Leeuwinnen missen groepswinst op een haar en treffen Frankrijk

17 juli 2022, 20:10

De Oranje Leeuwinnen hebben met een 1-4 zege op Zwitserland een ticket voor de kwartfinales van het EK bemachtigd. Daarin wacht grootmacht Frankrijk, maar met een beetje geluk was Oranje in een krankzinnige slotfase nog groepswinnaar geworden. Geluk had Nederland na een uur spelen wel gehad, toen bij een 1-1 stand Zwitserland twee opgelegde kansen miste. Pas in de slotfase rekende Oranje af met de angst voor uitschakeling en voorkwam buitenspel de 1-5.

Als nummer 1 in de groep ging het Nederlands vrouwenelftal de wedstrijd tegen Zwitserland in. Het doelsaldo van Oranje was gelijk aan dat van Zweden, maar omdat de Leeuwinnen een keer meer scoorden tot nu toe, stonden zij bovenaan in groep C. Tegen Zwitserland was een gelijkspel daarom genoeg voor een plek in de kwartfinales. Omdat de nummer twee van groep C tegen Frankrijk zou komen, zou eerste worden en blijven voor Oranje echter veel gunstiger zijn.

Voor het behouden van de eerste plek waren dus goals nodig. Zweden begreep dat beter dan Oranje zo leek het, want de Scandinaviërs stonden bij rust op 3-0 en in Sheffield stond het halverwege nog 0-0. Dat was vooral te danken aan de keepers. Daphne van Domselaar blonk weer eens uit met twee mooie reddingen en aan de overkant deed de Zwitserse doelvrouw Gaëlle Thalmann dat. De teruggekeerde Jackie Groenen, Lieke Martens (kopbal) en Lineth Beerensteyn stuitten allemaal op Thalmann. Beerensteyn dacht daarbij een penalty te verdienen, maar na het zien van de beelden concludeerde de scheidsrechter dat Thalmann de bal had geraakt.

Door de tussenstand bij Zweden tegen Portugal kon Oranje de groepswinst uit het hoofd zetten en moest het vooral zorgen dat het niet zou verliezen. Een doelpunt om de oren en het EK zou voorbij zijn. Rond de klok van zestig minuten scheelde het weinig of de titelhouder was virtueel uitgeschakeld. Na de 0-1 (eigen doelpunt Zwitserland) incasseerde Oranje vrij snel en simpel de 1-1 van Géraldine Reuteler en bleef de 1-2 de vrouwen bespaard. Van Domselaar stopte de inzet van Coumba Sow, wiens tweede poging op de paal belandde.

Zo was het vooral overleven wat de Leeuwinnen moesten doen om de kwartfinales te bereiken. Dat lukte, mede door opnieuw goed keeperswerk van Van Domselaar. Pas vlak voor tijd kwam er een einde aan het kijken met samengeknepen billen een einde. Invalster Romée Leuchter kopte raak omdat Thalmann eindelijk een keer mis zat. Vervolgens leek het alsof Oranje bloed rook en in een mum van tijd stond het 1-4 via Victoria Pelova en nog een keer Leuchter. Die laatste raakte ook nog een keer de paal, waarna de rebound werd afgevlagd voor buitenspel. Dus wordt het a.s. zaterdag toch 'gewoon' Frankrijk dat verslagen moet worden.

Opstelling en beoordelingen Nederland*:

Daphne van Domselaar 7.5, Lynn Wilms 6.5, Stefanie van der Gragt 6.5, Aniek Nouwen 5 (64. Kerstin Casparij 6), Dominique Janssen 5, Sherida Spitse 6, Jackie Groenen 6.5, Daniëlle van de Donk 6.5 (90+6. Damaris Egurrola -), Jill Roord 4.5 (64. Victoria Pelova 7), Lineth Beerensteyn 5 (74. Romée Leuchter 7.5), Lieke Martens 5 (74. Esmee Brugts 5).

Woman of the match: Daphne van Domselaar

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Bigideas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik vraag me toch af of Martens de PSG gedachte wel heel snel heeft opgepakt?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen