De Glazen Bol IV: Ajax troeft PSV af, beker naar Rotterdam

3 augustus 2022, 20:43

Met de strijd om de Johan Cruijff Schaal is het nieuwe seizoen in Nederland officieel ingeluid. Komend weekend gaan ook de competities van start. Gaat de landstitel weer naar Ajax? Welke club wint dit seizoen de KNVB Beker? En voor wie loopt de strijd tegen degradatie verkeerd af? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel IV is het de beurt aan redacteur Bob van Dijk.

Kampioen: Ajax

De strijd om de landstitel lijkt andermaal te gaan tussen Ajax en PSV. Feyenoord wist zich net als de twee aartsrivalen uitstekend te versterken, maar het is de vraag of dat voldoende is om serieus mee te doen tot het einde. In Eindhoven is men na de 3-5 overwinning in de strijd om de Johan Cruijff Schaal vol vertrouwen. Een jaar geleden wonnen de Brabanders echter ook deze prijs. Dat bleek geen voorbode voor het kampioenschap in de Eredivisie. Het geslepen Ajax zag wat sterkhouders vertrekken, maar heeft nog altijd voldoende ervaring en kwaliteit om de schaal wederom in ontvangst te mogen nemen.

Verrassing: Sparta Rotterdam

Wie vijf wedstrijden voor het einde van het seizoen zou zeggen dat Sparta in de Eredivisie zou blijven, werd voor gek verklaard. Toch slaagde trainer Maurice Steijn erin om na het vertrek van Henk Fraser de Rotterdammers op het hoogste niveau te houden. Nu wacht voor Steijn zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer op Het Kasteel. Sparta wist zich verrassend te versterken met enkele nieuwe smaakmakers. Nick Olij, Omar Rekik, Jonathan de Guzmán, Charles-Andreas Brym, Koki Saito en Joshua Kitolano zijn enkele van de nieuwe gezichten op Spangen. Dat belooft een mooi voetbaljaar te worden.

Tegenvaller: Vitesse

Als we praten over een jasje uittrekken, dan komt al snel de naam van Vitesse naar voren. In Arnhem zag trainer Thomas Letsch een groot aantal sterkhouders de deur van het GelreDome achter zich dichttrekken. Zo zijn onder meer Riechedly Bazoer (AZ), Danilho Doekhi (Union Berlin), Loïs Openda (RC Lens) en Jacob Rasmussen (Feyenoord) vertrokken bij de club. Letsch moet dus gaan bouwen aan een totaal nieuw Vitesse en dat kost natuurlijk tijd. Het zal voor de Arnhemmers een loodzware opgave worden om zich richting de play-offs voor Europees voetbal te manoeuvreren. Vitesse opent zondag tegen Feyenoord.

Degradanten: FC Volendam en RKC Waalwijk

Eindelijk is FC Volendam weer terug in de Eredivisie en dat wil men aan De Dijk graag lang zo houden. Toch zullen ze in het vissersdorp alle zeilen bij moeten zetten om het hoofd boven water te houden op het hoogste niveau. Het lijkt erop dat de Heen en Weer ook dit voetbaljaar zijn naam weer eer aan gaat doen en de Volendammers na een seizoen alweer afscheid nemen van de Eredivisie. Ook voor RKC Waalwijk gaat het doek vallen. De club uit Noord-Brabant gaat beginnen aan het vierde opeenvolgende seizoen in de Eredivisie. Daar gaat het voorlopig helaas bij blijven voor de ploeg van trainer Joseph Oosting.

Bekerwinnaar: Feyenoord

In Rotterdam is er veel vertrouwen in trainer Arne Slot. Hij slaagde er tijdens zijn eerste seizoen in De Kuip echter niet in om een prijs te pakken. Een serieuze rol in de titelstrijd speelde Feyenoord niet, het bekertoernooi kwam vroeg ten einde en het bijzondere avontuur in de Conference League eindigde in de finale. Toch is het zo dat je bij een topclub wordt afgerekend op de toevoegingen aan de prijzenkast. Dat zal Slot zich ook realiseren en hij opent met zijn grotendeels nieuwe ploeg de jacht op eremetaal. De verwachting is dan ook dat de KNVB Beker dit seizoen naar Rotterdam gaat.

Promovendi: Willem II en De Graafschap

Misschien is de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen wel de spannendste competitie van Europa. Met onder meer Willem II, De Graafschap, Heracles Almelo, ADO Den Haag, NAC Breda en PEC Zwolle zijn er tal van clubs die niet zouden misstaan in de Eredivisie. De strijd om de bovenste twee plekken, die rechtgeven op directe promotie, wordt dit keer spannender dan ooit tevoren. Iedere week staat er wel een topwedstrijd op de planning op het tweede niveau. De conclusie is dat Willem II na een jaar terugkeert in de Eredivisie. Met de steun van de hondstrouwe achterban volgt De Graafschap in het kielzog.

Overig

Topscorer: Luuk de Jong (PSV)

Meeste clean sheets: Walter Benítez (PSV)

Snelst ontslagen trainer: Sjors Ultee (Fortuna Sittard)

Eerste doelpuntenmaker: Vito van Crooij (Sparta Rotterdam)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ach ze zeggen alleen maar dat Ajax kampioen gaat worden omdat veel mensen voor Ajax zijn

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nou als je naar de selecties kijkt is die van ajax in de breedte gewoon beter is . Dus dat veel mensen ajax noemen is niet vreemd.

gentle
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Heb je L.d jong zien voetballen ,echt een waardeloze spits ,nooit topscorer never nooit

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik had niet anders verwacht van jou. Iedereen in Nederland die niet uit Amsterdam komt is slecht en heeft geen voetbalverstand. Respect voor anderen clubs is jouw vreemd . L de Jong is idd geen sierlijke technische speler . Maar gebruikt zijn andere kwaliteiten optimaal . Haalt gewoon het maximale uit zijn loopbaan . Dus een beetje respect is op zijn plek

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen