 nederlaag heeft AZ zich een slechte uitgangspositie verschaft in het tweeluik met de Conference League-verrassing Bodø/Glimt. AZ leek lang met een 1-1 gelijkspel weg te komen uit het hoge noorden, ware het niet dat Ola Solbakken in de ultieme slotfase een onterechte strafschop benutte.

Na de winterstop is AZ in de Eredivisie uitstekend in vorm: slechts eenmaal liep de ploeg van Pascal Jansen tegen puntverlies aan. De Alkmaarders wilden die lijn in de Conference League natuurlijk graag doorzetten, maar moesten daarvoor wel aantreden tegen de sensatie van de competitie. Het Noorse Bodø/Glimt, dat een budget heeft vergelijkbaar met Fortuna Sittard, won reeds overtuigend van Celtic en AS Roma. In de wedstrijd boven de poolcirkel misten de bezoekers twee belangrijke middenvelders; de afwezigheid van Fredrik Midtsjø was reeds bekend, maar tijdens de warming-up moest ook Jordy Clasie geblesseerd afhaken.

Hij werd vervangen door Hakon Evjen, die twee jaar geleden door de Alkmaarders werd overgenomen van Bodø/Glimt. De 22-jarige buitenspeler kwam in de beginfase maar weinig aan de bal, want door de hoge druk van de thuisploeg voelde AZ zich veelvuldig genoodzaakt om de lange bal te spelen. Doordat ook de ploeg van Jansen hoog druk zetten, kwamen de Noren eveneens niet in hun spel. Na deze aftastende beginfase ging het spel op en neer. AZ had door kleine foutjes van Glimt veel balbezit, maar had vervolgens moeite om ruimtes te vinden tussen de compacte linies van de thuisploeg. Zij vonden de ruimtes met snelle uitbraken beduidend makkelijker, maar de kansen van Hugo Vetlesen en Amahl Pellegrino hadden weinig om het lijf.

Het duurde lang voordat ook de Nederlanders de eerste doelpoging konden aantekenen, maar dit was gelijk wel een grote mogelijkheid. Pantelis Hatzidiakos wipte de bal mooi over de Noorse verdediging heen, waarna Vangelis Pavlidis de bal hard tegen de paal schoot. Met zulke ballen probeerde AZ het veelvuldig; de kwetsbaarheid van Bodø lag voornamelijk in de ruimtes achter de verdediging. De precisie in de passing ontbrak echter bij de bezoekers, waardoor zowel deze lange ballen als de enkele voorzetten niet aankwamen. Bodø kwam ondertussen mondjesmaat onder de hoge druk van de Alkmaarders uit, maar leek niet in staat om de nummer vier van de Eredivisie pijn te kunnen doen.

Kort voor rust bewees de thuisploeg echter het tegendeel. Na een afgeslagen aanval werd rechtsback Alfons Sampsted volledig vrijgelaten, waardoor hij met een perfecte voorzet Amahl Pellegrino kon bedienen. Een kwartier na rust kreeg de Noorse sensatie de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, maar deze vergaten ze te benutten. Oud-Heerenveen-speler Runar Espejord stuitte met een zwakke poging vanuit vrijstaande positie op keeper Peter Vindahl Jensen, waarna Dani de Wit met een sterke sliding voorkwam dat de rebound benut kon worden.

Dit gebeurde in een rommelige fase waarin beide ploegen veel balverlies leden en het soms pijnlijk duidelijk werd waarom beide ploegen in de laagste Europese competitie uitkomen. In tegenstelling tot in de eerste helft was nu Bodø/Glimt echter de dominante ploeg: de Noren hadden meer balbezit en kregen naast de eerder genoemde kans nog enkele kleine mogelijkheden. Opnieuw viel het doelpunt echter voor de onderliggende partij: na een goede actie van Evjen zette invaller Zakaria Aboukhlal zijn ploeg met een simpel schot op gelijke hoogte. Met een klein slotoffensief probeerde de thuisploeg nog een winnende treffer te forceren. Die leek er in eerste instantie niet in te zitten, totdat de scheidsrechter een volledig onterechte penalty gaf. Er was echter geen VAR om de cleane tackle van Hatziadiakos als zodanig te beoordelen, waaardoor Solbakken op de valreep AZ toch nog in rouw dompelde.

Opstelling en beoordelingen* AZ: Peter Vindahl Jensen 6; Owen Wijndal 6, Bruno Martins Indi 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Aslak Fonn Witry 5 (60. Kamal Sowah 6); Dani de Wit 6, Tijjani Reijnders 5, Yukinari Sugawara 5; Jesper Karlsson 6, Vangelis Pavlidis 5,5 (60. Zakaria Aboukhlal 6,5), Hakon Evjen 6.

Man of the match: Zakaria Aboukhlal

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen