Spanje aan kop in de Nations League na droomstart Zwitserland

12 juni 2022, 22:41

Spanje heeft zondagavond de tweede overwinning in deze editie van de Nations League geboekt. Drie dagen na de overwinning op Zwitserland was La Furia Roja ook te sterk voor Tsjechië: 2-0. Portugal leed daarentegen een nipte nederlaag in en tegen Zwitserland, waardoor Spanje de leiding neemt in Groep 2 van League A.

Na gelijke spelen tegen Portugal en Tsjechië boekte Spanje afgelopen donderdag eindelijk de eerste overwinning in de Nations League. De ploeg van Luis Enrique was met 0-1 te sterk voor Zwitserland. Enrique besloot zijn elftal desondanks op een aantal posities te wijzigen voor het tweede treffen met Tsjechië. Zo begonnen Sergio Busquets, Gavi, Jordi Alba en Ferran Torres allemaal op de bank. Wie wél aan de aftrap verscheen, was Vaclav Cerny. De aanvaller van FC Twente was met een harde schuiver van buiten de zestien zelfs dicht bij de openingstreffer voor Tsjechië.

Een Tsjechisch doelpunt was op dat moment niet meer dan verdiend geweest. De bezoekers begonnen namelijk een stuk beter aan de wedstrijd dan de gastheren. Maar als je de openingstreffer zelf niet maakt, valt-ie vaak aan de andere kant. Dat gebeurde ook in Malaga. De eerste goede Spaanse aanval resulteerde meteen in een treffer. Carlos Soler, één van de vele transfertargets van FC Barcelona, opende de score op aangeven van Marco Asensio. Dat doelpunt gaf de thuisploeg vleugels, want ze ging daarna veel beter voetballen. Zo had Soler nog voor de pauze zijn tweede kunnen maken. Maar het bleef bij 1-0.

Die stand bleef lang onveranderd. Tot minuut 74. Enrique had met Pablo Sarabia, Gavi en Torres meerdere verse krachten binnen de lijnen gebracht en die wissels betaalden zich uit. Na een mooie aanval over verschillende schijven belandde de bal uiteindelijk via invaller Torres bij Sarabia, de andere 'nieuwkomer'. Hij hoefde alleen maar zijn linkervoet tegen de bal te zetten: 2-0. Tsjechië bood wederom knap tegenstand, maar na de 2-0 was het natuurlijk wel gedaan. De Tsjechen liepen op hun laatste benen en dat bood de Spanjaarden de kans om de score verder uit te breiden. Maar gescoord werd er niet meer.

Zwitserland-Portugal 1-0

Door de overwinning van Spanje op Tsjechië moest Portugal winnen van Zwitserland om de koppositie niet uit handen te geven. Maar dat moest gebeuren zonder Cristiano Ronaldo. De goalgetter van Manchester United had een week geleden met twee doelpunten nog een belangrijk aandeel in de 4-0 thuiszege tegen Zwitserland, maar kon zijn ploeg tijdens het tweede treffen dus niet van dienst zijn. Een meevaller voor de Zwitsers, die er natuurlijk veel aan gelegen waren om de ruime nederlaag van vorige week recht te zetten.

De start mocht er in ieder geval zijn. Wat heet: na amper een minuut spelen kopte Haris Seferovic de thuisploeg al op voorsprong. Een vroege tegenvaller dus voor Portugal, dat zonder Ronaldo op zoek moest naar de gelijkmaker. Bij afwezigheid van de topscorer waren de ogen vooral gericht op Bruno Fernandes van Manchester United. Maar het was Rafael Leão die de Portugezen op gelijke hoogte bracht. Dat feestje ging echter niet door wegens buitenspel. Dichter bij de gelijkmaker kwam Portugal niet in de eerste helft.

De bezoekers moesten in de tweede helft uit een ander vaatje tappen en dat deden ze ook. Dat resulteerde al na drie minuten spelen in een goede kans voor Andre Silva. Maar de concurrent van Brian Brobbey bij RB Leipzig vond doelman Jonas Omlin op zijn weg. Omlin bleek een sta in de weg voor de Portugezen. Zo hield hij ook Gonçalo Guedes en Diogo Jota van scoren. Kansen genoeg voor de Portugezen, maar het werd een avond waarop het niet wilde lukken. Of Ronaldo er wel in was geslaagd om Omlin op deze avond te passeren? Dat zullen we nooit weten. Maar het moge duidelijk zijn dat Portugal zonder Ronaldo wel heel veel scorend vermogen inlevert.