Welke keeper moet Van Gaal deze interlands onder de lat zetten?

23 maart 2022 – Louis van Gaal heeft tijdens de komende interlands niet de beschikking over Justin Bijlow en Jasper Cillessen, waardoor Mark Flekken waarschijnlijk plaatsneemt onder de lat. Voor Oranje houden de blessures bij de goalies in dat er op het keepersvlak niet ideaal toegeleefd kan worden naar het WK. FCUpdate.nl sprak met voormalig-doelmannen Sander Westerveld en Harm Zeinstra over het dilemma rondom de keepers bij Oranje.

Welke keeper moet Van Gaal deze interlands onder de lat zetten?

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Dat eerste doelman Justin Bijlow een flinke voetblessure heeft opgelopen kwam als een donderslag bij heldere hemel voor hemzelf, Feyenoord en Oranje. De eerste doelman van het Nederlands elftal is tot het einde van het seizoen uitgeschakeld, waardoor Louis van Gaal in aanloop naar het WK voor andere keepers moet kiezen. Omdat ook Jasper Cillessen - die de laatste keer de vervanger was van Bijlow - vanwege een blessure niet aanwezig is tijdens deze interlandperiode, is de kans groot dat er een debutant onder de lat komt te staan.

Flekken op doel
Als het aan Westerveld, oud-doelman van Oranje, ligt, keept Flekken (28) tegen Denemarken en Duitsland. "Ik denk dat er maar één optie is en dat is beginnen met Flekken", geeft Westerveld aan. "Hij is een grote onbekende op dit moment, maar doet het wel erg goed in Duitsland." In de Bundesliga maakt Flekken dit seizoen veel indruk. De Limburger presteert met Freiburg uitstekend en mag zelfs hopen dat hij volgend seizoen met de club uit het zuiden van Duitsland in Europa uitkomt. Freiburg staat momenteel op een vijfde plek in de Duitse Bundesliga en hield in 28 officiële wedstrijden tienmaal de nul. 

Harm Zeinstra, oud-doelman van onder meer SC Cambuur en Heracles Almelo én maker van de Showkeepers podcast, heeft de 28-jarige doelman dit seizoen een aantal keer bekeken. "Ondanks dat hij nog relatief onervaren is, draait hij een constant seizoen. Ik kende hem al wel van naam en statistieken, maar wilde hem graag aan het werk zien. Flekken maakte op mij een hele goede indruk en past ook veel beter in de speelwijze van Van Gaal dan Tim Krul", aldus Zeinstra, die daarom net als Westerveld de doelman van Freiburg tegen de Denen onder de lat zou zetten.

Keepen belangrijker dan meevoetballen
Van Gaal lijkt met zijn keuze voor Flekken, wat hij maandag op de persconferentie al een beetje liet doorschemeren, te kiezen voor een keeper die goed in zijn systeem past. Drommel en Flekken lijken daar vanwege hun meevoetballende kwaliteiten het meest voor geschikt. Westerveld is van mening dat het belangrijk blijft om te kijken naar keepers die ballen tegenhouden, boven bijvoorbeeld keepers met een geweldige trap. "Ik heb liever een keeper die echt punten voor je pakt en dan maar iets minder kan meevoetballen. Zoals Lars Unnerstall van FC Twente, die afgelopen weekend tegen PEC Zwolle ook weer drie geweldige reddingen had", vertelt de oud-keeper van Liverpool, die eenzelfde soort keeper ook in de Europese top ziet.

"Thibaut Courtois (Real Madrid) wordt momenteel ook een van de beste keepers ter wereld genoemd, maar die schiet ook gewoon de bal de tribune in. Keepen vind ik nog steeds belangrijker dan meevoetballen. Ik denk dat alle keepers die Oranje tot zijn beschikking heeft bij alle systemen van Van Gaal zullen passen." 

Lees ookFlekken blij met wegvallen concurrent: "Anders zou ik liegen" 

Speelstijl van de keepers
Zeinstra vindt wel dat Van Gaal met Joël Drommel en Mark Flekken twee keepers in huis heeft die een hele andere stijl hebben dan routinier Tim Krul, die daardoor ook beter zouden passen in het systeem van de bondscoach. "Krul is reactieve keeper, zowel in het meevoetballen als in verdedigen van de ruimte en het verdedigen van het doel", legt Zeinstra uit. Op de lijn en bij strafschoppen - zoals op het WK 2014 bleek - is hij erg goed, maar vooral het voetballende gedeelte is minder. 

"Krul komt liever niet aan de bal en zal niet heel snel het initiatief nemen om een kans te voorkomen. Flekken en Drommel zijn daarentegen meer proactief", doelt de geboren Leeuwarder op de manier van spelen van de doelmannen van Freiburg en PSV, die volgens Zeinstra ook veel overeenkomsten hebben. "Drommel en Flekken zijn redelijk vergelijkbaar, maar Flekken maakt een constante en stijgende lijn door, terwijl Drommel erg wisselvallig is", licht de oud-doelman het verschil tussen de twee goalies toe. Dat Flekken tegen Denemarken onder de lat staat, mag dan ook geen verrassing heten. 

Door: Tijmen Gerritsen

Reacties

Oranje

gerelateerd