Oranje op Rapport: Van Gaal heeft ideale voorhoede al gevonden

3 juni 2022, 22:50   Bijgewerkt: 3 juni 2022, 23:00

Het Nederlands elftal won vrijdagavond op indrukwekkende wijze met 1-4 van België. FCUpdate.nl beoordeelt de internationals zoals bij iedere wedstrijd van Oranje. Wie waren de uitblinkers en welke spelers vielen tegen? Onvoldoendes zijn er in het Koning Boudewijnstadion in elk geval niet gevallen. 

Jasper Cillessen -  6,5

De doelman kreeg een kans onder de lat nadat Mark Flekken in de vorige twee interlands mocht starten. Cillessen wist zich te onderscheiden met een aantal goede reddingen, al kreeg hij niet bijster veel te doen. De keeper zag een inzet van Timothy Castagne op het aluminium belanden, moest een keer naar het gras na een inzet van Leandro Trossard en kon een van richting veranderd schot net onder de lat vandaan halen. In de blessuretijd moest hij alsnog een bal doorlaten: desondanks heel degelijk. 

Denzel Dumfries - 6,5

Dumfries is van waarde als hij langs de lijn mee op kan stomen, maar verdedigend oogt hij bij vlagen kwetsbaar. De rechtsback van Internazionale leek een moeilijke avond tegemoet te gaan tegen Timothy Castagne, maar hij ging steeds beter spelen naarmate de wedstrijd vorderde. Met zijn drive naar voren stond hij bij de derde treffer op de goede plaats om de bal tegen de touwen te werken.

Jurriën Timber - 7

Jurriën Timber had eerder op de avond nog mee mogen doen met Jong Oranje, maar de twintigjarige verdediger lijkt inmiddels een zekerheid bij de hoofdmacht. De verdediger stond zijn mannetje in defensief opzicht, maar was vooral ook aanvallend van waarde. De Ajacied durfde in te dribbelen en stond met een aantal goede passes aan de basis van een aanval. Bondscoach Louis van Gaal krijgt voor november een moeilijke keuze met al die goede verdedigers, maar in het huidige systeem is Timber eigenlijk wel noodzakelijk. 

Virgil van Dijk – 6,5

De aanvoerder van Oranje had het de eerste minuten van de wedstrijd druk. Constant was hij aan het praten met de andere verdedigers, aangezien hij nog niet met Jurriën Timber en Nathan Aké aan zijn zijdes speelde. Met Van Dijk als leider in de achterhoede beleefde Nederland een relatief rustige avond tegen België tot de 0-4. Daarna zakte Nederlander verder in, waardoor de tegenstander nog wel een aantal keer gevaarlijk werd en scoorde. 

Nathan Aké - 6

De verdediger van Manchester City kreeg de taak om Romelu Lukaku onschadelijk te maken. Dat lukte de mandekker, al kwam dat mede door een blessure bij de Belgische goalgetter. Had daarna een makkelijke avond, net als de andere verdedigers. Dat bleek ook wel uit de mogelijkheden van de Belgen, die het vooral van afstand probeerden. De defensie van Nederland stond goed georganiseerd. 

Daley Blind - 7

De vijfmansdefensie van Oranje leek in het nadeel te werken van Daley Blind, die als wingback niet de snelheid heeft om de hele kant te bestrijken. Tegen België bewees de Ajacied echter het tegendeel. Met zijn inzicht was hij nauwelijks te betrappen op een fout, terwijl hij aanvallend zijn waarde had met een aantal uitstekende ballen. Als Nederland veel de bal heeft, is de verdediger een absoluut wapen met zijn uitstekende passes naar voren.

Davy Klaassen - 6,5

Nuttig, zo is het optreden van Davy Klaassen het beste te omschrijven. De middenvelder van Ajax zorgde voor ruimte voor zijn ploeggenoten door constant in beweging te zijn, deed logische dingen met de bal aan de voet en werkte ook in defensief opzicht keihard. Hij vormde een goed duo met Steven Berghuis, waarbij ze veel van positie wisselden als nummer tien, waar België geen antwoord op had. 

Lees ook: Van Gaal-truc blootgelegd: "De Belgen hebben daar moeite mee" 

Frenkie de Jong - 7,5

Het lijkt zo simpel, achter alles zit een idee. Frenkie de Jong is de dirigent van Oranje. Dat het Nederlands elftal op het middenveld de baas was tegen Kevin De Bruyne en consorten had te maken met het ijzersterke optreden van de FC Barcelona-speler. Hij bepaalde het ritme van de ploeg, weet in elke situatie precies wat hij wel en niet moet doen. Als Xavi heeft opgelet, weet hij precies hoe hij de Nederlander het best kan gebruiken. "Frenkie was goed, zoals altijd", concludeerde Virgil van Dijk niet voor nietse na het duel. 

Steven Berghuis - 7

Berghuis werd dit seizoen door Erik ten Hag als aanvallende middenvelder opgesteld bij Ajax. Het lijkt ook een zege voor het Nederlands elftal te zijn, zelfs als nummer zes kan hij ook goed uit de voeten. De voetballer was deze wedstrijd niet heel gelukkig met de kansen die hij kreeg, maar hij is wel de ideale speler om Bergwijn en Memphis weg te steken in de diepte. Zeker aan de bal brengt hij de nodige creativiteit, met onder meer de mooiste pass van de wedstrijd

Steven Bergwijn – 8

De aanname was goed, het wegdraaien fraai, het schot prachtig. Steven Bergwijn zorgde in de eerste helft voor de openingstreffer van de wedstrijd. Hij zorgde constant voor dreiging met zijn snelheid en diepgang. Echt niet alles lukte, maar met zijn werklust was hij de gehele wedstrijd een plaag voor de tegenstander. De aanvaller van Tottenham Hotspur is de laatste interlands helemaal los bij Nederland met vijf treffers in vier duels. De ideale aanvalspartner van Memphis Depay lijkt gevonden te zijn.

Memphis Depay – 8

Memphis in het shirt van het Nederlands elftal is bijna een garantie voor doelpunten. De aanvaller kan uit het niets een kans creëren, ook als hij niet in de wedstrijd zit. In de tweede helft liet hij zien dat de aanvaller perfect rendeert in een tweespitsensysteem. Bij beide goals deed de aanvaller van FC Barcelona alles goed. Een geweldig optreden van de aanvaller, die bijna de topscorer allertijden is bij de nationale ploeg.

Invallers

Matthijs de Ligt

Speelde te kort voor een beoordeling

Teun Koopmeiners

Speelde te kort voor een beoordeling

Ben jij het eens met de cijfers? Laat hieronder je mening horen! 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

kalklijn
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

ben eigenlijk wel een beetje klaar met dat gedrag van depay, altijd na een doelpunt alleen naar een camera en dan die vingers in de oren en ze zenden het nog uit ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen