Excelsior dankt overgebleven uitblinkers en viert rentree met zege

6 augustus 2022 – Excelsior heeft de terugkeer in de Eredivisie zaterdagavond opgeluisterd met drie punten. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen had op bezoek bij SC Cambuur aan twee kansen genoeg om met 0-2 te winnen. De grote uitblinkers waren aanvaller Marouan Azarkan en doelman Stijn van Gassel.

Excelsior dankt overgebleven uitblinkers en viert rentree met zege

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Excelsior werd deze zomer behoorlijk kaal geplukt. Zo speelt topschutter Thijs Dallinga inmiddels bij het Franse Toulouse, maakt Reuven Niemeijer furore in Italië en werd Mats Wieffer opgepikt door Feyenoord. Die club had echter ook goed nieuws voor stadgenoot Excelsior. Een andere grote smaakmaker mocht zich namelijk wel nog een jaar laten zien in het shirt van de Kralingers. Azarkan hoopte op een serieuze kans in De Kuip, maar kreeg al snel te horen dat er voor hem geen plek was. Daarop besloot Dijkhuizen snel toe te slaan.

Dat vertrouwen werd tijdens de eerste speelronde meteen terugbetaald. De krappe selectie van Excelsior werd bij de hand genomen door Azarkan, die meteen liet zien dat hij ook op het hoogste niveau van Nederland uit de voeten kan. De kleine aanvaller bleek een plaag voor de defensie van Cambuur en het was dan ook niet vreemd dat Azarkan voor de 0-1 zorgde. Het goed georganiseerde Excelslior counterde snel en via Couhaib Driouech werd Azarkan gelanceerd. Hij schoof de bal keurig onder doelman João Virgínia door.

De nieuwe sluitpost van Cambuur had daarna bijna niks meer te doen. Hij zag zijn ploeggenoten zonder succes aanvallen. Mitchell Paulissen had de gelijkmaker op zijn naam moeten hebben, maar hij schoof van dichtbij recht in de handen van Stijn van Gassel. Daarna kreeg Jamie Jacobs de bal tot drie keer toe niet tussen de palen en daar kreeg Cambuur aan de overkant het deksel hard op de neus. Vlak voor rust kreeg Virgínia een schuiver van Siebe Horemans niet onder controle. Julian Baas was er als de kippen bij om de 0-2 binnen te tikken.

In het tweede bedrijf veranderde het spelbeeld niet. Cambuur had de bal en zocht de aanval, terwijl Excelsior loerde op de counter. Dat bleek voor de thee een succesvol recept, maar in de tweede helft kwamen de bezoekers er nauwelijks meer uit. Uitblinker Azarkan werd naar de kant gehaald en zag dat ploeggenoot Stijn van Gassel de nieuwe hoofdrol pakte. Hij was meerdere keren goed voor een fraaie redding en hield zo onder meer Jacobs, Remco Balk en David Sambissa van scoren af te houden. Dat hield Excelsior in de fase na rust overeind.

De slotfase toonde vervolgens nog maar eens aan dat het simpelweg niet de avond van Cambuur was. Roberts Uldrikis kopte een vrijwel niet te missen kans naast het doel, terwijl Mees Hoedemakers even later van scoren af werd gehouden door Redouan El Yaakoubi. Excelsior deelt zodoende alvast een eerste tik uit in de strijd tegen degradatie. De Rotterdammers spelen volgende week vrijdag thuis tegen Vitesse. Cambuur moet in Stadion Galgenwaard op jacht naar de eerste punten. Daar wacht volgende week zaterdag een duel met FC Utrecht.

Opstellingen en beoordelingen*
SC Cambuur:
João Virgínia 5; Doke Schmidt 6 (70. Tom Boere 5.5), Marco Tol 6, Floris Smand 6 (57. Léon Bergsma 6), Alex Bangura 6.5; Jamie Jacobs 4.5 (77. Michael Breij -), Mees Hoedemakers 6, Mitchell Paulissen 4.5 (46. Remco Balk 5); Robin Maulun 5.5, Roberts Uldri?is 5, Milan Smit 5.5 (57. David Sambissa 6.5).

Excelsior: Stijn van Gassel 7; Siebe Horemans 6.5, Sven Nieuwpoort 6, Redouan El Yaakoubi 6.5, Nathan Tjoe-A-On 6.5; Julian Baas 6.5 (80. Nathan Markelo -), Joshua Eijgenraam 6, Kenzo Goudmijn 6 (66. Yassin Ayoub 6); Couhaib Driouech 6.5 (88. Jacky Donkor -), Reda Kharchouch 6.5 (66. Raphaël Eyongo 6), Marouan Azarkan 7.5 (66. Serano Seymor 6).

Man of the Match: Marouan Azarkan
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd