Van Gaal-truc blootgelegd: "De Belgen hebben daar moeite mee"

3 juni 2022, 22:05   Bijgewerkt: 3 juni 2022, 22:16

Louis van Gaal had vrijdagavond een opmerkelijke invulling van zijn middenveld voor het duel tegen België, maar dat was wel een van de geheimen van de sterke eerste helft van het Nederlands elftal in het Koning Boudewijnstadion. Onze zuiderburen hadden heel veel moeite met de wisselende loopacties van Steven Berghuis en Davy Klaasssen, die elkaar afwisselden als nummer tien. 

Tijdens de rustanalyse op de NOS werd de tactische ingreep van Van Gaal uitgelegd. "De Belgen hebben er moeite mee dat Berghuis en Klaassen telkens wisselen. Dedryck Boyata weet niet of hij moet doordekken op Klaassen, Berghuis of niet en dat zorgt voor verwarring", zag Pierre van Hooijdonk. "Je ziet Berghuis uit de nummer tien positie trekken en dan gaat Klaassen in de spits spelen."

De analist ziet daarbij een aantal voordelen. "Met Berghuis aan de bal ben je creatiever en Klaassen heeft een aantal andere kwaliteiten. Die vindt het heerlijk om in de spits te komen", zag de voormalig aanvaller. De mooiste pass van de wedstrijd kwam ook voort uit die samenwerking: Berghuis liet zich zakken en stuurde Blind diep, die rakelings naast schoot.

Lees ook: Van Gaal op fraai podium na interland tegen België

"Dat was voor mij de bal van de wedstrijd tot dusver", vond mede-analist Rafael van der Vaart. "De Belgen spelen zwak, die hadden we misschien te hoog ingeschat. Je zag dat het openingsdoelpunt eraan zat te komen. Steven Bergwijn krijgt de bal en weet dan al wat er gaat gebeuren. Zonder te kijken raak in de verre hoek, dat is een bijzondere klasse."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen