Oranje moet groepswinnaar worden om Frankrijk te ontlopen

14 juli 2022, 22:57   Bijgewerkt: 14 juli 2022, 23:21

Frankrijk heeft zich donderdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het EK voor vrouwen. De ploeg van Corinne Diacre won met 2-1 van België en kan daardoor de groepswinst niet meer ontgaan. Tegenstander in de kwartfinale wordt de nummer twee van de groep waar de Oranje Leeuwinnen deel van uitmaken.

Frankrijk begon het EK afgelopen zondag met een overtuigende overwinning op Italië (5-1), waarbij het eerste doelpunt al in de eerste tien minuten werd gemaakt. Ook tegen België kwamen de Fransen snel op voorsprong. Kadidiatou Diani bezorgde haar ploeg een droomstart door de 1-0 binnen te koppen.

Het lukte Frankrijk niet om de voorsprong vast te houden. België beet knap van zich af en kwam via Janice Cayman op gelijke hoogte. Het Franse antwoord volgde een paar minuten later. Griedge Mbock Bathy kopte de 2-1 binnen en zorgde ervoor dat de Fransen alsnog met een voorsprong de rust haalden. In de tweede helft weerde België zich kranig en gaf het geen doelpunt meer weg, zelfs niet toen Frankrijk vlak voor tijd een strafschop kreeg. De inzet van Wendie Renard werd gekeerd door Nicky Evrard, die ook al een penalty keerde tegen IJsland. Ook in tweede instantie kreeg de verdediger de bal niet in het doel.

Een gelijkspel zat er echter niet in voor België. Door de zege komt Frankrijk op zes punten en gaat het als groepswinnaar door naar de kwartfinale. Daarin zal de nummer twee van Groep C de tegenstander. De kans is groot dat Nederland of Zweden dat zal zijn. Die landen staan na twee duels op vier punten en hebben beide een doelsaldo van +1. Oranje treft zondag Zwitserland, terwijl Zweden het dan opneemt tegen Portugal.