Ajax herstelt matige eerste helft en boekt overwinning op Fortuna

6 augustus 2022, 18:33   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax is het nieuwe Eredivisie-seizoen begonnen met een overwinning. Eenvoudig verliep het zaterdagmiddag niet voor de ploeg van Alfred Schreuder. Ajax ploeterde in de eerste helft, maar na herstelwerkzaamheden in de rust trok Ajax het duel naar zich toe: 2-3. Aan de zijde van Fortuna maakte de debuterende Burak Yilmaz meteen zijn eerste doelpunt in Limburgse dienst.

Schreuder koos voor een gewijzigde ploeg ten opzichte van het duel van vorige week met PSV. Een verandering was noodzakelijk, omdat Edson Alvarez een schorsing uitzat. Schreuder schoof Daley Blind door naar het middenveld en speelde Perr Schuurs in het hart van de Amsterdamse defensie. Onder de lat wisselde Schreuder Remko Pasveer voor Jay Gorter.

Pasveer kreeg al na zes minuten het nakijken. Balverlies van Steven Bergwijn op het middenveld leidde een snelle Limburgse counter in. Paul Gladon was het eindstation. Randje buitenspel schudde hij oud-Fortunees Schuurs af en rondde hij beheerst af.

De zoektocht naar de gelijkmaker verliep stroef voor Ajax. De Amsterdammers creëerden in de gehele eerste helft geen serieuze kans. Het ontbrak Ajax onder andere aan diepgang. Dat de gasten niet gevaarlijk werden was ook de verdienste van Fortuna. De thuisploeg stond goed gegroepeerd te verdedigen en gaf niets weg.

In de rust greep Schreuder in. Schuurs en Steven Berghuis bleven achter in de kleedkamer, Brian Brobbey en Davy Klaassen kwamen voor hen in de ploeg. Hierdoor schoof Tadic door naar het middenveld en kwam Blind weer centraal achterin te staan. De wissels wierpen meteen z'n vruchten af.

De gelijkmaker in de 48ste minuut kwam wel uit de lucht vallen. Kenneth Taylor bracht buiten de zestien de bal hoog het strafschopgebied in. Tot zijn geluk verdween de bal in de linkerhoek achter Yanick van Osch. Drie minuten was het opnieuw raak voor Ajax. Hierin speelde de VAR een hoofdrol. Bij de treffer van Devyne Rensch vond de assistent-scheidsrechter dat Brobbey buitenspel stond. Na het bestuderen van de beelden oordeelde de VAR anders.

Daarmee waren de rollen vliegensvlug omgedraaid. Ajax voetbalde stukken beter dan voor rust. De Amsterdammers speelden met meer bravoure en in een hoger tempo. Dat er met Brobbey een pure spits in de punt van de aanval liep, deed de ploeg ook goed. Met een typische spitsengoal zorgde Brobbey ook voor de 1-3. Op aangeven van Tadic tikte hij binnen.

In de slotfase werd het toch nog spannend. Burak Yilmaz, die als invaller ruim twintig minuten meespeelde, vierde zijn Eredivisie-debuut met een fraaie treffer. Met een vrije trap liet de Turkse topspits Pasveer kansloos. Tot een gelijkmaker kwam het echter niet meer en kwamen de eerste drie punten van Ajax niet meer in gevaar.

Zie ook: Fortuna en Ajax op Rapport: hoogste cijfers voor invallers