De tops en flops van de eerste speelronde in de Eredivisie

8 augustus 2022, 11:31

De eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen zit erop. De traditionele top-drie kwam de competitiestart zonder kleerscheuren door, Burak Yilmaz maakte op indrukwekkende wijze zijn entree en Maikel Kieftenbeld groeide uit tot schlemiel van het weekend. FCUpdate.nl zet de tops en flops van de speelronde op een rijtje.

Tops

1. King Burak

Het was in aanloop naar de start van het Eredivisie-seizoen nog maar de vraag of Burak Yilmaz fit genoeg zou zijn om in actie te komen. Sjors Ultee maakte voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax bekend dat de Turkse spits hoogstens een kwartier kon spelen. Het werd uiteindelijk bijna een half uur. "Soms is het beter om niet alles te vertellen", lachte Ultee achteraf. Yilmaz werd groots onthaald door de aanhang van Fortuna en opende meteen zijn doelpuntenrekening door een vrije trap binnen te knallen. King Burak has arrived, dames en heren.

2. Cody Gakpo

In Eindhoven realiseren ze zich dat Cody Gakpo de Eredivisie eigenlijk is ontgroeid. De tijd is rijp voor de 23-jarige aanvaller om een transfer naar een topcompetitie te maken. Onder meer Arsenal en Leeds United zien zijn komst wel zitten. Zaterdag was Gakpo weer eens de grote man bij PSV door tegen FC Emmen (4-1) twee van de vier doelpunten voor zijn rekening te nemen. 'Gakpo moet blijven', galmde het meermaals in het Philips Stadion. Na afloop kon Gakpo weinig kwijt over zijn toekomst. Wel stipte hij aan dat de kans dat hij blijft groter is als PSV zich plaatst voor de Champions League. Zodoende is de wedstrijd van dinsdag tegen AS Monaco in meerdere opzichten cruciaal voor PSV.

3. Sebastian Szymanski

Er is weinig overgebleven van het elftal van Feyenoord dat enkele maanden geleden de finale van de Conference League speelde. Van de elf die in Tirana in de basis startten, stonden slechts vier afgelopen zondag aan de aftrap bij de competitiestart tegen Vitesse (2-5). Feyenoord trok deze zomer noodgedwongen een hoop nieuwe spelers aan, van wie Sebastian Szymanski er een is. Van hem wordt het nodige verwacht. En in Arnhem werd wel duidelijk waarom. Niet alleen speelde de Poolse middenvelder een uitstekende wedstrijd, ook verzorgde hij in de eerste helft meteen twee assists. Daarmee is hij voorlopig de assistkoning van de Eredivisie.

4. Volendamse veerkracht

Even leek het erop dat de rentree van FC Volendam in de Eredivisie zou uitmonden in een grote teleurstelling. Na ruim een half uur keek de ploeg van trainer Wim Jonk op bezoek bij FC Groningen tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van Cyriel Ngonge en Jørgen Strand Larsen. Maar Volendam, dat vorig seizoen slechts vijf keer verloor in de Keuken Kampioen Divisie, maakte in het hoge noorden zijn reputatie waar als ploeg die moeilijk te verslaan is. Dankzij goals van Daryl Mieghem en Benaissa Benamar werd een punt uit het vuur gesleept. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen. En dan moeten Robert Mühren en Henk Veerman nog loskomen…

Flops

1. Eredivisie-start

Na enkele Eredivisie-loze maanden was het eindelijk weer zover. In het Abe Lenstra Stadion trapten sc Heerenveen en Sparta Rotterdam vrijdag de competitie af. Waar een week eerder het seizoen werd ingeluid met een spectaculaire strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV (3-5), werd het in Heerenveen een avond om snel te vergeten. De aanwezige supporters werden geen moment vermaakt. Dat na negentig slaapverwekkende minuten een 0-0 eindstand op het scorebord prijkte, was dan ook een logisch vervolg.

2. Maikel Kieftenbeld

De rentree van Maikel Kieftenbeld in de Eredivisie mondde zaterdag uit in een tragedie. De 32-jarige middenvelder van FC Emmen was in de eerste helft van de uitwedstrijd tegen PSV betrokken bij een uiterst knullig tegendoelpunt. De caramboleerde via Jari Vlak, Eric Oelschlägel, Jeff Hardeveld richting de doellijn, waarna Kieftenbeld 'm voor het wegschieten had. De routinier raakte de bal echter compleet verkeerd en maakte zo een kolderieke eigen goal. Dat valt allemaal in het niet met wat hem bij de laatste actie van de wedstrijd overkwam. Kieftenbeld kwam in botsing met Sávio en raakte zwaar geblesseerd. De diagnose: een kruisbandblessure, waardoor zijn seizoen nu al voorbij is. Sterkte, Maikel!

3. Kansenmissend Cambuur

Henk de Jong maakte zaterdag zijn rentree langs de zijlijn bij Cambuur. Het werd voor de Friese trainer niet de avond waar hij op had gehoopt. De Leeuwarders verloren thuis met 0-2 van Excelsior en kenden zo een valse start van het seizoen. Dat Cambuur niet een of drie punten overhield aan de wedstrijd, had het vooral aan zichzelf te wijten. Aan het aantal gecreëerde kansen lag het in ieder geval niet. Cambuur loste liefst 27 schoten (waarvan acht op goal) en had een Expected Goals-score van 3,5. Daarmee werd Cambuur de eerste club sinds PSV in 2016 die met een xG van 3,5 niet scoorde in een Eredivisie-wedstrijd.

4. Inschattingsfout Schreuder

Ook de tweede officiële wedstrijd van Ajax onder Alfred Schreuder verliep niet helemaal volgens plan. De Amsterdammers ontsnapten zaterdag aan vroeg puntenverlies in de Eredivisie. Het strijdplan waarvoor Schreuder had gekozen tegen Fortuna Sittard, bleek niet te werken. Ajax creëerde in de eerste helft nauwelijks kansen en kwam ook nog eens op achterstand. In de rust herstelde Schreuder zijn fout door Davy Klaassen en Brian Brobbey in te brengen. Brobbey functioneerde als nummer 9 beter dan Dusan Tadic en had een groot aandeel in de comeback. "Ik leer hier ook van", gaf Schreuder achteraf toe. "Ik dacht dat we het zo konden doen als in de eerste helft, maar dat bleek niet zo goed te gaan." Verfrissend, een trainer die zich kwetsbaar opstelt in een interview. Maar is het slim van Schreuder om nu al zwakte te tonen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen