Geweldig: Jong Oranje op EK-koers na ongekend debuut Tavsan

29 maart 2022, 20:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Jong Oranje heeft dinsdagavond met een uiterst belangrijke zege de leiding gepakt in de strijd om een EK-ticket. Zwitserland presteerde vooralsnog het best in groep E, maar in Deventer werd de koploper met 2-0 verslagen. Lang leek Nederland met een man minder op heel frustrerend resultaat af te stevenen, maar het was NEC-aanvaller Elayis Tavsan die als invaller met een ongekend goed debuut een heldenrol opeiste.

Voorafgaand aan het duel was het verschil op de ranglijst vijf punten in het voordeel van de Zwitsers. Het was dan ook Nederland dat het initiatief moest nemen, wat vooral terug te zien was in de defensieve instelling van de bezoekers. Oranje had de controle, maar kon nauwelijks echt gevaarlijk worden. Pas in de slotfase van de eerste helft kreeg het de eerste serieuze kansen via Kenneth Taylor, Sepp van den Berg en Thomas Buitink. Laatstgenoemde scoorde wel, maar werd teruggefloten wegens buitenspel.

Zo moest de ploeg van Erwin van de Looi de wedstrijd na rust naar zich toe zien te trekken. Dat probeerde de bondscoach te forceren met het inbrengen van Brian Brobbey. Dit overigens bijna met succes, maar ook zijn treffer werd afgekeurd. Het gebeurde in een frustrerende fase waarin ook Mitchel Bakker de lat raakte en Wouter Burger - na zeer vervelend gedrag van de Zwitsers - zijn tweede gele kaart aangesmeerd kreeg.

Het leek er daarmee steeds meer op dat Oranje punten ging verspelen, wat zeer duur puntverlies zou betekenen, aangezien de nummer twee play-offs moet spelen om zich nog te kwalificeren voor het EK. De redder bleek echter de na zeventig minuten ingevallen Tavsan. De twintigjarige NEC-aanvaller speelde nog niet eerder een interland voor Jong Oranje, maar had zich geen beter debuut kunnen wensen.

In de 76e minuut maakte hij namelijk dan eindelijk de bevrijdende openingstreffer. Tavsan stond bij de tweede paal op de goede plek om een harde, lage voorzet van Taylor binnen te tikken. Daar bleef het niet bij, want nog geen twee minuten later gooide hij de wedstrijd ook in het slot. Dit keer deed hij het helemaal zelf: Tavsan kwam van de linkerflank naar binnen, stelde zijn schot eventjes uit en passeerde de doelman vervolgens in de verre hoek: 2-0.

Dankzij de twee treffers van Tavsan blijft Jong Oranje op koers voor kwalificatie voor het EK. Het verschil op de ranglijst is nog twee punten, maar Nederland heeft nog een wedstrijd tegoed ten opzichte van Zwitserland. Daarmee heeft de ploeg van Van de Looi het plots weer volledig in eigen hand.