Dit is ons Champions League-elftal van het afgelopen seizoen

30 mei 2022, 15:07   Bijgewerkt: 30 mei 2022, 19:01

Het Champions League-seizoen 2021/2022 zit erop. Real Madrid kwam zaterdagavond als winnaar uit de strijd met Liverpool en mocht daarmee voor de veertiende keer in de clubhistorie de cup met de grote oren omhoog houden. De liefhebbers van het miljardenbal kunnen hun hart ophalen, want over een paar weken gaan de voorrondes voor de volgende editie alweer van start. Maar gelukkig is er nog tijd om terug te blikken. Dit is volgens FCUpdate.nl het beste elftal van het voorbije seizoen. 

Doelman: Thibaut Courtois

Voor een doelman die meer doelpunten om de oren krijgt dan wedstrijden die hij heeft gespeeld, is normaal gesproken geen plek in het beste elftal. Maar als Courtois in het afgelopen seizoen niet zo goed stond te keepen, had Real Madrid er nog meer tegen gekregen en had het nooit de eindzege behaald. De Belgische goalie had een enorm belangrijk aandeel in het succes van de Koninklijke. Wat te denken van zijn redding op een lage schuiver van Jack Grealish in de return van de halve finale tegen Manchester City? Met zijn grote teen hield Courtois Real Madrid op de been, waarna de Spanjaarden een geweldige ommekeer realiseerden. Ook in de finale tegen Liverpool stond er geen maat op Courtois, die de ene na de andere fraaie redding verzorgde. De Belg zei na afloop dat hij te weinig respect kreeg. Nou, als daar geen verandering in is gekomen...

Bekijk ook: De geweldige reddingen van Courtois in de Champions League-finale

Rechtsback: Dani Carvajal

Toegegeven: de keuze voor de rechtsbackpositie was geen makkelijke. Trent Alexander-Arnold wordt over het algemeen beschouwd als beste rechtervleugelverdediger die op de Europese velden loopt. De Engelsman haalde ook in de Champions League een hoog niveau, getuige zijn vier assists. Maar in de belangrijkste wedstrijd, de finale tegen Real Madrid, gaf hij niet thuis. Bij het doelpunt van Vinícius Junior stond Alexander-Arnold gewoon te slapen. Die andere rechtsback op het veld, Carvajal, speelde daarentegen misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen. De kleine Spanjaard was overal te vinden, van achter- tot voorin. Maar belangrijker nog: hij speelde zijn directe tegenstander Luis Díaz, in de tweede seizoenshelft toch een van de smaakmakers bij Liverpool, volledig uit de wedstrijd. Als je op zo'n belangrijk moment zo'n hoog niveau haalt en ook nog eens je vijfde (!) Champions League wint, hoor je thuis in ons beste elftal. 

Centrumverdediger: Virgil van Dijk

Is het toeval dat Liverpool in het seizoen van de rentree van de Oranje-captain direct de finale haalt? Eigenlijk niet. Van Dijk speelde afgelopen zaterdag alweer zijn derde eindstrijd. Dat hij voor de tweede keer verloor, valt hem niet te verwijten. De Nederlander had de taak om Karim Benzema in toom te houden en daar is hij zonder twijfel in geslaagd. Van Dijk stond in het afgelopen seizoen veruit het grootste deel aan de kant met een zware knieblessure. Daardoor was het nog maar de vraag hoe hij dit seizoen voor de dag zou komen. Na 51 wedstrijden kunnen we niet anders dan concluderen dat hij dat uitmuntend heeft gedaan. 

Centrumverdediger: Raúl Albiol 

Velen hadden naast Van Dijk waarschijnlijk liever Éder Militão, David Alaba of Ibrahima Konaté gezien. Maar wij kiezen toch echt voor Albiol. De Spanjaard blaast in september alweer 37 kaarsjes uit, maar dat zou je echt niet zeggen als je hem het afgelopen seizoen in actie hebt gezien. Hoe ouder, hoe beter gaat ook op voor Albiol. Als leider van de Villarreal-defensie loodste hij zijn ploeg naar een historische prestatie. Villarreal strandde weliswaar in de halve finale, maar door in de achtste finale af te rekenen met Juventus en in de kwartfinale Bayern München uit te schakelen, zal het avontuur niet snel vergeten worden. Robert Lewandowski moet nog maar een keer goed nadenken over zijn toekomst. Als hij voor FC Barcelona kiest, komt hij wederom tegenover die oude rot te staan. 

Linksback: João Cancelo

Vleugelverdedigers die zowel op rechts als links uit de voeten kunnen, zijn heel schaars in het moderne voetbal. Maar bij Manchester City loopt er eentje rond die bewijst hoe belangrijk zo'n speler voor een trainer kan zijn. Of hij nou de rechter- of linkerflank bestrijkt, Cancelo haalt eigenlijk altijd wel een hoog niveau. We doen hem zelfs tekort door hem een linksback te noemen, want het merendeel van de wedstrijd bevindt hij zich in of rondom het strafschopgebied van de tegenstander. De Portugees verzorgde in het afgelopen Champions League-seizoen drie assists, allemaal in de thuiswedstrijd tegen Club Brugge. Hij scoorde ook nog eens twee keer. Vind maar eens zo'n speler, die verdedigend ook nog eens (vaak) zijn mannetje staat. 

Middenvelder: Luka Modric

Wat valt er nog over de Kroaat te zeggen? Wie heimwee heeft naar de steekpasses van Xavi en Andres Iniesta, moet YouTube opstarten en beelden van Modric in het afgelopen seizoen gaan bekijken. De middenvelder wordt in september 37 (!), maar lijkt nog met de dag beter te worden. Zijn assist op de belangrijke treffer van Rodrygo in de tweede kwartfinale tegen Chelsea staat nog op ons netvlies gebrand en dat zal de komende tijd zo blijven. Een buitenkantje, zoals Johan Cruijff dat zo goed kon. Niet voor niets wordt Modric de 'Cruijff van de Balkan' genoemd. In de finale zette hij de buitenkant van zijn rechtervoet opnieuw aan het werk, ditmaal om Vinícius Junior in stelling te brengen. Geen assist, maar niet minder fraai. Modric gaat nog een jaar langer door bij Real Madrid en daar zal de pure voetballiefhebber blij mee zijn. 

Middenvelder: Thiago

Nóg een middenvelder met zo'n verfijnde techniek en passing. Na een moeizaam eerste jaar bij Liverpool, waarin hij duidelijk moest wennen aan de hoge intensiteit van de Premier League én het spel van Liverpool, was hij in het afgelopen seizoen weer de spelverdeler zoals we hem kennen van zijn tijd bij Bayern München. Niet voor niets was Van Dijk in aanloop naar de finale nog zo lovend over de Spanjaard. ''Thiago is zó goed op het middenveld en zó belangrijk, tegenstanders zien dat ook en moeten erop anticiperen'', zei de verdediger. De manier waarop Thiago met zijn passing linies overslaat en de verdediging van de tegenstander uiteensplijt doet geregeld terugdenken aan de beste versie van Sergio Busquets. Maar hét hoogtepunt van Thiago in het voorbije Champions League-seizoen was niet een briljantje pass of assist, maar zijn doelpunt tegen FC Porto. De bal leek de grond niet eens te raken. Pure kunst. 

Middenvelder: Kevin De Bruyne

Van een middenveld met Modric en Thiago begint het hart van menig voetballiefhebber al harder te kloppen. Moet je nagaan als je De Bruyne er ook nog aan toevoegt... Dan kun je als tegenstander van alles verzinnen, maar dan zal je je er toch bij moeten neerleggen dat je de bal niet in bezit zal hebben. De Bruyne was ook in het afgelopen seizoen de grote smaakmaker bij Manchester City, dat zich op een haar na plaatste voor de Champions League-finale. De Belg maakte het enige doelpunt in het tweeluik met Atlético Madrid in de kwartfinale en was tegen Real Madrid belangrijk met een goal en een assist. Het is eigenlijk bijna jammer dat De Bruyne bij Manchester City speelt, dat de Champions League gewoon niet lijkt te mogen winnen. Want een speler als De Bruyne verdient zo'n prijs. 

Rechtsbuiten: Arnaut Danjuma

Danjuma

Danjuma

Centrumspits: Karim Benzema

Als er iemand is die stiekem een klein feestje vierde toen Cristiano Ronaldo Real Madrid in de zomer van 2018 verruilde voor Juventus, is dat Benzema wel. De Fransman arriveerde in hetzelfde jaar als Ronaldo in de Spaanse hoofdstad en speelde sindsdien in diens schaduw. Benzema was op papier de spits, maar in de realiteit liep de Portugees in de punt van de aanval. Maar sinds Ronaldo is vertrokken, is Benzema de grote man bij Real Madrid. Vorig jaar maakte hij er al dertig, in het afgelopen seizoen deed hij er nog een schepje bovenop. Hij noteerde 44 treffers in 46 wedstrijden, waaronder vijftien in de Champions League. Benzema schoot zijn ploeg met tien doelpunten hoogstpersoonlijk naar de finale. Een hattrick tegen Paris Saint-Germain en Chelsea en een dubbelslag in het tweeluik met Manchester City; Benzema krijgt van ons ook de aanvoerdersband. 

Lees ook: Benzema aast nu op de Gouden Bal

Linksbuiten: Vinícius Junior

De maker van het winnende doelpunt in de finale mag natuurlijk niet ontbreken in dit elftal. Maar we zouden hem tekort doen als hij alleen om die reden wordt geselecteerd. Vinícius Junior etaleerde in het afgelopen seizoen eindelijk zijn klasse. Daarvoor liet hij bij vlagen ook wel aardige dingen zien, maar was het allemaal te wild. Ballen die van zijn voet sprongen, in de voeten van de tegenstander of zelfs in de tribune belandden. De voorbije maanden kregen we echter de beste versie van de Braziliaan te zien. Hij is zó vliegensvlug en technisch begaafd. Bij elk balcontact spat de dreiging ervan af. Maar de belangrijkste stap die hij heeft gezet, is dat hij zijn acties nu ook koppelt aan rendement, getuige zijn treffer in de finale tegen Liverpool. Vinícius Junior gaf ook nog eens de meeste assists in het miljardenbal. Kylian Mbappé? Die naam zal spoedig vergeten zijn in Madrid...

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen