Koeman keert terug bij Oranje: hoe verliep zijn vorige termijn?

7 april 2022, 11:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ronald Koeman keert na het WK in Qatar terug als bondscoach van het Nederlands elftal. De 59-jarige oefenmeester gaat na zijn korte avontuur bij FC Barcelona voor een tweede termijn bij Oranje. FCUpdate.nl blikt uitgebreid terug op de eerste periode van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal.

Op 19 augustus 2020 werd bekend dat Koeman na twee jaar afscheid zou nemen bij Oranje. Vlak voor het EK, dat door het coronavirus een jaar werd uitgesteld, kwam FC Barcelona voorbij. Voor Ronald Koeman een kans die hij niet nóg een keer, eerder kregen de Catalanen nog nul op rekest, kon laten lopen. Het vertrek hield in dat Koeman in zijn eerste termijn als bondscoach geen eindtoernooi heeft meegemaakt.

De nederlaag tegen Portugal staat veel Nederlanders misschien nog wel bij, aangezien dit geen oefenwedstrijd was. Met Ronald Koeman als bondscoach schopte Oranje het namelijk tot de finale van de Nations League, waarin Portugal de opponent was. Nederland werd ingedeeld in een poule met Frankrijk en Duitsland. Twee uitstekende tegenstanders, maar Oranje bood goed tegenspel. Oranje won in eigen huis van Duitsland met maar liefst 3-0, terwijl in De Kuip ook het sterrenensemble van Frankrijk verslagen werd.

Oranje eindigde daardoor bovenaan in de poule, wat al een groot succes was voor bondscoach Ronald Koeman. Vervolgens werd in de halve finale ook nog eens gewonnen van het Engeland (3-1) van Gareth Southgate, waarna Portugal in de finale wel te sterk was (2-1). Desondanks kon Oranje terugkijken op een ijzersterk toernooi, waarin veel vertrouwen werd getankt richting de toekomst. Daarnaast kwalificeerde Ronald Koeman zich met Oranje voor het EK. Nederland werd voor de kwalificatie ingedeeld in een groep met Duitsland, Noord-Ierland, Wit-Rusland en Estland. Met zes overwinningen, één remise en één verliespartij eindigde het Nederlands elftal als tweede achter Duitsland in deze poule. Met de tweede plek werd er kwalificatie voor het EK Voetbal afgedwongen.

Vertrouwen in de toekomst

Dat EK heeft Koeman door zijn plotselinge vertrek naar FC Barcelona als supporter meegemaakt, maar niet als trainer van Oranje. In 2024 wacht voor Koeman dan eindelijk zijn eerste eindtoernooi als bondscoach, waar hij de komende jaren met zijn ploeg naar toe zal werken. De internationals van het Nederlands elftal kijken uit naar de toekomst, aangezien de samenwerking met Koeman in het verleden goed beviel. De prestaties in de Nations League en in de EK-kwalificatieduels waren ook prima, waardoor Oranje met vertrouwen het tweede termijn onder leiding van bondscoach Ronald Koeman kan ingaan.

Systeem

Bij bondscoach Louis van Gaal ging het de laatste weken vooral over het systeem. De bondscoach implementeerde naar eigen zeggen het 1-3-4-2-1 systeem. Een speelwijze waar spelers als Stefan de Vrij en Teun Koopmeiners al mee bekend waren, aangezien Atalanta en Internazionale op eenzelfde soort manier spelen. Onder Ronald Koeman werd er niet in zo'n systeem gespeeld. Het Nederlands elftal kwam altijd in een moderne vorm van het 4-3-3 systeem voor de dag. Het is afwachten op welke speelwijze de oefenmeester in 2023 het beste bij het spelersmateriaal vindt passen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen