FIFA komt met nieuw buitenspelsysteem tijdens WK in Qatar

1 juli 2022, 12:08

Tijdens het wereldkampioenschap in Qatar wordt gebruikgemaakt van semi-automatische buitenspeltechnologie. Dat moet leiden tot minder discussies dan momenteel in de Eredivisie. Daar moet de VAR zelf lijntjes trekken op televisiebeelden, wat vorig seizoen voor de nodige ophef zorgde.

Volgens de FIFA kan met het nieuwe systeem sneller en nauwkeurig worden vastgesteld of er sprake is van buitenspel. In de bal komt een sensor en langs het veld worden twaalf speciale camera's neergezet, die bepalen waar de spelers zich precies bevinden binnen de lijnen. Met die nieuwe technieken kan er dus makkelijker beslist worden of iemand wel of geen buitenspel staat.

Het nieuwe systeem komt niet helemaal uit de lucht vallen. De wereldvoetbalbond heeft al meerdere proeven gedaan. Zo werd tijdens de Arab Cup en het wereldkampioenschap voor clubteams al getest met het buitenspelsysteem. De afgelopen maand leidde het tot een positief advies tijdens de internationale spelregelcommissie IFAB. Nu is dus bekendgemaakt dat er tijdens het eindtoernooi gebruik gemaakt gaat worden van de nieuwste technologie.

Gianni Infantino

Het maakt FIFA-voorzitter Gianni Infantino blij. "Semi-automatische buitenspeltechnologie is een evolutie van de VAR-systemen die over de hele wereld zijn geïmplementeerd. Dit is het resultaat van drie jaar onderzoeken en testen, om het beste te bieden aan de landen, spelers en fans naar Qatar gaan."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen