FC Emmen keert na jaar afwezigheid terug in de Eredivisie

15 april 2022, 21:57   Bijgewerkt: 16 april 2022, 09:28

FC Emmen keert na een jaar afwezigheid terug naar de Eredivisie! De ploeg had voor die promotie nog één overwinning nodig en behaalde deze op bezoek bij FC Dordrecht. Het won er met 0-1, al moest het wel alle zeilen bijzetten om die zege ook daadwerkelijk over de streep te trekken.

Kansen waren er meer dan genoeg voor de Emmenaren, maar het zou tot de blessuretijd van de eerste helft duren voor de bal ook eindelijk binnenviel. Het was clubtopscorer Rui Mendes die werd weggestoken en keurig over de doelman heen lobte. Dat juist hij de score moest openen was bepaald geen verrassing. Het was de achtste wedstrijd op rij waarin de Duitser scoorde; zijn veertiende competitietreffer in totaal.

Daarmee was Emmen er nog lang niet. Na rust kreeg het wat mogelijkheden om de voorsprong te vergroten, maar ook FC Dordrecht had in het tweede bedrijf meer in te brengen. Helemaal toen Keziah Veendorp aan de noodrem moest trekken en in de 76e minuut zijn tweede gele kaart gepresenteerd kreeg, werd het nog behoorlijk spannend in Dordrecht. Het laatste fluitsignaal kwam een kwartier later dan ook als een bevrijding voor Emmen: de ploeg van Dick Lukkien was gepromoveerd naar de Eredivisie.

Opmars

FC Emmen degradeerde een jaar geleden via de nacompetitie uit de Eredivisie. Op het tweede niveau kende het nog een moeizame start met slechts één overwinning en liefst drie nederlagen uit de eerste vijf wedstrijden. Met name na de winterstop werd de sprint richting de Eredivisie ingezet. Vanaf januari verloor de ploeg nog maar één wedstrijd en speelde het twee keer gelijk. De Drentenaren veroverden enkele weken geleden al de koppositie en hadden vandaag dus nog één zege nodig. Overigens ging nummer drie FC Eindhoven met 1-3 onderuit tegen Jong PSV, waardoor het achteraf ook zonder die overwinning had kunnen promoveren.

De opmars van Emmen was ook deels te danken aan de enorme vormdip van de eerdere koploper FC Volendam. Die ploeg wist liefst zes wedstrijden op rij niet te winnen (waaronder een 4-1 nederlaag in Emmen) en gaf plek één zo uit handen. Wel is Volendam nog altijd de nummer twee en zal de ploeg van Wim Jonk samen met FC Emmen uitmaken wie zich tot kampioen van de KKD kroont. FC Emmen heeft uiteraard de beste papieren daarvoor. Het staat nu negen punten los, al kunnen de Volendammers daar zaterdag bij winst op Jong Ajax weer zes punten van maken.