De knopen die Van Gaal nog moet doorhakken richting het WK

14 juni 2022, 12:00

De nieuwe formule van Louis van Gaal met het Nederlands elftal begint langzamerhand vorm te krijgen. Er zijn aantal spelers die nu al niet meer weg te denken zijn uit het 3-4-2-1 systeem van de 70-jarige bondscoach, maar desondanks zijn er ook een aantal twijfels. Wie zet Louis van Gaal tijdens het WK op goal en welke spelers vormen het hart van de defensie? FCUpdate.nl zet een aantal posities op een rij waar de bondscoach nog over zal twijfelen.

Keepers

De keuze voor een eerste keeper zal de komende maanden een dingetje blijven bij Oranje. De beoogde eerste doelman voor het WK in Qatar, Justin Bijlow, is momenteel afwezig wegens de langdurige blessure waar hij in het afgelopen halfjaar mee kampte. Daardoor maken Jasper Cillessen en Mark Flekken tijdens de huidige interlandperiode minuten.

Cillessen, bankzitter bij het Spaanse Valencia, deed dat tegen België zeer aardig. De doelman kwam goed voor de dag, maar liep daags na deze interland een lichte blessure op, tot ergernis van Louis van Gaal. Mark Flekken maakte daardoor tegen Polen opnieuw zijn opwachting in de basis, maar was minder gelukkig. Een houdbare bal van Aston Villa-rechtsback Matty Cash werd niet gekeerd door de doelman van SC Freiburg. Het blijft voorlopig nog wel even onzeker wie er tijdens het WK onder de lat zal staan.

Hart van de defensie

In tegenstelling tot bij de doelman beschikt Louis van Gaal bij de centrale verdedigers over een luxeprobleem. Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Jurriën Timber en Nathan Aké maken allemaal kans op een basisplaats. Voorlopig leken Van Dijk, Timber en Aké deze concurrentiestrijd te winnen, gezien de basisplaatsen van het drietal in de interland met België.

Een voordeel voor Aké is dat de bondscoach het liefst met een linksbenige centrale verdediger speelt. De verdediger van Manchester City is, met Daley Blind - die op de linksbackpositie start, de enige van de vijf centrale verdedigers die hier aan kan voldoen. De grote vraag is hoe de bondscoach om zal gaan met De Ligt en De Vrij De stormachtige ontwikkeling van Ajax-verdediger Timber is Louis van Gaal namelijk ook niet onopgemerkt gebleven.

De plek naast Frenkie de Jong

Gezien zijn uitstekende prestaties in Oranje lijkt Frenkie de Jong zeker van zijn plekje in de basis, maar het is nog maar de vraag wie er naast de middenvelder van FC Barcelona komt te spelen. Duidelijk is dat bondscoach Louis van Gaal gecharmeerd is van de kwaliteiten van Davy Klaassen. De middenvelder begon in het uitduel met de Belgen ook in de basis en liet zich van zijn beste kant zien.

Andere opties voor deze positie zijn Teun Koopmeiners en Jerdy Schouten. Koopmeiners zit al een tijdje bij de selectie van de bondscoach, terwijl Bologna-middenvelder Schouten in het Nations League-duel met Wales debuteerde. Steven Berghuis, die vaker als nummer tien voor de dag komt, is ook nog een optie voor deze positie.

Aanvallende middenvelder

 Achter de twee spitsen van het Nederlands elftal, Steven Bergwijn en Memphis, is een belgangrijke rol weggelegd voor de nummer tien van Oranje. De grote vraag is wie hier tijdens het WK in Qatar komt te spelen. Steven Berghuis is een gegadigde voor positie, evenals Guus Til. Laatstgenoemde lijkt vanwege zijn geringe aantal minuten in de Nations League weinig kans te maken op een basisplaats.

Een andere optie is uiteraard Georginio Wijnaldum. De middenvelder van Paris Saint-Germain is momenteel dé grote afwezige bij Oranje, aangezien hij in de ogen van Louis van Gaal niet heeft geleverd. Voor Wijnaldum is het belangrijk om de kans op speeltijd bij zijn club te gaan vergroten. Dat kan Parijs komende zomer in te ruilen voor een andere club. Alleen op die manier lijkt de 31-jarige Rotterdammer nog een kanshebber voor deze positie in de basiself van Louis van Gaal.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen