Vijf conclusies na de finale tussen Feyenoord en AS Roma

26 mei 2022, 09:18   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord slaagde er woensdagavond niet om de eerste Europese prijs sinds 2002 te winnen. De Rotterdammers werden in de finale van de Conference League met 0-1 verslagen door AS Roma. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de eindstrijd in Tirana.

1. Malacia rijp voor volgende stap

Mocht bondscoach Louis van Gaal nog twijfelen over wie hij links achterin bij Oranje de voorkeur geeft, dan zal hij na woensdagavond overtuigd zijn geraakt. Tyrell Malacia was een van de grote uitblinkers bij Feyenoord tegen AS Roma. De back was ijzersterk in zijn duels, offensief steeds dreigend en met zijn harde afstandspegel na rust nog dicht bij de gelijkmaker. Malacia beschikt over alle facetten die een moderne linkervleugelverdediger moet hebben. De linkspoot zal met zijn imponerende optreden komende zomer alleen nog maar door meer clubs begeerd worden. Malacia lijkt zodoende onhoudbaar voor de ploeg van Arne Slot, maar geldt voor Lutsharel Geertruida niet hetzelfde?!

2. Feyenoord ondanks nederlaag toch winnaar

Na de 1-0 nederlaag tegen Ajax begin 2021 werd Feyenoord als morele winnaar bestempeld. De ploeg van toenmalig trainer Dick Advocaat kwam immers meer dan prima voor de dag in de Johan Cruijff ArenA. Aan die status had Feyenoord echter niet zoveel. Hoe anders is dat nu? De Rotterdammers grepen weliswaar naast de eindzege van de Conference League, maar hebben zichzelf wel weer serieus op de kaart gezet. Jaren gingen er voorbij zonder dat Feyenoord een serieuze rol van betekenis speelde in Europa. Daar kwam dit seizoen eindelijk een einde aan. Overwinningen op Union Berlin, Olympique Marseille, een Europese finale. De Feyenoord-supporters hebben weer een elftal waarmee ze zich kunnen identificeren en waar ze meer dan trots op mogen en zullen zijn. Slot heeft de club haar gezicht teruggegeven, dat bovendien door bijna vijf miljoen tv-kijkers werd gezien.

3. Zonder geluk vaart niemand wel

Na een fletse eerste helft schoot Feyenoord na rust uit de startblokken. De Rotterdammers overrompelden AS Roma in de eerste minuten van het tweede bedrijf en kreeg bijna loon naar werken. Eerst maakte Gernot Trauner zijn fout bij de 0-1 goed, maar hij raakte de paal. Een vlammend schot van Tyrell Malacia betekende bijna alsnog de gelijkmaker, maar weer zat het houtwerk (en de hand van Rui Patrício) in de weg. Nee, het zat Feyenoord niet mee op de momenten dat het balletje net wat anders had moeten vallen. Als de Rotterdammers het geluk wat meer aan hun zijde hadden gehad, dan was de eindstrijd waarschijnlijk in een verlenging uitgemond.

4. Je krijgt Mourinho niet uit de finales en de finales niet uit Mourinho

In de laatste drie Europese finales kwamen de tegenstanders van José Mourinho niet tot scoren. Feyenoord maakte dat vervelende rijtje vol en ook Arne Slot vervulde een drietal, aangezien hij na Louis van Gaal (met Bayern München) en Peter Bosz (Ajax) nu ook een Europese finale heeft verloren van Mourinho. Het leverde de Portugees [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/402426/pijnlijk-voor-feyenoord-en-ajax-record-mourinho-na-zege/,_blank,een record] op. De finale verliep volgens [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/402423/feyenoord-verliest-in-een-typische-jose-mourinho-finale/,_blank,een scenario dat je op voorhand kon uittekenen]. 'Zijn de Feyenoorders er toch ingestonken, in de val van José Mourinho', [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/402435/krantenoverzicht-verloren-finale-niet-eind-maar-start-feyenoord/,_blank,concludeerde] een van de ochtendkranten in Nederland dan ook. Hoewel zijn loopbaan iets in verval leek te raken, krijg je Mourinho maar niet uit de finales en de finales niet uit Mourinho. Helaas voor Feyenoord…

5. Breedte Feyenoord onvoldoende

Om volgend seizoen op drie fronten te strijden, zal de selectie van de Rotterdammers een impuls moeten krijgen. Vooral in de breedte viel de groep van Arne Slot ook tegen AS Roma tegen, want de invallers maakten geen grootste indruk. Van de inkomende mannen binnen de lijnen noteerde eigenlijk alleen Marcus Pedersen een krappe voldoende. Eigenlijk had Slot dit seizoen maar zestien spelers die écht een serieuze hoeveheelheid minuten maakten, onder wie twee keepers en de vooral falende Alireza Jahanbakhsh. Alle mannen daaronder kwamen amper tot serieus speeltijd, wat in de finale dus ook bleek: de breedte van Feyenoord is nog onvoldoende.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen