Waarom Van Gaal vice-aanvoerder Wijnaldum passeert bij Oranje

13 mei 2022, 15:00

Louis van Gaal had wederom enkele verrassingen in petto bij de bekendmaking van de voorselectie van het Nederlands elftal. Dat zat 'm niet alleen in de nieuwe namen die hij bij de selectie haalde, maar ook in het ontbreken van Georginio Wijnaldum. De reserve-aanvoerder zag zijn rol in de ploeg het afgelopen seizoen in rap tempo kleiner worden.

Als simpele verklaring voor de afwezigheid van Wijnaldum wees Van Gaal op zijn gebrek aan speelminuten bij Paris Saint-Germain. "Sinds onze laatste twee interlands in maart is er in Gini's situatie helaas nog weinig veranderd. Ik ben daardoor genoodzaakt andere keuzes te maken, hoe lastig en spijtig ik dat persoonlijk ook vind." Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Davy Klaassen, Guus Til en Jordy Clasie zijn de middenvelders in de voorselectie.

De treurige situatie van Wijnaldum in Parijs is bekend. Met hoge verwachtingen tekende hij afgelopen zomer een monstercontract in de Franse hoofdstad, maar veel speeltijd bleef uit. In totaal speelde hij 1914 minuten verdeeld over 36 wedstrijden, wat neerkomt op zo'n 53 minuten per wedstrijd. Van zijn 36 optredens (alle competities) waren er slechts 20 als basisspeler. Het kwam ook zijn rendement niet ten goede. In totaal kwam hij tot slechts 3 goals en 3 assists. 

Wijnaldum debuteerde in 2011 in Oranje en zat sinds 2014 altijd bij de selectie (86 interlands). Afgelopen jaar droeg hij bij afwezigheid van Virgil van Dijk de aanvoerdersband, zo ook tijdens het EK. Tijdens de laatste oefenwedstrijden in maart werd echter al duidelijk dat Van Gaal voor hem niet zo'n grote rol weggelegd zag als voorheen. Wijnaldum zat tegen Denemarken (4-2) negentig minuten op de bank en deed tegen Duitsland (1-1) slechts als invaller een helft mee. 

Lees ook: Dit zijn vijf opvallende afwezigen in de voorselectie van Oranje

Lees ook: Van Gaal haalt verrassend duo bij selectie Oranje

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Bigideas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Was vorige zomer dacht ik ook sprake van dat hij misschien naar Barca zou gaan. Daar had hij zeker onder Koeman wel meer minuten gepakt lijkt me. Nu de vraag wat deze zomer de stap wordt, anders zou zijn carrière wel eens als een nachtkaars uit kunnen gaan…

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen