Oranje op Rapport: Janssen bewijst zichzelf uitstekende dienst

14 juni 2022 – Het Nederlands elftal heeft de interlandperiode afgesloten met een zege op Wales (3-2). Net als een week geleden werden de Welshmen na een krankzinnige slotfase verslagen. Dit zijn onze rapportcijfers.

Oranje op Rapport: Janssen bewijst zichzelf uitstekende dienst

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Jasper Cillessen - 5,5
Eigenlijk was het de bedoeling dat hij tegen Polen zou keepen, maar door een blessure moest de doelman de wedstrijd van afgelopen zaterdag aan zich voorbij laten gaan. Cillessen hoopte tegen Wales zijn doel schoon te houden, maar kon niet voorkomen dat Brennan Johnson na 25 minuten de bal achter hem schoot. Even later nam hij wel erg veel tijd toen hij de bal kreeg teruggespeeld. In blessuretijd lonkte een heldenrol toen Wales een strafschop kreeg, maar Cillessen kon de penalty van Gareth Bale niet keren.

Hans Hateboer - 5
Nee, voor Hateboer is de interlandperiode niet geslaagd. De rechtervleugelverdediger was net als vorige week in Cardiff een van de spelers die zijn niveau niet haalde. Met het oog op het WK lijkt hij zich serieus zorgen te moeten maken. Zeker als Van Gaal straks andere spelers de kans gaat geven op zijn positie. Rick Karsdorp bijvoorbeeld, die deze interlandperiode vanwege een blessure aan zich voorbij moest laten gaan.

Jordan Teze - 4,5
Hij scoorde een onvoldoende bij zijn debuut in Wales en ook vanavond presteerde Teze ondermaats. De verdediger van PSV was weliswaar betrokken bij het openingsdoelpunt van Lang, maar leidde even later met slordig balverlies in de as van het veld de aansluitingstreffer van de Welshmen in. Niet voor niets bleef hij halverwege de wedstrijd in de kleedkamer achter.

Matthijs de Ligt - 6,5
Bij afwezigheid van Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en Memphis Depay droeg hij de aanvoerdersband om de linkerarm. Als captain nam hij de defensie bij de hand. Meestal greep hij op de juiste momenten in, al had hij wel wat meer kunnen doen bij de 1-2 van Johnson. De Ligt bleef maar achteruit lopen, waardoor de spits van Wales zonder echte druk kon uithalen.

Bruno Martins Indi - 5
Het meest opvallende moment van Martins Indi vond na twintig minuten plaats. De verdediger van AZ deelde bij een luchtduel een elleboogstoot uit aan Johnson en ontsnapte aan een rode kaart. Hoewel Martins Indi naar zijn mogelijkheden speelde, lijkt hij niet meer het niveau te hebben om op het allerhoogste niveau mee te kunnen. Zeker qua (handelings)snelheid komt hij tekort.

Tyrell Malacia - 6,5
Het wordt nog een lastige keuze voor Van Gaal, die tussen Malacia en Daley Blind. Op dit moment heeft Blind een streepje voor bij de bondscoach, maar Malacia hijgt bij zijn tien jaar oudere concurrent in de nek. Ook vanavond tegen Wales deed de linksback van Feyenoord het weer prima, tot de laatste minuut van de wedstrijd. Malacia kwam te wild in bij een luchtduel en gaf een strafschop weg, waaruit Wales de 2-2 maakte.

Frenkie de Jong - 7,5
Waar hij tegen Polen continu geschaduwd werd, kreeg hij vanavond veel meer ruimte. Dat kwam zijn spel ook ten goede. Met zijn welbekende rushes door de as van het veld creëerde hij gevaarlijke situaties op de helft van Wales. De Jong was weliswaar niet zo beslissend als hij vaak is geweest in het Nederlands elftal, maar was wel weer een van de beteren, misschien wel de beste, aan de zijde van Oranje.

Teun Koopmeiners - 6,5
Met De Jong vormt hij een aardig koppeltje op het middenveld. Koopmeiners trachtte met zijn passes naar voren het spel van Oranje zo nu en dan te versnellen en slaagde daar ook in. Van Gaal liet zich deze week ontvallen dat Koopmeiners deel uitmaakt van zijn Plan B als er op het WK een doelpunt moet worden gecreëerd. Daarmee verklapte hij min of meer dat de Atalanta-middenvelder een goede kans maakt mee te gaan naar Qatar.

Noa Lang - 7
Rafael van der Vaart is er nu helemaal van overtuigd: Lang moet mee naar het WK. De veelbesproken aanvaller van Club Brugge begon wat onwennig aan de wedstrijd tegen Wales, maar nam na een mooie beweging en een dito afronding wel het openingsdoelpunt voor zijn rekening. Vervolgens liet Lang met enkele acties zien wat hij allemaal in huis heeft. Twintig minuten voor tijd werd hij vervangen door Steven Bergwijn.

Vincent Janssen - 7
Men begreep er niets van. Waarom werd de uit beeld verdwenen Janssen bij het Nederlands elftal gehaald? Vanavond is duidelijk geworden waarom. Janssen kan namelijk nog altijd een behoorlijk balletje trappen. Hoewel niet al zijn acties slaagden, spatte de gretigheid er vanaf bij de spits van Monterrey. Janssen was bij beide Oranje-doelpunten direct betrokken en viel vooral op door zijn balvastheid. Janssen heeft zichzelf vanavond een uitstekende dienst bewezen.

Cody Gakpo - 6,5
Het kan bijna niet anders of Van Gaal neemt Gakpo mee naar het WK. Speelde de aanvaller van PSV vanavond zijn beste wedstrijd in Oranje? Dat zeker niet, maar zijn doelgerichtheid is een belangrijk wapen voor het Nederlands elftal. Gakpo maakte na 22 minuten (in twee instanties) de 2-0 en had diep in de tweede helft ook een tweede keer kunnen scoren, maar na een goede actie van De Jong wist hij het doel niet nogmaals te vinden.

Invallers

Denzel Dumfries - 6,5
Hij bleef maar rennen - zoals we van hem gewend zijn - en was met het doorkoppen van een lange bal belangrijk bij de 3-2 van Memphis. Wel deed hij veel meer goed dan Hateboer, zijn concurrent voor wie hij halverwege de wedstrijd in het veld kwam.

Stefan de Vrij - 6,5
Van Gaal had na een helft genoeg gezien: Teze voldeed niet aan de verwachtingen en werd gewisseld. Voor hem kwam De Vrij in het veld. De ervaren verdediger van Internazionale deed (in tegenstelling tot Teze) geen gekke dingen.

Memphis Depay
Speelde te kort voor een beoordeling

Steven Bergwijn
Speelde te kort voor een beoordeling

Reacties

Oranje

gerelateerd