Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

18 maart 2022 – De wedstrijden in de achtste finale van de Conference League zitten erop. Twee Nederlandse clubs zijn overtuigend door naar de laatste acht, de andere twee zijn strijdend ten onder gegaan. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de wedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

Vijf conclusies na de duels van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

1. PSV-coach Schmidt verdient complimenten
PSV schitterde dit seizoen in Europees verband in de voorronde van de Champions League, maar daarna kon de ploeg van Roger Schmidt in Europa dat niveau niet meer etaleren. Tot zijn elftal vorige week met een 1-3 achterstand tegen FC Kopenhagen de kleedkamers opzocht. De 120 minuten voetbal die sinds dat moment op de mat werden gelegd, met de in Europa tot dusver nog te vaak onzichtbare Mario Götze als uitblinkend dirigent, waren indrukwekkend. Daardoor strijdt PSV als enige ploeg in Nederland nog op drie fronten mee, al is het Europees wel twee niveaus lager dan gewenst. Maar hoewel er veel (en terecht) kritiek was op Schmidt, verdient de Duitse oefenmeester na een imponerende 0-4 zege daarvoor ook zeker de complimenten.

2. Bruno Martins Indi de schlemiel
Nee, het was niet de avond van Bruno Martins Indi. De centrale verdediger verzorgde weliswaar de assist bij het openingsdoelpunt van Vangelis Pavlidis, maar ging even later flink de fout in. Op het moment dat hij de bal had moeten wegrossen, greep hij niet in. Gevolg: Bodø/Glimt kwam op 1-1 en AZ moest weer van vooraf aan beginnen. Zelfs de beste spelers ter wereld maken fouten, maar iemand met zoveel ervaring als Martins Indi had beter moeten weten. In de allerlaatste minuut van de verlenging had hij zich kunnen herstellen, ware het niet dat hij verkeerde timede bij een opgelegde kopkans. Een ongelukkige avond voor de man die hoopt terug te keren in Oranje.

3. Dessers hoeft zich niet meer te bewijzen
Hij is niet de meest fijnbesnaarde spits. En het klopt dat hij als supersub misschien nóg meer van waarde kan zijn. Maar de kans die hij nu als basisspeler krijgt, heeft Cyriel Dessers meer dan verdiend. Met zijn doelpunten is hij dit seizoen al heel vaak belangrijk geweest voor Feyenoord. Zeker Europees. In acht wedstrijden staat hij op zes doelpunten, waardoor hij op Tammy Abraham van AS Roma na de meest scorende speler van de Conference League is. Gisteren scoort Dessers wéér in Europees voetbal. Bewijzen hoeft hij zich echt niet meer.

Lees ook: Feyenoord-spits Dessers in rijtje met Ronaldo, Lewa en Larsson

4. Portugal blijft een angstgegner
Die verrekte Portugezen… Hoe vaak hebben zij ons al in de weg gezeten? Op het WK in 2006 bijvoorbeeld, toen Oranje in een schoppartij met zestien gele en vier rode kaarten werd uitgeschakeld. Of drie jaar geleden, in de finale van de Nations League, toen Gonçalo Guedes uitgroeide tot matchwinner. Ook deze week bevestigde de Portugezen hun status als onze angstgegner. Eerst werd Ajax door Benfica (dat eerder dit seizoen PSV ook al dwars zat) uit de Champions League gekegeld, donderdag was José Mourinho - de meest bekende Portugese trainer - de plaaggeest van Vitesse. Nederland en Portugal: het is geen goed huwelijk. Vanuit ons perspectief althans.

5. Coëfficiëntenpolonaise dunt uit
Ondanks een rampzalige week met drie Nederlandse clubs die hun Waterloo vonden, liep Nederland nog een heel klein beetje uit op Portugal. Niet genoeg om dit seizoen nog twee rechtstreekse Champions League-tickets te bemachtigen, maar voor een jaar later liggen we nog op koers. Het uitlopen op directe concurrent Portugal, dat met Benfica (Champions League) en Sporting Braga (Europa League) meer uitzicht heeft op bonuspunten, is wel verleden tijd. Voor het eerst sinds lange tijd hebben we niet meer ploegen nog Europees actief dan onze concurrenten en dus ligt de tijd dat we het verschil écht konden maken wel achter ons.

Reacties

Feyenoord

gerelateerd