De Jong overtuigt Spaanse media niet, ook Van Basten kritisch

22 augustus 2022, 08:23

FC Barcelona boekte zondagavond weliswaar een ruime overwinning op Real Sociedad (1-4), maar overtuigend was het zeker niet wat de ploeg van Xavi Hernández liet zien. Dat gold ook voor het optreden van Frenkie de Jong. Door de schorsing van Sergio Busquets kreeg de Nederlander de kans om Xavi te overtuigen, maar die heeft hij laten liggen. Dat concluderen de Spaanse media althans.

Er gaat deze zomer geen dag voorbij zonder dat De Jong onderwerp van gesprek is in Spanje. De middenvelder wordt al een lange tijd in verband gebracht met een transfer naar de Premier League. Hoewel Xavi meermaals heeft aangegeven dat hij 'fan' is van De Jong, staat FC Barcelona niet onwelwillend tegenover een vertrek van de oud-Ajacied. De Jong is immers een van de absolute grootverdieners in de selectie. De Nederlander zelf ziet een vertrek uit Catalonië vooralsnog niet zitten en is erop gebrand om een basisplaats te veroveren bij FC Barcelona.

Maar op bezoek bij Real Sociedad is De Jong er niet in geslaagd om het publiek te overtuigen. Bij afwezigheid van Busquets kreeg de Oranje-international de kans om het vanaf de start te laten zien, maar bij een van zijn eerste acties ging het meteen mis. De Jong dacht alle tijd van de wereld te hebben, maar werd de bal afgesnoept, waarna Alexander Isak uiteindelijk de 1-1 op het scorebord kon zetten. In de Spaanse media gaat het dan ook vooral over dat moment. 'De Nederlander viel in slaap tijdens de actie die leidde tot de 1-1 en werd meermaals verrast door de tegenstander', schrijft Sport, dat het optreden van De Jong beoordeelt met het rapportcijfer 5.

Mundo Deportivo is eveneens niet overtuigd door het optreden van De Jong. 'In zijn drang om zijn fout te herstellen, verloor hij nog een aantal keer de bal. Hij had geen wedstrijd om eraan te twijfelen dat Busquets niet opnieuw de startende middenvelder zal zijn', is de pijnlijke conclusie van de sportkrant. Xavi nam het na afloop op voor de Nederlander. "Ik vond dat Frenkie het erg goed deed, ondanks de pech bij de tegengoal. We hebben met lef gespeeld. Daarin brengt Frenkie ons veel en hij weet het spel te verdelen. Maar we moeten nog ons balverlies zien te beperken."

Postbode

De fout van De Jong die leidde tot de enige treffer van Real Sociedad werd uiteraard ook besproken bij Ziggo Sport, waar Marco van Basten als analist aanwezig was. "Het kan, maar mag niet gebeuren in de situatie van De Jong", zei de voormalig topschutter, die vond dat zijn landgenoot in de eerste helft te veel als postbode fungeerde. "Je ziet dat hij de bal heel vaak vier, vijf, zes keer aanraakt, waardoor het weer georganiseerd staat bij de tegenpartij. Dan wordt het alleen maar moeilijker om er doorheen te komen. In die positie en de omschakeling moet hij juist voor snelheid en gevaar zorgen."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen