'Verdachte in Marengo-proces reed rond in auto Ihattaren'

8 augustus 2022, 08:13   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Veel voetballers raken volgens voormalig politiechef Arno van Leeuwen verstrikt in de georganiseerde criminaliteit. Afgelopen weekend werd ex-international David Mendes da Silva gearresteerd op verdenking van diverse ernstige strafbare feiten, waaronder drugshandel en witwassen. Hem hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

Naast Mendes da Silva zijn de afgelopen tijd ook Quincy Promes en Mohamed Ihattaren in beeld gekomen bij de politie. Eerstgenoemde staat binnenkort voor de rechter op verdenking van poging tot moord op zijn neef. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. De verweving van goedbetaalde voetballers en ernstige vorm van criminaliteit begint steeds meer zorgen te baren.

"We zagen in meerdere onderzoeken criminelen in door de sponsor ter beschikking gestelde leaseauto's van Ajax-spelers of internationals rijden. Dan gaan alle alarmbellen af", vertelt Van Leeuwen tegen De Telegraaf. Rechercheurs hebben een bekende crimineel, die verdachte is in het Marengo-proces, zien rondrijden in de auto van Ihattaren. Deze persoon kwam zelfs in de auto van Ihattaren naar het proces in de extra beveiligde rechtbank De Bunker. De auto is op enig moment in de brand gevlogen, vermoedelijk door brandstichting.

De arrestatie van Mendes da Silva moet volgens Van Leeuwen clubs stimuleren om meer aandacht te geven aan jonge voetballers die zich kunnen laten inpalmen door de onderwereld. "Het waarschuwen voor beïnvloeden door criminelen hoort in feite onderdeel te zijn van het opleiden van profs", stelt Van Leeuwen. "Jonge spelers krijgen van alles te horen over spelsystemen en diëten, maar belangrijke aspecten als hoe herken je 'foute vrienden' en hoe ga je om met sociale media worden soms vergeten."

Van Leeuwen legt uit dat de onderwereld goedverdienende voetballers als potentieel werkkapitaal ziet. "Bovendien zijn veel spelers gokverslaafd en komen ze zo ook in contact met criminelen. Of denk aan matchfixing. De stap – als je eenmaal in de tentakels zit – om hand- en spandiensten te verlenen aan criminele organisaties is niet heel groot."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

AJAX is een grote naam en daar maken de geile verslaggevers misbruik van,. dat is er aan de hand!

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als ze aanknopingspunten hebben voor een verhaal dan gaan ze er voor. Heeft niet zo zeer met de naam te maken

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen