AZ ziet prima uitgangspositie door late doelpunten in rook opgaan

19 mei 2022 – SC Heerenveen heeft AZ met 3-2 verslagen in de eerste halve finale van de play-offs om een Europees ticket. De Alkmaarders bogen na rust een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong, maar gaven door late doelpunten van Amin Sarr en Tibor Halilovic de uitstekende uitgangspositie alsnog uit handen.

AZ ziet prima uitgangspositie door late doelpunten in rook opgaan

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Heerenveen begon in opperbeste stemming aan het toetje van het seizoen. De Friezen keken een aantal speelronden voor het einde van de competitie nog angstvallig naar beneden, maar wisten zich met een sterke serie uiteindelijk als achtste en laatste ploeg te plaatsen voor de play-offs. Interim-trainer Ole Tobiasen kon voor het duel met AZ beschikken over een nagenoeg volledig fitte selectie en koos ervoor de basisploeg intact te laten die op de laatste speelronde met 3-1 van Go Ahead Eagles won. De aandacht ging daarbij vooral uit naar de voorhoede, waar Sydney van Hooijdonk en Sarr de laatste week met hun doelpunten een belangrijk aandeel hadden in het bereiken van de play-offs.

De stemming bij AZ is dit seizoen wel beter geweest dan in de afgelopen weken. Waar de ploeg van Pascal Jansen lange tijd meedeed om plaats drie, moest uiteindelijk genoegen worden genomen met een vijfde plaats en zat directe plaatsing voor Europees voetbal er dit jaar dus niet in voor de Alkmaarders. Op de laatste speeldag werd thuis met 1-3 verloren van RKC Waalwijk, ten opzichte van dat elftal wijzigde Jansen zijn ploeg op twee posities. Aslak Witry werd geslachtofferd en Owen Wijndal raakte geblesseerd, waardoor er basisplaatsen waren voor Sam Beukema en Milos Kerkez. De 18-jarige Hongaar werd in de winterstop gehuurd van AC Milan, maar kwam tot nu toe alleen in actie voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie.

AZ was vanaf de aftrap de sterkere ploeg en dwong via Vangelis Pavlidis het eerste kansje van de wedstrijd af. Al na een paar minuten speelde de Griek zich knap vrij en dribbelde hij langs de achterlijn vanaf links de Friese zestien in, maar in plaats van een passje terug besloot hij uit een nagenoeg onmogelijke hoek voorlangs te schieten. Even later kreeg Jesper Karlsson zijn eerste kans toen hij door Dani de Wit met een bekeken balletje voor Erwin Mulder werd gezet. De Zweed schoot echter op de voeten van Mulder, en bleek bovendien nipt buitenspel te hebben gestaan.

Heerenveen zette hier lang weinig tegenover. Sarr kwam in het stuk nauwelijks voor, en het opvallendste moment van Van Hooijdonk was de gele kaart die hij al na vijf minuten ontving voor een stevige overtreding op de enkel van Jordy Clasie. Halverwege het eerste bedrijf wist Van Hooijdonk wel goed terug te leggen op Thom Haye. De bij AZ opgeleide middenvelder schoot uit de draai, maar deed dat net aan de verkeerde kant van de verre paal. Het was direct de laatste kans van Heerenveen voor rust, maar ook AZ kon niet veel meer creëeren. Pavlidis en landgenoot Hatzidiakos probeerden het nog wel van afstand, maar de eerste schoot recht op Mulder, en de ander een metertje naast. Ook Beukema meldde zich op slag van rust nog even aan de overkant, maar hij schoot nipt over de kruising en dus zochten beide ploegen na een doelpuntloze eerste helft de kleedkamers op.

Vijf doelpunten na rust
Het goedgevulde Abe Lenstra Stadion zag een compleet ander Heerenveen uit de kleedkamer komen. Voorzetten van Haye en Kaib leken gevaarlijk, maar konden door AZ nog worden weggewerkt. Aan de andere kant kwam Mulder goed weg toen hij de bal zomaar inleverde bij Karlsson, maar Sven van Beek net kon voorkomen dat de Zweed Pavlidis in stelling kon brengen. Net binnen het uur bekroonde Heerenveen het overwicht met de openingstreffer. Haye zette laag voor vanaf links, Vindahl greep mis en bij de tweede paal kon Sydney van Hooijdonk het lege doel niet meer missen. AZ moest in de achtervolging, en deed dat met succes. Nog geen twee minuten later was het namelijk alweer gelijk, toen Hakon Evjen naar binnen dribbelde en met zijn linkerbeen van een meter of twintig Mulder verschalkte. Nog geen vijf minuten later was de comeback compleet en stonden de Alkmaarders zelfs voor. Een voorzet vanaf links werd door De Wit met het hoofd teruggelegd, stuiterde door de zestien en belandde bij Pavlidis, die met de borst aannam en van dichtbij zijn ploeg op 1-2 zette.

Dat leek lange tijd voldoende om de overwinning mee naar Alkmaar te nemen, maar Heerenveen bracht met Anthony Musaba en Rami Al Hajj twee verse aanvallende krachten en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk vlak voor het ingaan van de blessuretijd, toen Al Hajj de verder weinig zichtbare Sarr vond met een listig hakje. De Zweed produceerde vanaf de linkerkant de mooiste van de avond, door prachtig in de verre kruising te schieten en Vindahl kansloos te laten. En daar bleef het niet bij, want in de allerlaatste seconde kreeg Halilovic het thuispubliek andermaal op de banken door na een afgeslagen hoekschop ook de 3-2 op fraaie wijze binnen te schieten.

Opstellingen en beoordelingen*
SC Heerenveen
: Erwin Mulder 6; Milan van Ewijk 5,5, Sven van Beek 6, Ibrahim Dresevic 6, Lucas Woudenberg 5 (76. Nicolas Madsen -); Rami Kaib 6, Anas Tahiri 5,5 (84. Rami Al Hajj -), Thom Haye 7 (76. Anthony Musaba -); Tibor Halilovic 6,5, Sydney van Hooijdonk 6, Amin Sarr 6,5

AZ: Peter Vindahl 5; Pantelis Hatzidiakos 6 (84. Yukinari Sugawara -), Sam Beukema 6,5, Bruno Martins Indi 6, Milos Kerkez 6,5 (77. Aslak Witry -); Fredrik Midtsjø 6, Jordy Clasie 6, Dani de Wit 6,5 (66. Tijani Reijnders 5); Hakon Evjen 6,5, Vangelis Pavlidis 6,5, Jesper Karlsson 5

Man of the match: Thom Haye (SC Heerenveen)

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Verhoogde odds bij Jacks.nl: 22.23x je inzet als jouw team kampioen wordt!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Eredivisie

gerelateerd