Waarom Feyenoord captain Toornstra beter had kunnen houden

24 augustus 2022, 14:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Jens Toornstra maakte dit weekend een bliksemtransfer naar FC Utrecht. Zondagavond kwam voor het eerst naar buiten dat de captain van Feyenoord zou gaan vertrekken en drie dagen later was alles al in kannen en kruiken. Hoewel het middenveld in De Kuip royaal bezet is, hadden de Rotterdammers de middenvelder mogelijk toch beter kunnen houden. 

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen liet Arne Slot zich ontvallen dat het een groot voordeel was dat van de huidige selectie de spelers de manier van spelen al kenden. En dat de nieuwe jongens daarvan profiteerden, waardoor het inpassen van de nieuwe spelers een stuk gemakkelijker ging dan het seizoen daarvoor. Toen was de speelwijze voor iedereen nieuw en kwam een groot deel van de nieuwe spelers ook pas na een belangrijk ankerpunt - FC Drita-uit (0-0).

Toornstra was een van die spelers die de speelwijze goed kende en beheerste. Vorig seizoen was hij 'voor alle drie de plekken op het middenveld een optie', zo vertelde Slot vrijdag nog. Ook op de rechtervleugel kon hij minuten maken. Hij vulde de posities naar behoren in en scoorde overal en vrijwel altijd een voldoende door zijn harde werken en het goed uitvoeren van de taken. Een rol die hij weliswaar in de voorbereiding had, maar ook gedurende het seizoen nog zeer nuttig had kunnen vervullen, aangezien Justin Bijlow, Orkun Kökcü, Lutsharel Geertruida, Gernot Trauner en Orkun Kökcü de enige spelers zijn van de basiself die in de Conferene League-finale stonden.

Want er zijn meer spelers vertrokken dan nog over zijn in de A-selectie van de Rotterdammers en dan is het handig om een taakbewuste Toornstra achter de hand te houden. Niet in de laatste plaats omdat hij er ook staat op de momenten dat het moet. Vorig seizoen in de topper tegen PSV (0-4), toen de Rotterdammers het moeilijk hadden bij Partizan Belgrado-uit (2-5) of als er flink gepoetst moest worden op het middenveld. Toornstra verzaakte nooit als er een beroep op hem werd gedaan en als het niet ging zoals hij wilde, dan bleef er in elk geval een voldoende over.

Dat soort type spelers heb je nodig in de selectie, zéker bij Feyenoord. Dat hij vorig seizoen als aanvoerder lang niet altijd speelde, maar toch niet klaagde en altijd in de pas liep, is ook een voorbeeld voor andere wisselspelers. Bovendien wist hij dat hij zoals elk seizoen uiteindelijk wel weer een keer zou terugkeren in de basiself en door zijn multifunctionaliteit (in zekere zin ook een nadeel) altijd minuten zou maken. 

Lees ook: Deze basiself wil Feyenoord-coach Slot kneden tot succesploeg 

Daardoor was hij geliefd bij de technische staf, medespelers en publiek en is het in zekere zin logisch dat Feyenoord meewerkt aan de transfer van Toornstra, die naar eigen zeggen voor het eerst het gevoel had dat hij de strijd op het middenveld definitief zou verliezen. Maar zijn karakter, multi-inzetbaarheid, het feit dat hij overal een voldoende haalt en zijn onverschrokkenheid zorgt ervoor dat Feyenoord hem uitstekend had kunnen gebruiken. Ook in de wetenschap dat de supporters meer bekende gezichten zagen vertrekken dan überhaupt in de helikopter zouden passen en veel aanwinsten pas laat arriveerden. 

Want of de meeste aanwinsten de bovenstaande kwaliteiten van Toornstra ook hebben, is nog maar sterk de vraag. Denk in het recente verleden aan Cole Bassett, João Carlos Teixeira, Jorrit Hendrix en anderen. Spelers die op het middenveld soms wel iets brachten, maar niet alle facetten die Toornstra had gebracht en dat Feyenoord ook nodig heeft. Dat is nog maar de vraag bij Sebastian Szymanski, Mats Wieffer, Mohamed Taabouni en Ezequiel Bullaude, die ongetwijfeld ook andere dingen brengen en in de toekomst doorgroeien. Maar met Patrik Walemark, Luis Sinisterra en anderen is gebleken dat het ook nog een (half) jaar kan duren voor dergelijke aanwinsten gewend zijn bij Feyenoord. Toornstra had daarin, en nu dan op het veld, nog een belangrijke rol kunnen hebben in het komende seizoen. En dan halverwege volgend kalenderjaar met een meer dan terechte publiekswissel afscheid kunnen nemen in een volle Kuip bij einde contract. Voor alle partijen was dát de beste oplossing geweest. 

Vind jij ook dat Feyenoord Toornstra had moeten houden? Laat dat hieronder weten! 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen