Ajax is landskampioen, maar: ''Die smaak nog niet weggespoeld''

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

12 mei 2022 – Hoewel Ajax zich woensdagavond verzekerde van de 36e landstitel in de clubhistorie, zal het met gemengde gevoelens terugkijken op de sportieve prestaties in het afgelopen seizoen. Zo waren de Amsterdammers er alles aan gelegen om het wederom ver te schoppen in de Champions League, maar kon daar na een teleurstellend tweeluik met Benfica al een streep door. Edwin van der Sar erkent dat de teleurstelling naar aanleiding van de uitschakeling in de achtste finale nog niet weg is. 

Ajax is landskampioen, maar: ''Die smaak nog niet weggespoeld''

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Ajax beleefde een geweldige groepsfase van de Champions League. Waar de ploeg van Erik ten Hag in de voorgaande twee edities van het miljardenbal haar groep niet wist te overleven, plaatste ze zich in december vorig jaar met achttien punten uit zes wedstrijden overtuigd voor de knock-outfase. In Amsterdam durfde men al te dromen van een nieuw Europees sprookje, vergelijkbaar met het seizoen 2018/2019, toen Ajax zich op een haar na plaatste voor de eindstrijd. Maar zover kwam het dit seizoen bij lange na niet. Benfica bleek in de achtste finale al te sterk. 

 ''Onze wedstrijden in de groepsfase van de Champions League waren geweldig. Die hebben we alle zes gewonnen. Maar de vervelende smaak van de uitschakeling door Benfica in de achtste finales van de Champions League is nog niet weggespoeld'', vertelt Van der Sar bij De Telegraaf. ''Voor mijn gevoel waren we beter, net als vorig jaar tegen AS Roma. Maar als je het sec bekijkt, dan hebben we onze sportieve doelstellingen ruimschoots behaald.'' Dankzij het landskampioenschap is Ajax in ieder geval verzekerd van zes Champions League-duels en gaat het een nieuwe poging wagen om ver te reiken in het miljardenbal.  ''Ik weet nog wel dat het hier feest was als de we groepsfase van de Champions League haalden. Maar we zijn weer aangehaakt in Europa. Zo willen we minimaal blijven presteren'', aldus de algemeen directeur. 

Lees ook: Blind wijst naar cruciale Ajax-statistiek: "Hebben nooit getwijfeld"

Overmars
Maar het ging dit seizoen natuurlijk niet alleen maar over bloemetjes en bijtjes in Amsterdam. ''Sportief gezien was het geslaagd'', vindt Van der Sar, maar buiten het veld had de voormalig doelman het erg zwaar. Vooral het vertrek van technisch directeur Marc Overmars begin februari hakte er zwaar in. ''We kennen elkaar al zolang, als ploeggenoot bij Ajax en Oranje en als bestuurder bij Ajax. En dan zie je hoe zijn gedrag collega's bij Ajax verdrietig heeft gemaakt. Ik wil er niet te veel meer over kwijt. We hebben alles weer opgepakt bij onze club.'' Van der Sar vertelt dat hij Overmars inmiddels al even niet meer heeft gesproken. ''Vlak na zijn vertrek heb ik Marc nog regelmatig gesproken, de laatste maand niet meer. Ook hij heeft er een flinke knauw aan overgehouden.''

Het technische beleid van Ajax wordt inmiddels gevoerd door Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar. Dat doen zij naar tevredenheid van onder andere Van der Sar, waardoor het heel goed kunnen dat het duo voorlopig aanblijft. ''Ajax is een bedrijf dat mensen kansen geeft. Op het veld gebeurt dat vaak bij talenten. Als die het goed doen, dan mogen ze ook vaak blijven staan.'' Het moge duidelijk zijn dat Hamstra en Huntelaar de komende tijd flink aan de bak moeten. Er staat namelijk het een en ander te gebeuren op transfergebied. ''We nemen afscheid van een doelman (Andre Onana, red.) en rechtsback (Noussair Mazraoui, red.). En we hebben een middenvelder (Ryan Gravenberch, red.) met een vertrekwens. Maar als je zo goed speelt in de Champions League dan komt er vanzelf belangstelling voor veel spelers. Dat is logisch maar wij willen onze ambities ook overeind houden. We zullen zorgvuldig naar transfers blijven kijken'', besluit Van der Sar. 

Lees ook: Klaassen 'gewoon' weer belangrijk: ''Ik weet niet hoe dat komt''

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd