Oppermachtig AZ overklast Vitesse en wacht Europees avontuur

29 mei 2022 – AZ heeft zondagmiddag het laatste Europese ticket weten te veroveren. De formatie van Pascal Jansen overklaste Vitesse volledig in het eigen AFAS Stadion (6-1), waarmee het de nederlaag in het eerste duel heeft kunnen goedmaken. De Alkmaarders kunnen zich ondanks de teleurstellende vijfde plek dus alsnog opmaken voor een Europees avontuur in de Conference League.

Oppermachtig AZ overklast Vitesse en wacht Europees avontuur

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Voor AZ ontstond dezelfde soort situatie als in de eerste ronde van de play-offs. Net tegen sc Heerenveen werd ook in Arnhem de eerste wedstrijd verloren, waardoor het zich in Alkmaar moest revancheren. Tegen sc Heerenveen gebeurde dat door met 3-2 te winnen, maar in aanloop naar de return tegen Vitesse moesten de Alkmaarders wel weer twee tegenvallers verwerken. Fredrik Midtsjø en Owen Wijndal waren niet fit genoeg om te starten, waardoor deze twee posities werden ingevuld door Tijani Reijders en Milos Kerkez. Dat deden ze op geweldige wijze, zo bleek na afloop van het duel.

De schade van de 2-1 nederlaag in Arnhem werd echter razendsnel gerepareerd. De Alkmaarders van Pascal Jansen begonnen fantastisch aan het duel met Vitesse. De oefenmeester zag zijn ploeg fel agressief en met veel druk vooruit beginnen, wat resulteerde in een vroege treffer. Binnen drie minuten spelen was het spelverdeler Jordy Clasie die met een strakke voorzet Vangelis Pavlidis bediende. De Griekse spits hoefde alleen zijn voet tegen de bal te zetten, waarmee hij Jeroen Houwen kansloos liet: 1-0.

Een flinke tegenvaller voor de Gelderse club, die daarna wel wat beter in de wedstrijd leek te komen. In de enerverende openingsfase in het AFAS Stadion waren Loïs Openda en Thomas Buitink, die de bal voor een leeg doel er niet inkreeg, al bijna verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Die viel echter niet, waardoor de oude voetbalwet weer in werking trad.

Door een fantastisch afstandsschot van AZ-middenvelder Reijnders kwamen de Alkmaarders namelijk op een 2-0 voorsprong. Zijn zwabberende schot vloog niet ver de hoek in, maar zorgde er wel voor dat Houwen pas op het laatste moment kon zien waar de bal heenging. De verdediging van Vitesse viel wel wat te verwijten bij de tweede treffer, aangezien er nauwelijks druk op de middenvelder, die vaker van afstand heeft gescoord, werd uitgevoerd.

Na een kwartier spelen in Alkmaar was de wedstrijd dus al helemaal los, wat ook het beeld van het resterende deel van het eerste bedrijf was. AZ kreeg in die fase van de wedstrijden opgelegde mogelijkheden voor de derde treffer, maar het was Vitesse-doelman Houwen die dat hoogstpersoonlijk voorkwam.

Vlak voor de rust kon de 26-jarige doelman echter niet voorkomen dat de ploeg van Pascal Jansen opnieuw tot scoren kwam. Na een fantastische aanval zette Dani de Wit de Alkmaarders namelijk op een 3-0 voorsprong. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje van de uitblinkende linksback Kerkez, waarna hij rustig kon binnentikken.
Een wanvertoning van Vitesse in de helft, dat op allerlei fronten overklast werd door AZ. Dat leek Thomas Letsch ook te vinden, aangezien hij in de rust hard ingreep. De Duitse oefenmeester voerde drie wissels door, waarna Vitesse ook stukken beter uit de kleedkamer kwam.

Dat positivisme was echter van korte duur. In de tegenstoot werden de Arnhemmers er namelijk volledig uitgespeeld door AZ, dat Reijnders zijn tweede goal van de middag én de 4-0 zag maken. De genadeklap voor Vitesse, dat wel degelijk wat kansen heeft gehad maar zichzelf zondagmiddag vergeten heeft te belonen.

De vierde treffer van de Alkmaarders zorgde voor vreugde op de tribunes. Een ticket voor de voorronde van de Conference League leek zo goed als zeker binnen, maar ook het veldspel van de equipe van Pascal Jansen was hoopgevend voor de toekomst. Zo liet linksback Kerkez zien dat hij Wijndal moeiteloos kan vervangen, terwijl Reijnders – die normaal ook bankzitter is, op het middenveld indruk maakte.

In het laatste halfuur van de wedstrijd werd het voor AZ vooral de taak op de wedstrijd op een volwassen manier uit te spelen. Dat deden de Alkmaarders – die ook nog voldoende kansen kregen – goed. Na 75 minuten werd de score zelfs nog verder uitgebreid. Een fantastische vrije trap van de uitblinkende Karlsson vloog de kruising in 5-0. Het 'Wij gaan Europa in'', klonk al in het AFAS Stadion, maar het was Vitesse dat toch nog wat terugdeed. Riechedly Bazoer schoot een vrije trap via de muurligger binnen, waardoor hij voor het ploeterende Vitesse nog een eretreffer maakte: 5-1.

Echter was het AZ dat voor het laatst kon lachen, want Karlsson maakte er twee minuten voor tijd nog 6-1 van. Op zeer overtuigende wijze heeft AZ zich daardoor geplaatst voor de voorrondes van de Conference League, die op 21 juli van start zullen gaan. Vitesse kende een mooi Europees-, maar tegenvallend Eredivisie-seizoen, dat eindigt in mineur.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Peter Vindahl 7, Pantelis Hadzidiakos 6,5, Sam Beukema 6,5, Bruno Martins Indi 6,5, Milos Kerkez 7 (89. Zico Buurmeester -), Jordy Clasie 7 (45. Peer Koopmeiners 6), Tijani Reijnders 8, Dani de Wit 6,5, Jesper Karlsson 8, Vangelis Pavlidis 6,5 (67. Zakaria Aboukhlal 6,5), Hakon Evjen 6,5 (89. Maxim Dekker -)

Vitesse: Jeroen Houwen 6,5, Romaric Yapi 5 (45.Toni Domgjoni 5), Riechedly Bazoer 6, Danilho Doekhi 6, Enzo Cornelisse 4,5 (45. Daan Huisman 5,5) , Million Manhoef 5,5, Patrick Vroegh 5 (45. Nicolai Baden Frederiksen 5,5), Sondre Tronstad 5,5 (83. Markus Steffen -)  Matus Bero 5, Loïs Openda 6, Thomas Buitink 5.

Man of the match: Jesper Karlsson

Reacties

Eredivisie

gerelateerd