Invaller dompelt NAC in diepe rouw: ADO wint in slotseconden

10 mei 2022, 20:48   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

ADO Den Haag heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting de volgende ronde van de play-offs. De heenwedstrijd tegen NAC Breda leek te eindigen in een 1-1 gelijkspel, maar een doelpunt van invaller Sacha Komljenovic in de laatste minuut van de blessuretijd dompelde de thuisploeg alsnog in rouw: 1-2. Zaterdag is de return in Den Haag.

Toen NAC Breda in 2019 als hekkensluiter van de Eredivisie degradeerde naar het tweede niveau, was het er alles aan gelegen om zo snel mogelijk terug te keren op het hoogste niveau. Maar de afgelopen seizoenen brachten niets meer dan teleurstelling. Ook dit seizoen hield het vaak niet over wat de ploeg uit Breda op de mat legde. Maar dankzij de achtste plek, áchter Jong Ajax, mag ze alsnog een poging wagen om te promoveren naar de Eredivisie.

ADO Den Haag deed vorig seizoen een stap terug. De Hagenezen veroverden, ondanks punten in mindering, de eerste periodetitel en waren dus al geruimde tijd zeker van een plek in de play-offs. ADO zal balen dat het niet rechtstreeks wist te promoveren, maar kon met vertrouwen toewerken naar de start van het tweeluik met NAC. Van de voorgaande zeven wedstrijden werd namelijk alleen de laatste verloren. Dat was op bezoek bij FC Emmen. De kampioen won met ruime cijfers (3-0), maar daar konden weinig conclusies aan worden gehangen. ADO trad immers aan in een B-ploeg.

In Breda verscheen er 'gewoon' weer een sterke elf binnen de lijnen, al was het ontbreken van Thomas Verheydt natuurlijk een grote aderlating. In de competitie was hij maar liefst dertig keer trefzeker. Maar ook zonder de topscorer kwamen de bezoekers op voorsprong. Waar de eerste twee goede kansen nog om zeep werden geholpen door Amar Catic en Ricardo Kishna, was het na 35 minuten wel raak: Steijn schoot binnen nadat Nick Olij een poging van Felipe Pires in eerste instantie nog wel wist te keren.

Bekijk ook: Steijn doet NAC-fans twee keer pijn met goal en gejuich

Hoewel ADO het betere van het spel had in Breda, was de openingstreffer toch verrassend. Een paar minuten ervoor verliet Kishna namelijk nog noodgedwongen het veld. Na Verheydt viel er nóg een belangrijke aanvaller weg. Maar dat deerde de bezoekers dus niet. Het scheelde echter niet veel of de stand was een minuut later alweer gelijk: Boy Kemper voorkwam op de doellijn de gelijkmaker van Kaj de Rooij. De Haagse openingstreffer kwam de wedstrijd in ieder geval wel ten goede. Na een stormachtig begin waren de toeschouwers bijna in slaap gesust.

Daar kregen ze in de tweede helft geen kans voor. NAC ging immers nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. In die zoektocht deed het ontbreken van een VAR zich voelen. Een vrije trap van Odysseus Velanas kwam ogenschijnlijk tegen de ellenboog van Steijn, maar scheidsrechter Edwin van de Graaf zag er geen strafschop in en kon dus ook in geen mogelijkheid naar de kant worden geroepen. Het had de thuisploeg enorm op weg kunnen helpen, want er lukte in eerste instantie heel weinig in de tweede helft.

Tót de 74e minuut. Na een goede actie van Mario Bilate kon invaller Michaël Maria verwoestend uithalen en dat deed hij doeltreffend: 1-1. Een doelpunt dat eigenlijk totaal niet paste in het beeld van de wedstrijd, maar dat maakte de blijdschap bij NAC er natuurlijk niet minder op. We leken ons vervolgens op te kunnen maken voor een storm richting het Haagse doel, maar die bleef uit. Beide ploegen leken vrede te hebben met een 1-1 gelijkspel, maar ADO vond in de slotseconden toch nog een gaatje om toe te slaan: invaller Komljenovic dompelde de thuisploeg op aangeven van Daryl Janmaat in diepe rouw.

Opstellingen en beoordelingen (*):

NAC Breda: Nick Olij 6, Moise Adiléhou 6, Dion Malone 6, Danny Bakker 6, Jethro Mashart 6, Welat Cagro 6, Kaj de Rooij 6, Ezechiel Banzuzi 6 (Michaël Maria 6.5), Boris van Schuppen 6.5, Odysseus Velanas 6, Mario Bilate 6.5 (Vieri Kotzebue -)

ADO Den Haag: Hugo Wentges 6, Daryl Janmaat 6, Jamal Amofa 6.5, Hervé Matthys 6, Boy Kemper 6.5, Dhoraso Klas 6 (David Puclin -), Sem Steijn 6.5 (Sacha Komljenovic -), Gregor Breinburg 6, Ricardo Kishna 5.5 (Samy Bourard 6), Amar Catic 6, Felipe Pires 6

Man of the Match: Sem Steijn

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling