IJzersterk Bayern München vraagt ex-Ajacieden om geduld

20 augustus 2022, 10:24

De afgelopen jaren was het niet de vraag of, maar wanneer Bayern München de landstitel in ontvangst mocht nemen. Ook dit seizoen lijkt Der Rekordmeister té sterk voor de concurrentie. Er werd weliswaar afscheid genomen van Robert Lewandowski, maar in de persoon van Sadio Mané arriveerde er een nieuwe ster in Zuid-Duitsland. Ook ex-Ajacieden Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch en Matthijs de Ligt verbonden zich aan Bayern. Maar is er voor hen wel plek in de basiself? FCUpdate.nl stapt in de schoenen van Julian Nagelsmann en formeert de sterkste opstelling.

Defensie

Eintracht Frankfurt won in het afgelopen seizoen de Europa League door in de finale na pingels af te rekenen met Rangers FC. Maar op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen in de Bundesliga leek Frankfurt wel een laagvlieger. De ploeg van Oliver Glasner keek na 45 pijnlijke minuten tegen Bayern tegen een 0-5 achterstand aan. In de tweede helft prikte Randal Kolo Muani nog wel de eretreffer binnen. Daar zal vooral Manuel Neuer heel slecht door hebben geslapen. De sluitpost liep te schutteren en boorde zijn ploeg en zichzelf een clean sheet door de neus.

Hoewel Neuer vaker rare fratsen uithaalt buiten zijn eigen zestienmetergebied, is de goalie niet weg te denken onder de lat. Er is dus geen twijfel mogelijk over wie de komende maanden het Beierse doel verdedigt. Over hoe de linie voor Neuer moet worden ingevuld, valt daarentegen wél te discussiëren. In de eerste drie officiële wedstrijden van dit seizoen kregen Dayot Upamecano en Lucas Hernández het vertrouwen van Nagelsmann. Maar Upamecano én Hernández weten dat zij zich weinig fouten kunnen veroorloven. Op de bank zit immers een aankoop van bijna zeventig miljoen euro die staat te trappelen om zich te bewijzen.

In de zoektocht naar een nieuwe leider van de achterhoede kwam Bayern deze zomer uit bij De Ligt. De Oranje-international zal echter geduldig moeten zijn. Upamecano en Hernández maakten in de eerste wedstrijden van dit seizoen een sterke en betrouwbare indruk, waardoor De Ligt het vooralsnog moest doen met een reserverol. Bayern is dit seizoen echter voornemens om zo ver mogelijk te komen in de Champions League en het bekertoernooi. Er zullen dus genoeg kansen komen voor De Ligt. En dan is het aan hem de taak om Nagelsmann te overtuigen.

Lees ook: De Ligt moet zich in de basis knokken: "Het wordt niet eenvoudig"

Middenveld

Met het vertrek van Lewandowski naar FC Barcelona leverde Bayern München nogal wat doelpunten in. Dit seizoen zullen er nieuwe doelpuntenmakers moeten opstaan. Ook vanuit het middenveld zal er een bijdrage moeten worden geleverd. Die boodschap heeft Jamal Musiala zich geen twee keer laten vertellen. Het Duitse toptalent was in het afgelopen seizoen goed voor vijf competitietreffers en staat dit seizoen al op drie. Nagelsmann wrijft zich in zijn handen. Hij heeft met Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Marcel Sabitzer en Gravenberch nog vier hele goede middenvelders tot zijn beschikking, maar die staan toch wat minder bekend om hun doelpunten.

Daarmee benoemen we ook meteen een van de uitdagingen voor Gravenberch. De middenvelder maakte deze zomer de overstap van Ajax naar Bayern, waar hij de tijd zal krijgen om uit te groeien tot basisspeler. De Nederlander is zich als geen ander bewust dat zijn rendement daarvoor omhoog zal moeten. Gravenberch kwam vorig seizoen 42 keer in actie voor Ajax, maar scoorde slechts drie keer. Ook het aantal assists – vijf in de competitie – past eigenlijk niet bij een speler met zijn kwaliteiten. Nagelsmann ziet in Gravenberch echter in eerste instantie een verbindingsspeler. Een middenvelder die, evenals Frenkie de Jong, linies uit elkaar kan spelen met een splijtende pass of dribbel.

Gravenberch naast Kimmich op het middenveld van Bayern. Het klinkt voor de neutrale liefhebber als muziek in de oren. Maar Gravenberch zal evenals Mazraoui en De Ligt geduld moeten hebben. Nagelsmann stuurde zijn ploeg in de afgelopen wedstrijden in een 4-4-2-formatie het veld in, al had het door de vele positiewisselingen voorin meer weg van 4-2-2-2. Thomas Müller fungeerde op papier als vierde middenvelder, maar was overal op het veld te vinden. Het zegt veel over de keuzes van Nagelsmann. En dan moet powerhouse Goretzka nog terugkeren van een blessure.

Voorhoede

Bayern München wilde hem liever niet laten gaan, maar een ongemotiveerde speler in selectie? Daar heeft natuurlijk geen enkele club trek in. Zodoende vertrok Lewandowski na acht jaar Bayern naar FC Barcelona. De Pool droeg uiteindelijk 375 keer het shirt van Der Rekordmeister en was goed voor een duizelingwekkend aantal van 344 doelpunten. Zie dat maar eens op te vangen… Bayern toonde echter al vroeg deze zomer spierballen op de transfermarkt. Het haalde Mané weg bij Liverpool. Met 120 doelpunten in 269 wedstrijden kon ook de Senegalees prima statistieken overleggen. En dat als buitenspeler…

Geen van die doelpunten werd gemaakt door Joshua Zirkzee. De Nederlander behoorde wel al twee keer tot de wedstrijdselectie, maar kwam nog geen minuut in actie. Het is de vraag of daar de komende tijd verandering in komt. Zirkzee wordt in verband gebracht met een vertrek uit Zuid-Duitsland. FC Augsburg schijnt naar hem te hebben geïnformeerd, terwijl ook Anderlecht zijn komst ziet zitten. In het afgelopen seizoen was Zirkzee op huurbasis nog uiterst succesvol bij de Belgische topclub. Er is ook belangstelling vanuit de Premier League.

Sterkste opstelling

Hoe graag we onze landgenoten ook zien schitteren in Duitsland, de realiteit leert ons dat de sterkste opstelling die Nagelsmann momenteel kan opstellen niet uit Nederlanders bestaat. Maar omdat Bayern dit seizoen waarschijnlijk zo'n vijftig wedstrijden gaat spelen, zal de oefenmeester vaak genoeg rouleren. Zelfs dan kan hij een ijzersterke basiself formeren…

Sterkste opstelling Bayern: Manuel Neuer; Benjamin Pavard, Dayot Upamecano, Lucas Hernández, Alphonso Davies; Thomas Müller, Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Jamal Musiala; Serge Gnabry, Sadio Mané.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen