Déjà vu: Senegal in bizarre finale om WK-ticket wéér langs Egypte

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

29 maart 2022 – Senegal heeft zich dinsdag na een sensationele avond verzekerd van deelname aan het WK. Het moest daarvoor - net als tijdens de Afrika Cup-finale van twee maanden geleden - zien te winnen van Egypte. Opnieuw moest het op strafschoppen aankomen en opnieuw was het Senegal dat de penalty's het best nam. 

Déjà vu: Senegal in bizarre finale om WK-ticket wéér langs Egypte

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Het was op voorhand al het meest aansprekende affiche van de beslissende WK-kwalificatiewedstrijden in Afrika. Van de twee Afrika Cup-finalisten Senegal en Egypte zou er slechts één naar Qatar gaan. Destijds was het Senegal dat zich (na strafschoppen) tot beste ploeg van Afrika kroonde, maar in de heenwedstrijd van dit tweeluik was Egypte met 0-1 te sterk. Er waren echter slechts drie minuten voor nodig om dat recht te trekken: Boulaye Dia werkte de vroege openingstreffer namens Senegal binnen.

De aanzet tot een doelpuntrijke wedstrijd was dat beslist niet. Het restant van de officiële speeltijd bleef zonder doelpunten en ook in de verlenging werd niet meer gescoord. Zo kwam het, net als in de finale van nog geen twee maanden geleden, opnieuw tot een bloedstollende penaltyreeks tussen de beide landen. Daar werd duidelijk dat Egypte heeft geleerd van die eerdere serie. Waar sterspeler Mo Salah destijds niet eens aan een penalty toekwam, mocht hij nu als eerste Egyptenaar aanleggen. 

Maar Salah bleek zijn zenuwen niet de baas. Hij jaagde de bal keihard over, overigens gehinderd door de vele laserlampjes die vanaf de tribune op zijn gezicht werden geschenen. Hij was bepaald niet de enige: de eerste vier strafschoppen werden allemaal gemist. Ismaila Sarr was namens Senegal de eerste die wél raak schoot. Hij gaf zijn ploeggenoten daarmee het goede voorbeeld. Bij Egypte ging er nog één strafschop nog raak, maar het was Sadio Mané die uiteindelijk de beslissende bal binnenschoot. Senegal won wederom na strafschoppen en is er dit najaar dus bij in Qatar.

Nigeria - Ghana 1-1
In de wedstrijd tussen Nigeria en Ghana kwam het vanavond aan op de uitdoelpuntenregel. Deze is in Europese competities verleden tijd, maar is in de WK-kwalificatiewedstrijden nog wel van kracht. Na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd was het Ghana dat al vroeg in de wedstrijd een belangrijk uitdoelpunt maakte. Doelman Francis Uzoho, de vervanger van de door corona afwezige Maduka Okoye, ging lelijk in de fout na een afstandsschot van Arsenal-middenvelder Thomas Partey. 

De score kon wel snel worden rechtgetrokken. Bij een strafschop mocht voormalig FC Groningen- en FC Dordrecht-verdediger William Troost-Ekong achter de bal staan. Hij faalde niet en zorgde dat het na 22 minuten alweer 1-1 stond. Nigeria, dat op dat moment overigens volledig de controle had, leek nog eens tien minuten later ook de tweede treffer te maken. Doelpuntenmaker Victor Osimhen stond echter buitenspel. Serieuze kansen kreeg Nigeria uiteindelijk pas weer in de slotfase, maar de 2-1 zou niet meer vallen. Het is dus het Ghana van Ajacied Mohammed Kudus dat we in november terug gaan zien op het WK. Voor het eerst sinds 2006 is Nigeria er dan niet bij. 

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd