AZ houdt zicht op Europees ticket én tankt vertrouwen met zege

28 juli 2022, 22:52

Geheel in de lijn der verwachting heeft AZ zich ten koste van het Bosnische FK Tuzla City geplaatst voor de derde voorronde van de Conference League. In Sarajevo won AZ met 0-4. Ondanks het krachtsverschil trakteerde AZ de 50 meegereisde supporters op weinig spektakel. Een mazzeldoelpunt van uitblinker Dani de Wit brak de ban. Door twee doelpunten in drie minuten van Vangelis Pavlidis en debutant Mayckel Lahdo werd het vonnis geveld over FK Tuzla City. Een andere debutant Fedde de Jong zorgde voor de laatste AZ-treffer.

AZ-trainer Pascal Jansen zag geen reden om te schuiven in zijn basisopstelling en stuurde dezelfde formatie als tijdens de heenwedstrijd het veld in. Hetzelfde gold overigens voor de Bosnische opponent, want ook zij vingen de return ongewijzigd aan. Sowieso begon FK Tuzla City vol zelfverzekerdheid aan de wedstrijd. Zo werd de competitiewedstrijd van afgelopen weekend tegen FK Igman Konjic verplaatst om krachten te sparen én was de toegang vandaag gratis om zoveel mogelijk support te vergaren. 

AZ had vanaf het eerste fluitsignaal weinig te duchten van de Bosnische nummer twee van vorig seizoen. FK Tuzla City liet het balbezit aan de ploeg uit Alkmaar, maar AZ miste de absolute urgentie om direct door te drukken. Het was voorzichtigheid troef aan Alkmaarse zijde, waarbij er nauwelijks kansen te noteren vielen. De ploeg van Pascal Jansen hoefde in defensief opzicht enkel alert te zijn bij voorzetten en dode spelmomenten. 

Met enig fortuin kwam AZ tien minuten voor rust toch op voorsprong. De eerste geslaagde actie en de daaropvolgende voorzet van Jens Odgaard kwam voor de voeten van Håkon Evjen. De Noor haalde dramatisch uit, maar per toeval viel zijn miskleun op het hoofd van Dani de Wit. Hij kopte eenvoudig de openingstreffer tegen de touwen. Door de 0-1 leek FK Tuzla City enigszins van de leg, want het geloof leek direct uit de ploeg te zijn verdwenen.

AZ hoefde in het restant van de wedstrijd alleen nog maar de voorsprong te verdedigen en dat lukte de ploeg kinderlijk eenvoudig. Het niveauverschil was dermate fors dat zelfs na slordigheden aan Alkmaarse zijde FK Tuzla City geen fatsoenlijke aanval op de mat kon leggen. Halverwege de tweede helft zorgden twee lage voorzetten op Vangelis Pavlidis en debutant Mayckel Lahdo dat AZ binnen enkele minuten uitliep naar 0-3. Door deze intikkers kwam aan de oneerlijke strijd definitief een eind. Wederom kwam even later een AZ-doelpunt (0-4) voort uit een voorzet. Moederziel alleen kon Fedde de Jong zijn debuut bekronen met een kopgoal uit een voorzet van Milos Kerkez.

Door FK Tuzla City uit te schakelen treft AZ nu in de derde voorronde het Schotse Dundee United FC. Volgende week donderdag speelt AZ uit in Schotland, waarna de Alkmaarders een week later op 11 augustus thuis in het AFAS Stadion de return spelen. 

Opstellingen en spelersbeoordelingen

Opstelling FK Tuzla City

Nevres Fejzic, Ajdin Nukic (73. Allan Eleouet), Mustafa Sukilovic, Jasmin Celikovic, Damir Mehidic, Mico Kuzmanovic, Huso Karjasevic (85. Harun Karic), Petar Misic (88. Adrian Mendes), Ante Hrkac (46. Nebojsa Gavric), Belmin Mesinovic en Semir Smajlagic (73. Fernando Dario Ferreyra)

Opstelling AZ:

Hobie Verhulst 6.5, Pantelis Hatzidiakos 6 (62. Aslak Witry 6), Sam Beukema 6, Bruno Martins Indi 6.5, Milos Kerkez 6.5, Dani de Wit 7 (76. Fedde de Jong -), Tijjani Reijnders 6 (62. Fredrik Midtsjø 6), Jordy Clasie 6, Håkon Evjen 6, Vangelis Pavlidis 6.5 (76. Yusuf Baras? -) en Jens Odgaard 6 (55. Mayckel Lahdo 6.5)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

JohanStabler16
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik ben op de hoogte

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen