Heerenveen doet uitstekende zaken in strijd om play-offs

8 mei 2022, 16:35

In een uitermate gezapige wedstrijd heeft SC Heerenveen de wedstrijd tegen Vitesse naar zich toegetrokken. Door een weinig enerverende 1-2 overwinning klimmen de Friezen naar positie acht op de ranglijst. Nadat Matúš Bero Vitesse op voorsprong schoot uit een strafschop, draaide Amin Sarr met twee doelpunten de stand in de tweede helft volledig om. De Friezen wonnen voor het eerst in twaalf jaar in Arnhem en klimmen op doelsado naar de plaats die recht geeft op de play-offs om Europees voetbal.

Vitesse moest het in de één na laatste thuiswedstrijd in de Eredivisie stellen zonder de geschorste Riechedly Bazoer. Zonder de oud-Ajacied begonnen beide ploegen slordig aan het duel. Thomas Buitink miste na enkele minuten de scherpte om vanuit kansrijke positie Vitesse op voorsprong te schieten. Een flinke domper voor SC Heerenveen dreigde kort daarna echter alsnog toen de VAR Robin Hensgens scheidsrechter Richard Martens naar de kant dirigeerde na een discutabele overtreding van Tibor Halilovi? op de enkels van Matúš Bero. De leidsheer vond een rode prent echter een te zware sanctie, waardoor de Kroaat enkel en alleen bestraft werd met geel.

Wederom lag een wedstrijd in de Eredivisie tijdelijk stil, nadat vuurwerk op de tribune en op het speelveld de wedstrijd belemmerde van doorgang. Na de tijdelijk interruptie toonde Anas Tahiri zich op positieve wijze met een technisch, vernuftig hoogstandje. Hij ramde met links de bal onderkant lat, nadat hij met rechts de bal over zijn directe tegenstander wipte. In het vervolg van de eerste helft ontbrak het bij beide ploegen aan overtuiging. Toch ging Vitesse met een voorsprong de kleedkamer in. Milan van Ewijk vloerde Jacob Rasmussen in het zestienmetergebied. Wederom werd Richard Martens door de VAR naar de kant geroepen, maar de strafschop bleef staan. Matúš Bero besloot de matige eerste helft met een rake penalty laag over de grond, waardoor de Arnhemmers met een 1-0 voorsprong de rust in gingen.

De tweede helft was - net als de eerste - een foutenfestijn. Vitesse leek genoegen te nemen met de minimale voorsprong en de Friese tegenstander kon aanvallend geen vuist maken. Uitsluitend na persoonlijke dwalingen stichtten beide ploegen sporadisch gevaar voor het vijandelijke doel. Kort na een dubbele wissel van SC Heerenveen - een kwartier voor tijd - was de organisatie niet op orde bij Vitesse. Hier profiteerde Amin Sarr optimaal van, want hij schoof op aangeven van invaller Anthony Musaba de gelijkmaker binnen. De dubbele wissel bleek een gouden greep, want vlak voor tijd gaf ook de andere invaller Nicolas Madsen een assist. Weer was het eindstation de diepgaande Amin Sarr die zijn tweede van de middag langs de kansloze Marcus Schubert knalde. Door het vierde en het vijfde doelpunt van de Zweed wonnen de Friezen met veel fortuin 1-2 in Arnhem.

Dit verlies verschaft Vitesse niet de gewenste lucht in de race om de zesde plaats. Na het gelijkspel van concurrent FC Utrecht staat de ploeg van Thomas Letsch nog wel één punt boven de ploeg uit de Domstad. Een overwinning aanstaande woensdag in Sittard tegen Fortuna is noodzakelijk voor de Arnhemmers. Voor SC Heerenveen is de play-offs voor Europees voetbal opeens weer mogelijk. De Friezen staan momenteel op doelsaldo op de begeerlijke plaats acht en moeten aanstaande woensdag op bezoek bij Ajax.