Van Unnerstall tot de Timbers: dit is ons Team van het Jaar

16 mei 2022, 11:00

Het Eredivisie-seizoen beleefde afgelopen week haar ontknoping. Ajax kroonde zich tot landskampioen, terwijl PEC Zwolle en Willem II degradeerden. Heracles Almelo is veroordeeld tot het spelen van play-offs tegen degradatie. Wie waren deze campagne de grote uitblinkers? FCUpdate.nl zet het team van het jaar voor je op een rijtje.

Lars Unnerstall

Wat zal PSV zich vaak voor de kop hebben geslagen dit seizoen. Een reeks aan blunders van miljoenenaankoop Joël Drommel werd de topclub uiteindelijk fataal in Europa én in strijd om de landstitel. Extra wrang is dat PSV de beste keeper van dit seizoen juist de omgekeerde weg richting FC Twente zag bewandelen. Unnerstall imponeerde met zijn reddingen en kreeg minder goals om de oren dan PSV. Unnerstall hielp Twente aan een vierde plaats en daarmee Europees voetbal, maar misschien wel nog belangrijker: hij bewees dat bij het keepersvak vooral wordt gelet op hoe veel ballen je uit het doel houdt, in plaats van hoe goed je kunt meevoetballen.

Noussair Mazraoui

Niet voor niets zaten diverse Europese grootmachten achter Mazraoui aan, die Ajax na dit seizoen gaat verruilen voor Bayern München. De Marokkaanse rechtsback trok zijn ontwikkeling dit seizoen door en ontpopte zich in aanvallend en verdedigend opzicht tot de beste rechtsback van de Nederlandse velden. Daar gaan ze in München de komende jaren nog heel veel plezier aan beleven.

Gernot Trauner

Jurriën Timber

Eigenlijk wordt het spel van Jurriën Timber al niet eens meer als uitzonderlijk bestempeld, wat zijn prestaties misschien wel nóg knapper maken. Een solide optreden van de twintigjarige verdediger is zo normaal geworden, dat niemand er meer van opkijkt. Samen met collega Lisandro Martínez hield hij Ajax lang op koers voor het breken van een magisch laagterecord wat betreft tegengoals, maar dat lukte uiteindelijk niet. Veelzeggend is dat het defensief juist mis ging toen Timber ontbrak. De jongeling is onmisbaar geworden bij Ajax, dat komende zomer diverse topclubs aan de lijn zal krijgen voor zijn diensten.

Owen Wijndal

Toegegeven: de keuze tussen Wijndal en Oranje-concullega Tyrell Malacia was een pittige. De aanvoerder van AZ krijgt echter een nipte voorkeur, vooral omdat er met tien assists achter zijn naam dit seizoen geen verdediger was die meer treffers voorbereidde. Wijndal is vaste waarde in de selectie van het Nederlands elftal en staat op de verlanglijst van Ajax. Een fraaie promotie gloort voor de vleugelverdediger.

Quinten Timber

Ibrahim Sangaré

Dat diverse clubs uit de Premier League miljoenen willen investeren om Ibrahim Sangaré op te pikken bij PSV, onderstreept de stormachtige ontwikkeling van de bonkige middenvelder. Dit seizoen ontpopte Sangaré zich ook voetballend tot een van de beste spelers van de Eredivisie, waardoor een vertrek voor de hand ligt. Een knappe metamorfose van de eerder bekritiseerde middenvelder, die volgens sommigen niets meer was dan een rugbyspeler.

Guus Til

Het bleek een gouden greep voor alle partijen: Guus Til kwam na zijn verhuurperiode aan Feyenoord weer aan spelen toe, Feyenoord had er een veelscorende middenvelder bij en bondscoach Louis van Gaal kreeg de beschikking over een lopende nummer tien. De keuze van Til om tijdelijk naar Rotterdam te verkassen, is perfect gebleken. De 24-jarige middenvelder was in de Eredivisie goed voor vijftien doelpunten en met zes goals in de kwalificatie voor de succescampagne in Europa ook van onschatbare waarde. Feyenoord zal er komende zomer alles aan doen om Til definitief los te weken bij Spartak Moskou.

Dusan Tadic

Ricky van Wolfswinkel

Het is makkelijk om voor Eredivisie-topscorer Sébastien Haller te kiezen. Ondanks het feit dat de Ivoriaan twintig keer scoorde, haalde hij echter niet het maximale uit zijn spel. Dat deed Ricky van Wolfswinkel wél. De clubtopscorer hielp FC Twente aan een terugkeer in Europa en zorgde ervoor dat zijn club weer tot de subtop van Nederland behoort. Met zijn 33 jaar beschikt Van Wolfswinkel over de nodige bagage, wat hem dit seizoen een van de smaakmakers van de Eredivisie maakte.

Cody Gakpo

De 23-jarige aanvaller heeft alles in zich om een van de beste aanvallers ter wereld te worden. Met 21 goals en 15 assists in alle competities is het niet gek dat onder andere Arsenal de buitenspeler naar de internationale top wil halen. Kleine kanttekening voor de Eindhovenaar: vanwege blessureleed miste Gakpo dit seizoen een derde van de duels in de Eredivisie. De Oranje-international blijft worstelen met zijn fitheid en blijkt kwetsbaar, waardoor wordt getwijfeld of Gakpo klaar is voor een stap naar de loodzware Premier League. PSV hoopt dat Gakpo met het oog op het WK om die reden nog een jaar langer blijft.

Eervolle plek op de reservebank:

Ryan Gravenberch, Zian Flemming, Luis Sinisterra, Lois Openda, Remko Pasveer en Tyrell Malacia

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

HenkVoetbalbier
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik had toch voor Pasveer gekozen. Wat hij op zijn leeftijd nog heeft laten zien bij een Europese top club vind ik wel wat knapper. Unnerstall heeft best wat slechte potten gekeept naast zijn goeie.

jvdm
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Pasveer heeft wel een groot deel van het seizoen gemist

JjVA
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Goh dat had ik nou nooppit verwacht. Dat een jij als ajacied voor Pasveer zou kiezen. Echt bijzonder en zeldzaam. Doen ajacieden normaal nooit. UNNERSTAL met uitstek de beste keeper van de eredivisie. Is niet eens een discussie. Kijk maar naar de stats vriend En doe je 020 bril eens af. Ik ben AZ fan en ik zeg je eerlijk Malacia verdient de plek meer dan Wijndal. Maarja, niet alle supporters kunnen eerlijk tegen zichzelf zijn.

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Malacia/wijndal is close idd, maar unnerstal vond ik bij psv al een wereldkeeper, daar heeft psv zich echt in de vingers gesneden.Pasveer whaha dat moet een grap zijn.

JjVA
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Goh dat had ik nou nooppit verwacht. Dat een jij als ajacied voor Pasveer zou kiezen. Echt bijzonder en zeldzaam. Doen ajacieden normaal nooit. UNNERSTAL met uitstek de beste keeper van de eredivisie. Is niet eens een discussie. Kijk maar naar de stats vriend En doe je 020 bril eens af. Ik ben AZ fan en ik zeg je eerlijk Malacia verdient de plek meer dan Wijndal. Maarja, niet alle supporters kunnen eerlijk tegen zichzelf zijn.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen