Dit was de route naar een historisch seizoen voor Gio en Rangers

18 mei 2022, 07:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Giovanni van Bronckhorst neemt het woensdagavond met Rangers FC in de finale van de Europa League op tegen Eintracht Frankfurt. Een knappe prestatie van de Schotse club, die onder bewind van de Nederlands coach geschiedenis kan schrijven. FCUpdate.nl neemt het enerverende seizoen van Rangers in Europa én in de Schotse competitie onder de loep.

De laatste keer dat Rangers in een Europese finale stond, was in 2008. Destijds was het Zenit van Dick Advocaat de opponent. De finale werd toen met 2-0 verloren in Manchester, waarna het in de jaren daarna stukken minder ging. Rangers kwam in een heuse crisis terecht.

De club ging zelfs failliet, waarna het opnieuw moest beginnen. Vanaf het vierde niveau van Schotland klom de Schotse club langzaam uit het dal, waarna het weer helemaal is uitgegroeid tot topclub in de Schotse Premier League. In tegenstelling tot het vorige seizoen wist Giovanni van Bronckhorst de landstitel niet binnen te halen, maar leverde de Nederlandse coach wel een prachtige prestatie met het bereiken van de finale van de Europa League.

Terugblik

Tijdens de loting voor de Europa League werd Rangers gekoppeld aan het Olympique Lyon van Peter Bosz, het Tsjechische Sparta Praag en het Deense Brøndby. Geen heel makkelijke poule, wat ook bleek in het eerste duel. The Light Blues verloren direct van Olympique Lyon (0-2) en gingen vervolgens ook onderuit tegen Sparta Praag. Echter wisten de Schotten dit in de overige wedstrijden ternauwernood om te draaien, waardoor het als nummer twee doorging naar de knock-outfase.

In de competitie begon Rangers wisselvallig aan het seizoen. Onder leiding van Steven Gerrard werd er wél van aartsrivaal Celtic gewonnen, maar ook verloren van laagvlieger Dundee United. Toen de oud-middenvelder vertrok naar Aston Villa werd Giovanni van Bronckhorst aangesteld. Hij kende een stroeve start in de competitie, maar niet in Europa. Hij behaalde daarin namelijk volgende ronde.

Met twee zeges, twee remises en twee verliespartijen in de groepsfase, werd Rangers echter niet als grote kanshebber gezien in de volgende ronde. Zeker niet toen de formatie van Giovanni van Bronckhorst gekoppeld werd aan Borussia Dortmund, dat werd uitgeschakeld door Ajax en Sporting Portugal in de Champions League.

Toch wist de Schotse club Borussia Dortmund in Duitsland compleet te verrassen. Rangers zegevierde met 2-4 in het Signal Iduna Park en creëerde daarmee een uitstekende uitgangspositie voor de return op Ibrox. In Glasgow leek het nadat Donyell Malen Der Borussen op voorsprong had gezet nog spannend te worden, maar twee goals van James Tavernier zorgde ervoor dat Rangers zich had geplaatst voor de achtste finales.

Rode Ster Belgrado was de volgende tegenstander voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Een mindere opponent dan Borussia Dortmund, zo bleek ook tijdens de eerste wedstrijd. Rangers won in eigen huis namelijk met 3-0, waardoor de return in een heksenketel in Belgrado slechts een formaliteit was. Uit werd er met 2-1 verloren, waardoor de Schotse club zich plaatste voor de kwartfinale.

Puntverlies in competitie

Dat Rangers zo ver kwam in Europa had niet alleen voordelen. Aangezien alle ploegen in de Schotse competitie zich alleen op de reguliere competitiewedstrijden konden focussen, waren zij een stuk fitter. Mogelijk zorgde dat er ook voor dat de ploeg van Van Bronckhorst kostbare punten liet liggen in de competitie, waardoor Celtic op poleposition kwam te liggen voor het grijpen van de landstitel.

Dat was wel een tik voor Rangers, dat ook in de verschillende edities van de Old Firm dit seizoen niet goed voor de dag kwam. Verliezen van Celtic kan gebeuren, maar de punten die de ploeg van Giovanni van Bronckhorst had verspeeld tegen clubs als Motherwell (1-1) en Dundee United (1-1) waren totaal onnodig. Daardoor liep de volksclub in de competitie achter de feiten aan, maar in de Europa League moest het verder zien te komen. Het Portugese Braga was de volgende tegenstander. In het Estádio Municipal de Braga ging de formatie van Van Bronckhorst direct onderuit: 1-0. Het teleurstellende resultaat hield in dat de Schotten écht aan de bak moesten in een kolkend Ibrox.

Met de steun van het fantastisch publiek begon de thuisploeg fantastisch, maar moest het door een late treffer van de stugge Portugese tegenstander toch gaan verlengen. Kemar Roofe zorgde er in de verlenging echter voor dat Rangers op een 3-1 voorsprong kwam, waardoor de club zich plaatste voor de halve finale. Een unieke prestatie.

Voorzichtig werd er in het blauwe gedeelte van Glasgow al gesproken over een eventuele finale. De Schotten droomden van een nieuwe Europese finale, maar eerst moest er afgerekend worden met RB Leipzig. Een tegenstander die, op Borussia Dortmund na, meer kwaliteit heeft dan de eerdere opponenten.

Net als tegen Braga ging Rangers FC kopje onder in de heenwedstrijd. Leipzig was veel beter dan de Schotse club, maar kwam pas in de slotfase op voorsprong (1-0). Er was nog niets verloren voor Rangers FC, dat over het algemeen thuis veel sterker voor de dag komt dan in uitwedstrijden. Dat bleek ook wel toen de nummer vier van de Bundesliga op bezoek kwam.

Steun op Ibrox

Wéér begon de equipe van Giovanni van Bronckhorst fantastisch aan het duel. Na 25 minuten spelen stond het al 2-0 voor, waarna het in de slotfase nog wel even spannend werd. Net als tegen Braga wist Rangers uiteindelijk met 3-1 te winnen. Een vreugde-explosie op Ibrox, waardoor zelfs de commentatoren niet meer rustig konden blijven zitten. Rangers stond eindelijk weer eens in een Europese finale.

Nu die finale is bereikt, wil de nummer twee van Schotland natuurlijk ook winnen. Eintracht Frankfurt is de tegenstander. Met tienduizenden Schotten die afreizen naar Sevilla én de goede resultaten van Rangers dit seizoen tegen Duitse ploegen (Borussia Dortmund en RB Leipzig) maakt de formatie van Giovanni van Bronckhorst een goede kans om in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán geschiedenis te schrijven.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen