Internationals op rapport: zo presteerde Oranje in topcompetities

27 mei 2022, 16:05

Het seizoen zit erop, het is tijd om terug te blikken. In de Eredivisie grepen enkele Oranje-internationals al de spotlights, maar hoe ging dat in de Europese topcompetities? FCUpdate.nl zet de prestaties van de vaste internationals in het buitenland voor je op een rijtje en beoordeelt de spelers met een rapportcijfer.

Donyell Malen - 6,5

Met vijf goals en zes assists beleefde Donyell Malen niet het debuutseizoen waarop hij hoopte, maar toch kwam hij na de jaarwisseling al beter uit de verf bij Dortmund. Vanaf begin april kwam de spits niet meer in actie. Een verrekking hield hem ruim een maand aan de kant.

Mark Flekken - 7,5

Beleefde het jaar van zijn grote doorbraak, maar greep naast Champions League-voetbal. Flekken werd wel een van de minst gepasseerde keepers van Duitsland en lijkt toe aan een volgende stap. De doelman is bij Freiburg echter verzekerd van een basisplaats en dus grote kanshebber voor het WK.

Virgil van Dijk 8,5

De onbetwiste leider van misschien wel de beste ploeg ter wereld. Virgil van Dijk was van onschatbare waarde bij Liverpool, dat op de slotdag naast de Engelse landstitel greep. Komende zaterdag kan de verdediger zijn topseizoen echter alsnog bekronen met het winnen van de Champions League-titel.

Donny van de Beek - 5

Van de Beek verkaste afgelopen winter van Manchester United naar Everton, dat hem op huurbasis strikte. Bij The Toffees kwam de middenvelder meer aan spelen toe, tot een blessure hem parten begin te spelen. In zes duels bij Everton was Van de Beek niet betrokken bij een doelpunt.

Nathan Aké - 7

Is weliswaar geen vaste waarde bij Manchester City, maar is dit seizoen opnieuw een gewaardeerde kracht gebleken bij misschien wel het allersterkste team ter wereld. Aké pendelde dit seizoen tussen de bank en de basis, maar kwam toch nog 27 wedstrijden in actie.

Steven Bergwijn 6,5

Voor Bergwijn zal de bevestiging zijn gekomen dat een zomers vertrek bij Tottenham Hotspur niet meer te voorkomen is. De aanvaller kwam weliswaar nog voldoende Premier League-duels in actie, maar deed dat voornamelijk als invaller in de slotminuten. Ajax ligt op de loer en wil de aanvaller een podium bieden richting het WK eind dit jaar.

Wout Weghorst - 5

Weghorst verruilde de Duitse subtop voor de Engelse kelder, maar zal niet ontkennen dat het geen geslaagde stap is geweest. Met twee goals en drie assists zijn de statistieken bij een degradatiekandidaat niet erbarmelijk, maar Weghorst heeft te weinig zijn stempel kunnen drukken bij Burnley.

Joël Veltman - 7

Veltman zit al maanden niet meer bij de selectie van het Nederlands elftal, maar houdt zich op indrukwekkende wijze staande in de Premier League. Een gebrek aan hardheid werd verwacht bij de voormalig Ajacied, maar Veltman was als rechtervleugelverdediger onbetwist bij Brighton & Hove Albion. De dertigjarige verdediger kwam tot 33 duels in de Premier League en is zodoende een interessante optie voor Louis van Gaal.  

Tim Krul - 6

Krul kon niet voorkomen dat Norwich City een pijnlijk record vestigde: de laagvlieger in Engeland degradeerde voor de zesde keer uit de Premier League, wat nog nooit een Engelse club overkwam. Voor Krul wacht daardoor een pittig dilemma: gaat hij voor speeltijd in de Championship of kiest hij ervoor om actief te blijven op het hoogste niveau.

Matthijs de Ligt - 7,5

Dat Juventus in Matthijs de Ligt de mogelijke aanvoerder voor komend seizoen ziet, zegt veel over het grenzeloze vertrouwen dat de Turijnse topclub in De Ligt heeft. De verdediger was dit seizoen onomstreden en beleefde zijn beste seizoen sinds zijn vertrek bij Ajax in 2019.

