FC Volendam overleeft heet avondje en is terug in de Eredivisie

22 april 2022, 22:11   Bijgewerkt: 23 april 2022, 00:04

Het is feest in Volendam, want de plaatselijke FC komt met ingang van volgend seizoen uit in de Eredivisie. Dankzij een benauwde 1-2 overwinning op FC Den Bosch is promotie naar het hoogste niveau een feit.

Dertien jaar geleden is het dat FC Volendam voor het laatst een Eredivisiewedstrijd speelde. Dit seizoen móést het gebeuren. Maar de druk leek de ploeg van Wim Jonk een lange tijd te veel te worden. Zo was de start van de vierde periode niet best. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. De eerste vijf wedstrijden leverden namelijk geen enkele overwinning op. FC Volendam kreeg echter op het juiste moment de smaak weer te pakken. De laatste twee duels werden gewonnen, waardoor Jonk en zijn manschappen alsnog met vertrouwen konden afreizen naar Den Bosch.

Daar was de spanning voorafgaand aan de aftrap van de Volendamse koppies af te lezen. Hoewel FC Volendam drie kansen had om promotie af te dwingen, was het er alles aan gelegen om dat in Den Bosch al voor elkaar te krijgen. FC Volendam realiseerde zich echter dat het geen makkelijke avond zou worden. En dat werd het ook niet. De bezoekers raakten via Josh Fint weliswaar al na drie minuten de lat, maar ook FC Den Bosch kreeg meerdere goede mogelijkheden op de openingstreffer. Ze hadden echter aan doelman Filip Stankovic te danken dat ze de openingsfase zonder kleerscheuren door kwamen.

Waar Stankovic goed stond op te letten, gold dat niet voor zijn collega Wouter van der Staan aan de andere kant. De goalie van FC Den Bosch verkeek zich lelijk op een hoge bal van achteruit, waarna Flint van dichtbij kon binnentikken voor de 0-1. Daarmee had FC Volendam, ondanks de lastige start, toch de gewenste vroege voorsprong te pakken. Die gaf de ploeg van Jonk vleugels, want nog geen tien minuten later maakte topschutter Robert Mühren er 0-2 van. Dat dit ook de ruststand was, had FC Volendam te danken aan Stankovic én de paal. Stankovic hield eerst Jeremy Cijntje van scoren, waarna de paal een treffer van Soufyan Ahannach in de weg stond.

Ondanks de 0-2 voorsprong bij rust was er dus nog genoeg werk aan de winkel voor FC Volendam. Maar ook in de tweede helft bleef het ruimtes weggeven. Een kwartier voor tijd wist FC Den Bosch daar eindelijk van te profiteren. Sebastiaan van Bakel verscheen na een heerlijke pass ineens voor Stankovic, die een doelpunt ditmaal niet kon voorkomen. Het bleek het startsein voor een krankzinnige slotfase, die werd ontsierd door supporters die voorwerpen op het veld gooiden. Na een break werd de wedstrijd hervat, maar gevoetbald werd er eigenlijk geen moment meer. De emoties namen de overhand, resulterend in een ouderwets opstootje aan de zijlijn.

Een treurig einde van een mooie voetbalavond in Den Bosch, al zal FC Volendam er waarschijnlijk niet om malen. De ploeg van Jonk hield met kunst- en vliegwerk stand en is dus terug in de Eredivisie.