Controversiële beslissing Kamphuis wekt veel onbegrip

2 mei 2022, 08:51

PSV heeft zondagmiddag de druk op koploper Ajax weer verder opgevoerd. In het eigen Philips Stadion wonnen de Eindhovenaren relatief eenvoudig Willem II: 4-2. De Tilburgers kwamen twee keer knap terug in de wedstrijd, maar moesten uiteindelijk wel het hoofd buigen voor de club uit Eindhoven. Echter wordt er na afloop vooral veel gesproken over een dubieuze beslissing van scheidsrechter Jochem Kamphuis bij de eerste Eindhovense goal.

PSV schoot werkelijk fantastisch uit de startblokken in het Philips Stadion. Na twee minuten spelen was het Ritsu Doan die zijn ploeg op een 1-0 voorsprong zette. Echter zag de VAR in Zeist dat er mogelijk buitenspel aan vooraf ging. PSV-spits Vinícius, die met een hamstringblessure alweer vroeg naar de kant ging, stond aan het begin van de aanval buitenspel. Via verschillende schijven kwam de bal uiteindelijk bij Doan terecht, die simpel binnenschoot.

Aangezien het niet leek  op een nieuwe situatie, dacht Willem II aan buitenspel. De videoscheidsrechter besloot Jochem Kamphuis zelf te laten kijken op het scherm. De arbiter koos er vervolgens voor om het doelpunt toe te kennen. Erg ging overduidelijk buitenspel aan vooraf, maar Kamphuis zal het, vermoedelijk als nieuwe situatie hebben beoordeeld.

Het zorgde logischerwijs bij veel mensen voor onbegrip, aangezien Willem II direct vroeg in de wedstrijd achter de feiten aanliep. De bezoekers kwamen in het eerste bedrijf ook nog op een 2-0 achterstand, maar kwamen nog wel knap langszij. In de tweede helft leek het zelfs even spannend te worden toen Elton Kabangu er 3-2 van maakte, maar door een knullig eigen doelpunt van Wessel Dammers was de marge al snel weer twee. De knullige tegengoal, maar ook de pech rondom het doelpunt van Doan, laat zien dat Willem II zit in de hoek waar de klappen vallen. De Tilburgers zijn weer rode lantaarndrager, terwijl PSV de druk op Ajax heeft opgevoerd.