Stefan de Vrij - 7

Dé leider van de defensie van Inter, dat AC Milan op de slotdag van de Serie A de landstitel zag veroveren. Dat er dit seizoen af en toe kritiek was op het spel van de Nederlander, zegt veel over zijn status: De Vrij wordt gezien als een van de beste verdedigers van de Italiaanse competitie.

Teun Koopmeiners - 7,5

De oud-middenvelder van AZ koos bewust voor Atalanta en dat is een geweldige zet geweest. De linkspoot werd aanvankelijk langzaam gebracht in Bergamo, maar drukte vooral na de jaarwisseling op indrukwekkende wijze zijn stempel bij Atalanta. Voor Van Gaal zal Koopmeiners een serieuze optie zijn voor een basisplek op het WK.

Arnaut Danjuma - 8

Een waanzinnig seizoen voor de aanvaller, die na zijn miljoenentransfer naar Villarreal zestien keer scoorde in 34 wedstrijden. Danjuma speelde zich vooral in de Champions League in de kijker, met een halve finaleplek tot gevolg. Een toptransfer in de zomer ligt voor de hand.

Marten de Roon - 7,5

Nee, de meest opvallende Nederlander in het buitenland zal De Roon niet worden. Als balansbewaker was de middenvelder ook dit seizoen echter weer van onschatbare waarde bij Atalanta. Niets lijkt deelname aan het WK in de weg te staan voor de controleur, die met zijn fitheid en speelstijl een betrouwbare kracht is.

Denzel Dumfries - 8

Een nieuwe sensatie in de Serie A is geboren. Dumfries trok zijn aanvallende intenties doodleuk door na zijn transfer van PSV naar Inter en beleefde met 5 goals en 5 assists een debuutseizoen om van te dromen. Dumfries moest aanvankelijk genoegen nemen met een reserverol, maar is inmiddels al maanden eerste keuze in de achterhoede.

Hans Hateboer - 6,5

De rechtsback kwakkelde begin dit seizoen met een voetblessure, maar is de laatste weken weer vaste waarde bij Atalanta. Hateboer kwam daardoor weer automatisch in beeld bij Oranje. Klein kritiekpunt: de voormalig rechtsback van FC Groningen speelde dit seizoen 21 wedstrijden namens Atalanta in de Serie A, maar was daarin niet betrokken bij een doelpunt.

Rick Karsdorp - 7

Karsdorp is eindelijk weer in beeld bij het Nederlands elftal, terwijl hij een selectie eigenlijk al uit het hoofd had gezet. Dit seizoen is hij opnieuw wekelijks basisspeler bij AS Roma, maar een oproep bleef lange tijd uit.

Frenkie de Jong - 6,5

Nooit was de kritiek op de middenvelder zo groot als dit seizoen. De spelmaker haalde regelmatig niet de vorm waaraan de voetballerij gewend is geraakt, maar schopte het alsnog tot 47 wedstrijden in alle competities. De spelmaker staat op de radar van de complete internationale top.

Luuk de Jong - 7

De Jong bewees waarom hij een plek op het WK verdient: als pinchhitter zijn er in de wereld maar weinig zo goed als De Jong. Als stormram redde hij FC Barcelona dit seizoen meermaals. Komend seizoen hoopt PSV over zijn neusje voor de goal te beschikken.

Memphis Depay - 7

Onder Ronald Koeman was Memphis vaste waarde en topscorer van FC Barcelona, maar na de komst van Xavi en blessureleed raakte de aanvaller zijn plek kwijt. De laatste weken kreeg Memphis echter steeds meer kansen van de oud-topmiddenvelder.

Jasper Cillessen - 5

Opnieuw een seizoen om snel te vergeten voor Cillessen, die in november wél zijn rentree maakte in het Nederlands elftal. Cillessen kampte ook dit seizoen weer met veel blessureleed en kwam daardoor slechts zeventien La Liga-wedstrijden in actie.

Georginio Wijnaldum - 4,5

Dat bondscoach Louis van Gaal de middenvelder passeerde in de voorselectie voor de komende Nations League-duels, zegt genoeg. Wijnaldum moest het bij Paris Saint-Germain dit seizoen voornamelijk met invalbeurten doen. Een transfer in de zomer lijkt noodzakelijk om in beeld te blijven voor het WK.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen