Meer weerstand tegen CL-plannen: competities spreken zich uit

29 april 2022, 17:45

De UEFA heeft vrijdag opnieuw te horen gekregen dat de geplande (grote) wijzigingen in het format van de Champions League niet welkom zijn. Dit keer hebben de Europese clubcompetities zich tegen de plannen uitgesproken. Dit gebeurde via de European Leagues, de organisatie die deze competities vertegenwoordigt.

Het plan van de UEFA is nog altijd om het format van de Champions League per 2024/25 te wijzigen. In plaats van 32 clubs te verdelen over acht poules, moet het nieuwe toernooi uit één grote poule van 36 clubs gaan bestaan. In deze 'groepsfase' zal elke club tien andere clubs treffen, wat ook direct het voornaamste kritiekpunt van de European Leagues is. De organisatie is bang voor de negatieve gevolgen van het toenemende aantal wedstrijden.

Voorzitter Claus Thomsen stelde dat dit slecht zou zijn voor de nationale competities. "De nationale competities vormen de ruggengraat van het Europese voetbal", werd hij geciteerd op de website van het Algemeen Dagblad. "Een dergelijke toename van wedstrijden zal de grote meerderheid van de clubs schaden en slechts enkelen helpen."

Super League

Kritiek is er ook op de plannen om de grotere clubs - met name de clubs die zich vorig jaar achter de Super League-plannen schaarden - tegemoet te komen. Dit wil de UEFA doen door Champions League-tickets uit te delen op basis van coëfficiënten, in plaats van prestaties in de nationale competities. Een grote club die in de eigen competitie een keer slecht presteert, zou zo alsnog verzekerd zijn van Europees voetbal. 

Volgens Thomsen zou met die verandering de spanning uit de nationale competities verdwijnen. "Dat is het hart en de ziel van het voetbal", zei hij over die competities. "Daarom zijn fans elk weekend enthousiast over deze sport." Eerder sprak ook de FSA, de supportersvereniging in de Premier League, zich al uit.

Lees ook: Fans woest om nieuwe CL-opzet: 'Een verkapte Super League'

Wat vind jij van de plannen om de Champions League-opzet te veranderen? Laat je mening achter in de reacties onder dit artikel!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen